Ez lehet a Google keresőmotor jövője

google chrome laptop notebook számítógép internet böngészés
Fotó: Firmbee / Unsplash
Vágólapra másolva!
Elsőre szépnek tűnhet, de katasztrofális problémákat okozhat.
Vágólapra másolva!

Az elvárhatónak megfelelően a csapból is a mesterséges intelligencia folyt a héten megtartott Google I/O 2024 fejlesztői konferencián, a prezentációk során pedig hangsúlyt kapott, hogy hosszabb távon a technológia drámaian megváltoztathatja a vállalat internetes keresőmotorját is. Arra kell gondolni, hogy a jelenleg megszokott találatok mutatása helyett a kereső egyre inkább generatív MI által készített összefoglalókban prezentálná az információkat, azaz a Google tálcán kínálná a kész válaszokat az internetezők számára, hogy ne kelljen további weblapokat betölteniük.

Mindez alapvetően nem újdonság, már tavaly is erről beszélt a vállalat, a webes tartalomkészítő ipar pedig továbbra sincs elragadtatva az ötlettől. A Google lényegében azt mondja, hogy fel kívánja használni a média által közzétett információkat az interneten keresgélők kiszolgálása érdekében, de olyan formában, hogy azoknak kényelmi okból lehetőség szerint ne kelljen betölteniük az adatok forrásául szolgáló webhelyeket.

Ha emiatt elveszítik az oldalletöltéseik jókora részét a kiadványok, akkor zuhanórepülésbe kezd majd a reklámbevételük, tönkre fognak menni.

Ráadásul ez a Google számára sem lenne jó, hiszen akkor nem lesz honnan beszerezni azokat az információkat, amelyeket gépileg átírva meg kíván jeleníteni a netezőknek, így a médiát követően végül a vállalat és az internetezők is nagyon pórul járhatnának.

A Google keresőmotoros elképzelései a következő években garantáltan rengeteg bizonytalanságot és feszültséget keltenek majd. A vállalat próbál a riválisok előtt maradni és minél inkább az internetezők kedvében járni, ám ez jelen esetben olyan jellegű változásokat hozhat magával, amelyek teljesen felboríthatják az internetes média finanszírozási modelljét. Mindeközben rejtély, hogy az internetes kiadványok a méretüktől függetlenül miféle rendszerben részesülhetnének fair kompenzációban, hogyan folytathatnák a működésüket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!