Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nagy meglepetés jön a laptopok piacán

microsoft surface laptop
A legújabb Microsoft Surface Laptop modellek is Qualcomm processzort kaptak
Fotó: Microsoft
Vágólapra másolva!
Mindegyik nagy gyártónak lesz Snapdragon processzoros terméke.
Vágólapra másolva!

Néhány héten belül zavarbaejtő jelenséggel fognak találkozni a felső kategóriás laptopot vásárolni kívánók, a megszokott Intel vagy AMD processzoros gépek mellett mindegyik nagy gyártó (például Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, Samsung) kínálatában felbukkannak majd a Qualcomm Snapdragon X Elite vagy Snapdragon X Plus rendszerlapkát használó termékek.

Ezek a Copilot+ marketinges címkével is ellátott számítógépek a megszokott társaikhoz hasonlón Windows 11-gyel érkeznek majd, és elméletileg ugyanúgy képesek lesznek futtatni a megszokott windowsos alkalmazásokat és játékokat, mintha Intel vagy AMD processzor volna bennük, erről a Windows 11-ben lévő Prism kompatibilitási keretrendszer gondoskodik.

A Qualcomm rendszerlapkával érkező laptopok fő előnyei, hogy jobb akkus üzemidőt kínálhatnak az Intel vagy AMD processzoros társaiknál, továbbá drámaian erősebb a mesterséges intelligenciás feladatok elvégzésére specializált áramkörük. Jó kérdés, hogy az utóbbinak mekkora gyakorlati jelentősége lesz a vevők oroszlánrészénél, ám egyelőre biztosan csak ezek a gépek tudják majd futtatni a Windows 11 újonnan bejelentett Recall funkcióját. Ez gyakorlatilag orwelli megfigyelést végez, három hónapra visszamenően mindent rögzítene, amit a felhasználók tesznek a számítógépeiken, a Microsoft szerint ez a fajta gépi emlékezet kapóra jöhet a felhasználóknak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről