Horvát gálát hozott a buta kameruni kiállítás

kamerun - horvátország, vb 2014, a-csoport, gól, mario mandzukic
Croatia's forward Mario Mandzukic (L) celebrates with teammate Croatia's midfielder Ivan Perisic after scoring during the Group A football match between Cameroon and Croatia at The Amazonia Arena in Manaus on June 18, 2014, during the 2014 FIFA World Cup. AFP PHOTO / RAPHAEL ALVES
Vágólapra másolva!
Horvátország magabiztos játékkal kiütötte a Samuel Eto'o nélkül felálló, a 40. perctől Alex Song felesleges kiállítása miatt emberhátrányban játszó Kamerunt, amely így búcsúzott a brazíliai foci-világbajnokságon.
Vágólapra másolva!

Labdarúgó-világbajnokság, 2. forduló, A csoport:
Kamerun - Horvátország 0-4 (0-1) - élő közvetítés
Manaus, Arena Amazonia
v.: Proenca (portugál)
Kamerun: Itandje - Mbia, Chedjou (Nounkeu, 46.), Nkoulou, Assou-Ekotto - Song, Matip, Enoh - Moukandjo, Aboubakar (Webo, 70.), Choupo-Moting (Salli, 75.).
Horvátország: Pletikosa - Srna, Corluka, Lovren Pranjic - Modric, Rakitic - Perisic (Rebic, 78.), Sammir (Kovacic, 72.), Olic (Eduardo, 69.) - Mandzukic
gól: Olic (11.), Perisic (48.), Mandzukic (61., 73.)
piros lap: Song (40.)
sárga lap: Eduardo (89.)

A Kamerun-Horvátország mérkőzésnek az volt a tétje, hogy melyik csapat búcsúzik már a második forduló után, hiszen a csoport másik két tagja, Brazília és Mexikó két forduló után 4-4 ponttal áll, a kameruniak és a horvátok pedig egyaránt nulla ponttal kezdték a második kört. A Mexikótól 1-0-s vereséget szenvedő Kamerun az egyik legjobbja, Samuel Eto'o nélkül volt kénytelen kiállni, hiszen a csapatkapitány térdsérüléssel küzd. A horvátoknál ugyanakkor volt egy nagy visszatérő, Mario Mandzukic, aki az első meccset eltiltás miatt kénytelen volt kihagyni, a Bayern München gólzsákja most azonnal a kezdőben találta magát.

Mandzukic visszatért, duplázott is - a galériáért kattintson a képre! Forrás: AFP/Raphael Alves

A legutóbbi öt világbajnoki meccsét elbukó Kamerun utoljára 1990-ben győzött európai csapat ellen, ezúttal azonban jól kezdett, Moukandjo már 25 másodperc után az oldalhálóba lőtt, majd a következő percekben is beszorították az afrikaiak a horvátokat. A helyzetek azonban kimaradtak, nem úgy a horvátoknál, akik a 11. percben egy gyönyörű akció végén szereztek vezetést, Perisic megmutatta, hogy milyen az, amikor valaki "jól lát a pályán", remek passzát közelről Olicnak csak a kapuba kellett pofoznia. (0-1)

Olicnak ez volt a második gólja a vébéken, az elsőt még 2002-ben szerezte. A kettő között 4393 nap telt el. Ennél hosszabb idő csak a dán legenda, Michael Laudrup két vb-gólja között telt el (4399). Mindemellett a 34 éves csatár a horvátok vb-történetének legidősebb gólszerzője is egyben.

A gól után lendületben maradtak a horvátok, majd a mérkőzés gyakorlatilag a 40. percben dőlt el, amikor emberhátrányba került a kameruni válogatott. Alex Songot állította ki a bíró, a Barcelona középpályása zokon vette, hogy Mandzukic vállal leütközte őt, és könyökkel hátba vágta a horvátot, amit a bíró törlesztésnek ítélt. Teljesen értelmetlen szabálytalanság volt.

Song kiállítása végzetesnek bizonyult - a galériáért kattintson a képre! Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

A második félidőben a horvátok úgy mentek át sokszor a kameruni védelmen, mint kés a vajon, az embernek az volt az érzése, hogy akkor lőnek gólt, amikor akarnak. Az első gólnál gólpasszt adó Perisic rögtön a félidő elején akart is, egy gyönyörű és villámgyors egyéni akció végén úgy fordította a lábát, mintha beadná a labdát, ezzel át is verte Itandjét, aki eldőlt, a Wolfsburg játékosa pedig a rövidbe lőtt. (0-2)

A kameruniak erejéből csak egy-egy pazar technikai megoldásra tellett, a szépségdíjat azonban szívesen átengedték a horvátok, cserébe a 61. percben Mandzukic a hálóba fejelt (0-3), majd bő negyed órával a vége előtt közelről az üres kapuba passzolt, beállítva ezzel a végeredményt. (0-4) A kameruniak a végén már egymással veszekedtek, Assou-Ekotto lefejelte Moukandjót.

Az utolsó fordulóban Brazília Kamerunnal játszik, és ha hozza a papírformát, tehát nyer a házigazda, akkor a Horvátország-Mexikó összecsapás ki-ki meccs lesz a második továbbjutó helyért.