Vágólapra másolva!
Az elmúlt évek teniszcsillagai közül jó párat nem láthatunk mostanában a nagy tornákon. Hová lett Marat Szafin, mit csinál manapság Anna Kurnyikova, miért torpant meg Guillermo Coria? Néhányuknak van sansza visszatérni, mások esélytelenek - összeállításunk a tennis.com cikke nyomán.

Anna Kurnyikova
Legjobb helyezése: 8. (2000. november 20.)
Tavaly év végi helyezése: 205.

Az orosz szépleány igencsak kurta pályafutást tudhat maga mögött: első Wimbledoni tornáján elődöntőt játszhatott, majd fokozatosan romlottak az eredményei, végül már 22 éves kora előtt visszavonult. A sportág történetében Kurnyikova köszönhette legkevésbé a tenisztudásának sztárstátuszát, sokak szerint korai kiégése is ennek tudható be, túl sok pályán kívüli szereplést vállalt, ami rengeteg időt és energiát vett el tőle.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy hátfájása és sérülékeny lába is hátráltatta, 2002 után így már csak egyelten WTA-mérkőzést nyert meg. Jelenleg bemutatómeccseken lép fel, e mellett bizonyára korábbi sikerei kamataiból él.

Martina Hingis
Legjobb helyezése: 1. (1997. március 21.)
Tavaly év végén 19. volt, azóta levették a raglistáról.

A svájci tehetség kétszer hagyta abba pályafutását akarata ellenére, először lábsérülése okán és mert az erőteniszt játszó fiatalok miatt elvesztette addigi vezető szerepét, másodszor pedig tavaly év végén, pozitív doppingtesztje miatt.

Furcsán hagyott fel a játékkal, ártatlanságát hangoztatta, de meg sem próbálkozott a folytatással, amit földije, Roger Federer is értetlenkedve fogadott.

Jelena Dokic
Legjobb helyezése: 4. (2002. augusztus 19.)
Tavaly év végén helyezetlen volt.

1999-ben Dokic az első fordulóban búcsúztatta Wimbledonban a címvédő Martina Hingist, két évre rá megnyerte a római tornát, s ekkoriban úgy tűnt, stabil helye lehet a női tenisz közvetlen élmezőnyében. Ekkor apja mániájának eleget téve ausztrálról jugoszlávra változtatta nemzetiségét, ám később összeveszett vele, s úgy tűnt karrierje ismét rendben.

Aztán összejött egy testvérpárral, melynek egyik tagja az edzője, a másik a barátja volt, ami szintén nem tett túl jót Dokicsnak. 2004 utolsó kilenc meccsét elvesztette könyöksérülése miatt, 2006-ban ismét ausztrál állampolgár lett, de 2007-ben csupán egyetlen mérkőzést játszott.

Idén a selejtezőkből a második körig jutott Hobartban, de ott bokasérülés miatt visszalépett a folytatástól. Az Australian Opent a változatosság kedvéért combsérülés miatt mondta le, azóta nem játszott.

Forrás: Getty Images

Jennifer Capriati
Legjobb helyezése: 1. (2002. január 28.)
Tavaly év végi helyezetlen volt.

A modern éra egyik csodagyereke három Grand Slam-győzlemet szerzett és a világranglista élén állt 2002-2003-ban, majd 2004 végén gyakorlatilag tönkrement a válla.

Az azóta eltelt három évben több műtétet is végrehajtottak rajta, de még mindig nem tudott pályára lépni, ami lelkileg is megviselte. Ennek ellenére még reménykedik a visszatérésben, aminek sikere, tekintve, hogy elmúlt harminc éves, legalábbis kétséges.

Anasztaszija Miszkina
Legjobb helyezése: 2. (2004. szeptember 12.)
Tavaly év végi helyezése: 1065.

Fura dolog, ha egy sportoló pályafutása lábujjsérülés miatt megy tönkre, pedig Miskinával éppen ez történt. Igaz, a nem is oly rég még világranglista-második orosz ekkor már túl volt egy elhibázott csuklóműtéten és a válla sem volt teljesen rendben. A 2004-es Roland Garros győztese a következő két évben még kiemelkedően játszott, de 2006 második felétől hét tornából hatszor az első körben búcsúzott.

Miskina visszatérése merőben valószínűtlen, ugyanis 2007-ben csak árnyéka volt korábbi önmagának azon a két viadalon, ahol elindult, jelenleg pedig gyermeket vár.

Jelena Bovina
Legjobb helyezése: 14. (2005. június 5.)
Tavaly év végi helyezése: 325.

Bovina a kiváló fiatal orosz teniszezőnők egyik jeles képviselője volt Miszkina, Szvetlana Kuznyecova, Jelena Gyementyijeva és Nagyja Petrova mellett, 2005-ben tíz győzelmet ért el top 20-as ellenfelekkel szemben, utána azonban folyamatosan sérülésekkel bajlódott.
Most is aktív játékos, de nem tud komoly eredményt felmutatni.

Forrás: Getty Images

Szeles Mónika
Legjobb helyezése: 1. (1991. március 11.)
Tavaly év végén helyezetlen volt.

Már tinédzserként világelső lett, majd egy megszállott Steffi Garf-rajongó leszúrta a pályán - hosszú testi és lelki felépülést követően visszatért, de erőnléti problémái miatt nem tudott olyan eredményeket elérni, mint korábban. Utoljára a 2003-as Roland Garroson vett részt, de az év addigi részében is többnyire sérüléssel bajlódott és csak tíz győzelmet szerzett.

Az újvidéki születésű, amerikai és magyar állampolgársággal is rendelkező klasszis még múlt év végén is visszatéréséről beszélt, de két hete hivatalosan is bejelentette visszavonulását.