Vágólapra másolva!

Meretei védte meg a magyarok becsületét

Emelvény tele emberekkel, a vízben pedig speciális póznák fognak közre egy négyszögletű területet. A póznákon drótok futnak körbe, azokon pedig kötelek, amiken húzzák a versenyzőket. A víz közepén, alkalmi stégen a zsűri integet - majd a megbeszéltek szerint fogadásból le is tolja a gatyáját, jelezve ezzel: Indulhat a verseny!

A több mint harmincfős mezőny túl van a délelőtti előfutamokon, ideje kezdeni a döntőt. Nagyok a hullámok és a szél is fúj, de a profik mégsem fújják le a versenyt: a nyolc legjobb még így is "bevállalja", indulhat a viadal. Mindenkinek más a taktikája. Van, aki ugratva indul, és van, aki a biztonságosabb utat választja: behúzatja magát a pályára. A háttérben zene szól, a moderátorok pedig folyamatosan ontják a szót, olykor még egymás szavába is vágnak.

A hozzáértő közönség elismerően kommentálja a látottakat, a laikus nézelődők tátott szájjal, lélegzetvisszafojtva figyelik az ugrásokat, trükköket. Mindenkinek két kört kell teljesítenie, a végén pedig következnek a ráugrások. Van, aki félúton elvérzik, dühében a vizet csapkodja és a part felé hajítja deszkáját. De ott vannak a befutók is, akik a ráugrás után méltóságteljesen engedik el a vontatókötelet. Túl vannak a nehezén, a zsűri pedig törheti a fejét.

A látottak kiértékelése után a legjobbnak járó díjat az ugrásairól híres Christo Schinko kapta. Második helyen a szintén osztrák Robert Braun végzett, a magyarok becsületét a dobogós Meretei Balázs védte meg. Az esemény főszervezője - a szintén megszállott Kirsch György - negyedik legjobb lett a mezőnyben.

(Arany-Média)