Vágólapra másolva!

A történet első eseménye öt évre nyúlik vissza. Ekkor ugyanis az Állatkert élére új főigazgatót neveztek ki, aki azonnal munkához is látott, méghozzá igen nagy lendülettel. Egymást érték a felújítások, átalakítások és az ötletes újítások. A legutolsó éppen a Noé Bárkája - színpad és görsportpálya.

A területet az Állatkert törmeléklerakó helynek használta a század elején, előtte pedig arénának, ahol kakas- és egyéb állatviadalok zajlottak; előfordult, hogy bivalyt összeeresztettek medvével. Az új főigazgató fejében aztán, az évszázad- és ezred kezdetén, megfogant a pálya gondolata. "Megkérdezte valamikor az év elején, hogy mik a paraméterei egy gördeszkapályának, egy félcsőnek. Én erre teljesen bekattantam, és lázasan rajzolni kezdtem, többféle tervet készítettem" - meséli a kezdeteket Hencsei Péter gördeszkaversenyző és az Állatkert dekoratőre. "A legmerészebb álmaimat vetettem papírra, és egyet végül elfogadott a vezetőség" - számol be a végső sikerről a pályát megálmodó.

Fél év tervezés és előkészítés után aztán megkezdődött a kivitelezés. Pályázatot nyújtottak be az Ifjúsági és Sportminisztériumhoz, s kaptak is tizenhétmillió forintot. A maradék nyolcmilliót, amire még szükség volt, az Állatkert a saját büdzséjéből áldozta rá. "A pályának két különlegessége van: az egyik a sportolóknak igazán értékes, hiszen ilyen ívű, ilyen kialakítású pálya ezen kívül nincsen Magyarországon; a másik különlegesség, hogy ez egyszerre színpad és sportpálya" - mutat rá az exkluzivitásokra Hencsei Péter.

Egy stilizált Noé bárkájáról van szó, fa nézőtérrel, ahol elsődlegesen állatbemutatókat tartanak, naponta kétszer. Baglyok, koatik (dél-amerikai ormányos medvék), vadászgörények, boák domborítanak a nézőknek. Gördeszkázni, BMX-ezni, görkorizni pedig délután négytől zárásig, azaz este hatig lehet. "Ez a korlátozott idő azért is jó, mert így legalább nem használódik el túl hamar a pálya" - mondja Hencsei Péter. Egyéves bérlet kétezer forintba kerül, de akinek van belépője a WestEnd tetején szintén nemrég kialakított pályára, annak jegye ide is érvényes.

(Arany-Média)