Vágólapra másolva!

A stresszoldó heki

Surányi Levente, a Freestale Hekiklub társvezetője és az eredeti hekilabdák egyedüli magyarországi forgalmazója nem tagadja, hogy a footbag a fiatalok egy bizonyos rétegében divat lett. Ezt talán az az adat támasztja alá a legjobban, amit a labdák eladási statisztikájáról mondott: egy éve kezdték forgalmazni a labdákat, s már több mint tízezer darabot eladtak belőle (a bőrbevonatú, versenylabda háromezer forintba, a kötöttanyag-külsejű pedig kétezerbe kerül; belül műanyag granulátum van).

A heki jól illeszkedik az úgynevezett party-játékok sorába: a különböző rendezvényeken a zene és a tánc mellett egyéb szórakozási lehetőségek is akadnak. Ilyenek a különféle játékok, így a heki is - mondja Surányi Levente. De mostanság már a közterületeken is gyakran látunk kisebb csoportokat, amint hekilabdát passzolgatnak. Ők azok, akik tényleg játékként - a szó klasszikus értelmében - csinálják a hekit. Hollandiában egyébként a hekilabdát árulják feszültség-levezetőként is, mert nagyon jól lehet gyűrni.

A klub a Nyugatinál, a nemrég nyílt Forest nevű játéksöröző különhelyiségeiben tartja klubnapjait, minden kedden, csütörtökön és vasárnap, este hattól kilencig. Itt gyülekezik az a három-négy fős hazai kemény mag, amely a hekivel komolyan is foglalkozik. Olyannyira komolyan, hogy már őket hívják különböző rendezvényekre, ugyan mutassák már be a tudományukat. A csapathoz tartozik egy nálunk időző amerikai srác is, aki az interneten talált rá a klubra, s azóta ott kápráztatja el a tagokat kifinomult tudásával.

A klubnapokra esős időben akár húszan is elmennek, de ha nyári meleg van, akkor is megjelenik öt-tíz hekis. A pincehelyiségben szól a raggae, a srácok pedig gyakorolnak. Ha eljön az amerikai srác is, akkor talán tőle tanulnak a legtöbbet. Ő, mint mondja, mielőtt elmegy egy országba, kideríti, hogy hol lehet hekizni. Mert egyébként a világot járja, s mindenhol felszed egy-egy új trükköt.

Hogy hányan hekiznek Magyarországon, azt igen nehéz megbecsülni. Mindenesetre több ezren, az biztos. De aki komolyan foglalkozik vele, és akár versenyen is elindulna, az nem lehet több ötven főnél. Csalló Gergely, a magyar footbag-honlap készítője huszonöt-harminc emberre teszi ugyanezt.

Persze a heki nemcsak egyszerű játék és divat, hanem komoly verseny is lehet. A profik az általuk kiválasztott zeneszámra - ami általában raggae-alapú - állítják össze gyakorlatuk koreográfiáját, amit a bírók pontoznak. Ezt az önálló trükközést, az úgynevezett freestyle-t előzi meg az a tudásbeli szakasz, amikor még a másiknak kell passzolni a labdát, mert egyedül nem tud vele mit kezdeni az ember.

A másik variációt már keményebb labdával - ami nem tapad, de ugyanúgy nem is pattan, mint a freestyle-labda - játsszák: ez a net, magyarul hálójáték. Lényegében egy hekilabdával játszott lábtenisz. Utóbbi egyébként kevésbé elterjedt, mert jóval nehezebb, mint a freestyle, illetve a labdamenetek sem túl hosszúak, így kevésbé látványos is.

A sportág legközelebbi Európa-bajnoksága Prágában lesz, július 19-e és 22-e között, míg nálunk szeptemberre tervezik az első magyar bajnokságot.

(Arany-Média)

Ajánlat:

footbag.hu