Vágólapra másolva!
Fotó: Arany-Média

A legnagyobb, hét államban jelen lévő szervezet, az NPRA (National Professional Rodeo Association) honlapján hangsúlyozottan családi szórakozásként emlegetik a rodeót, a sport kifejezést nem különösebben forszírozzák. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a vadlovak és még vadabb bikák megüléséhez komoly erőnlétre, ügyességre és nem utolsósorban bátorságra van szükség. Az egyes viadalokon akár több ezer dollárt is kasszírozó cowboyok egyébként több kategóriában állhatnak rajthoz.

A klasszikus verseny a Saddle Bronc Riding, ahol még be nem tört lovat ülnek meg a rodeósok és amely szinte változatlanul őrzi a vadnyugati tehénpásztorok egykori vetélkedésének jellegzetességeit.

Egyébként - a közhiedelemmel ellentétben - itt nem kizárólag a nyeregben töltött idő számít, hanem a lovaglás, illetve a sarkantyúzás stílusa is. Minden idők legnagyobbjának, a hatszoros bajnok dél-dakotai Casey Tibbsnek 7 méter magas bronzszobrot emeltek tisztelői Colorado Springsben.

Egy fokkal extrémebb dolog a Bareback Riding, amelyben, mint neve is mutatja, nem használnak nyerget, s ugyanúgy egy kézzel lehet csak kapaszkodni. A meglehetősen veszélyes Bull Riding során egy bikát kell, hogy megüljenek a cowboyok, legalább 8 másodpercen át, miközben a zsűri testtartásukat is pontozza.

Külön tárgyalandók azok a számok, melyekben lovon ül a versenyző, és egy másik állattal kell megküzdenie. Így például a Calf Roping - ennek során egy rohanó borjút kell lasszóval elkapni, majd megkötözni, természetesen minél gyorsabban - vagy a Steer Wrestling, ahol lóhátról kell egy marhát szarvainál fogva a földre kényszeríteni.

Az állatvédőknek nyilván megvan minderről a véleményük. Mindazonáltal a rodeósok nem mulasztják el megjegyezni, hogy a spanyol bikaviadalokkal szemben itt az állatok kivétel nélkül élve és egészségesen hagyják el az arénát.

(Arany-Média)

Ajánlat:

prorodeohome.com