Vágólapra másolva!

Új-zélandi zorbőrület

Fotó: Arany-Média (Zorb Hungary)

Az őrült játékszer alapanyag nagyon erős, körülbelül 1 centiméter vastag PVC, melynek külső átmérője 3,2 méter. Ezzel szemben a gömb belsejében az alkalmi zorbonautáknak 1,8 méteres átmérővel kell beérniük. A két gömb közötti sávban levegővel telített réteg védi az utasokat a durvább ütődésektől. A gyerekeknek szánt változat külső mérete 2,2 méter, belső átmérője 1,2 méter. Ezt ugyebár anyu is könnyedén görgetheti a játszótéren.

A fejlesztési kedv természetesen az első változat óta sem hagyott alább. A Zorbnak jelenleg két fajtája létezik. Van az extra, amelyikben semmiféle felszerelés nincs, és van a standard, amelyikben vállöv, deréköv és bokaszorító segítségével az ember folyamatosan a centrumban van. Ez utóbbi változatban akár egyszerre ketten is elférnek. Ezen kívül létezik még téli és nyári változata is a gömbnek. A nyári Zorb felülete sima, a hó-Zorb redős, érdes, hogy a havon is tudjon gurulni. Újabban pedig egyre többen hódolnak az úgynevezett hydro-Zorbnak. Ilyenkor pár vödör vizet is töltenek a Zorb belsejébe, frissítés gyanánt.

Magyarországra 1997 körül kerültek be az első Zorbok. Németh Balázs a jelenlegi forgalmazó először a tévében látta az őrült játékszert és azonnal írt is a feltalálóknak. A válasz is hamar megjött: "Nem tudom, hol van Magyarország, de biztosan Európában. Vedd fel a kapcsolatot a német forgalmazóval." A Zorb végül augusztusban lépte át az országhatárt. Németh azóta létrehozott egy Zorb Parkot (telefon: (06-30) 957-3627) is Pannonhalmán, a 82-es, Győr-Balaton út mellett. Itt két pályán is lehet gurulni. A bemelegítő terep 150 méter hosszú, a profiknak szánt lejtő 500 méter - ez a világ leghosszabb kiépített pályája.

Akik szeretnének egy ilyen, 50 kilométer per órás sebességgel száguldó világot megismerni, azok szeptember 2-ig reggel tíz és este nyolc óra között szerdától vasárnapig, szeptember 8-tól pedig szombaton és vasárnap reggel tíztől este hatig gurulhatnak a Parkban.

(Arany-Média)