Vágólapra másolva!

Öt sportág, mégis egy

Az ötlabda hazánk egyik legfiatalabb sportága - idén éppen, stílszerűen ötéves. "Az ötlet Antal Zoltán barátom fejéből pattant ki, majd némi szervezkedés után 96-ban rendeztük az első bajnokságot" - mondta Rácz Péter főszervező, a Partium Ötlabda Sport Egyesület alelnöke, és hozzátette: "Öt olyan labdajátékot kerestünk, melyek már önmagukban is a legnépszerűbbek, és viszonylag könnyű játszani. Így jutottunk el az ötlabdát alkotó sportágakhoz, vagyis a focihoz, kosárlabdához, röplabdához, tollaslabdához és a teniszhez."

Első hallásra könnyed labdajátéknak tűnhet a sportág, ám aki próbálta már, az bizton állítja: egymást követően öt sportágban is helytállni nem könnyű. Méghozzá úgy, hogy minden résztvevőnek minden sportágban szerepelni kell. Tehát nem elég az, ha valaki jól tud cselezni, illik néha beletalálni a kosárba is, és az sem hátrány, ha az ütőket is jól tudja forgatni a kezében.

A csapat létszáma ingadozó. Egy ötlabdás csapathoz már három fő is elég, de lehet ötfős összeállításokban is játszani. Érdekesség, hogy annak ellenére, hogy kevesen tudnak még a sportág létezéséről, a bajnokságokban évről-évre többen vesznek részt. Idén például harminchat férfi és tizenhárom női csapat küzd a bajnoki címért. A csapatok között pedig a komolyabb ugyanúgy megtalálható, mint az alkalmi, barátokból összeállt vagy az egyetemi, főiskolai.

"Az ötlabdát bárki játszhatja" - hangsúlyozta Rácz Péter, majd hozzátette: "Az egyesület hétfőn és csütörtökön este nyolc órától tartja az edzéseket a BEAC sporttelepén." (XI., Bogdánfy u. 10-12.) Ez az egyetlen hely, ahol gond nélkül lebonyolítható akár tizenkét csapat mérkőzése is, melyen bárkit szeretettel várnak. Az előzetes bejelentkezés (Rácz Péter, 06-20-421-9967; labda5@mail.datanet.hu) után pedig akár ki is lehet próbálni. Az edzések - létszámtól függően - 200 és 400 forint körüli összegbe kerülnek. A szervezők minimum háromfős csapatok jelentkezését tudják elfogadni, bár, mint azt Rácz Péter megjegyezte: aki egyedül jönne, annak is segítenek társakat keríteni.

(Arany-Média)