Az állítólagos bírócsere sem izgatja az uruguayiakat

Vágólapra másolva!
Ghána története legnagyobb bravúrjára, Uruguay pedig negyven éve nem tapasztalt magasságokba készül a labdarúgó-világbajnokságon, amikor a péntek esti negyeddöntőben összecsapnak egymással a johannesburgi Soccer Cityben. A dél-amerikaiak szerényen, az egész fekete kontinens által támogatott ghánaiak önbizalommal telve készülnek az elődöntőre, amelyet a portugál Benquerenca vezet majd. A bíró személye azért érdekes, mert pletykák szerint eredetileg angol játékvezető volt jelölve a meccsre, de aztán az uruguayi Jorge Larrionda Angliát sújtó hibája miatt a FIFA meggondolta magát.
Vágólapra másolva!

Dajka Balázs helyszíni jelentése Johannesburgból

Uruguay 1970 óta nem járt a legjobb nyolc között a világbajnokságon, ennek ellenére Oscar Washington Tabárez kapitány nem érzi, hogy csapata összeroppanna a nagy nyomás alatt. "Nem nyomaszt minket, hogy Uruguayjal kapcsolatban mindenkinek az jut eszébe, hogy a válogatott kétszer is vébét nyert. Nem nézünk hátra, de nagyon előre sem akarunk tekinteni, mindannyian Ghánára koncentrálunk, a csapat eddig nagyon egyben volt mentálisan, ha ezt a negyeddöntőre is sikerül átmenteni, folytatódhat a menetelésünk".

Az uruguayi kapitány egyetértett Sepp Blatter FIFA-elnökkel abban, hogy a dél-amerikaiak számára a futball sokkal inkább a nemzeti öntudat része, mint a világ bármely más pontján, ezt alátámasztandó Tabárez azt emelte ki, micsoda hatása volt a válogatott sikereinek az otthoniak hangulatára, fiatalok és idősek együtt ünnepeltek az utcákon.

Nem vagyunk biztosak benne, hogy Tabárez olvasta az [origo] cikkét, de a dél-amerikai csapatok remeklésének legfőbb okaként ő is azt nevezte meg, hogy már a selejtezőből való továbbjutás is komoly erőpróbára készteti a legjobb csapatokat, így aki ott a mezőny elején végez, az a világbajnokságon is képes megmutatni az erejét.

Forlánék főnöke Ghánával kapcsolatban a dicséret hangján szólt, az afrikaiak fizikumát és gyorsaságát is kiemelte, és úgy látja, az ország futballja rátalált a helyes útra, amit a mostani és a legutóbbi vébé mellett az utánpótlástornákon elért sikerek bizonyítanak.

Tabárez nem fél attól, hogy az első afrikai vébén a kontinens egyetlen állva maradt csapata bírói támogatásban részesül majd, szerinte a játékvezetőkkel nem kell foglalkozni, mert ahogy a játékosoknak, nekik is lehetnek jó vagy rossz napjaik, és nem mindig hoznak tökéletes döntést.

Brit újságírók arról érdeklődtek az uruguayi edzőnél, mit szól ahhoz, hogy a pletykák szerint eredetileg angol játékvezető vezette volna a meccset, de aztán az uruguayi Jorge Larrionda Angliát sújtó hibája miatt a FIFA jobbnak látta, ha nem ad okot összeesküvésre, így végül a portugál Olegário Benquerenca kapta a feladatot.

"A világ legjobb játékvezetői vannak itt, nem hiszem, hogy azzal kéne foglakoznom, milyen nemzetiségű bírót küldenek a meccsünkre. Az embereknek változtatni kéne a felfogásukon, nem kéne minden véletlen egybeesést túldramatizálni. Különben is, ahogy egy játékosnak nem kell reklamálnia, ha az edző csak a kispadra ülteti, úgy a bírók miatt sem érdemes füstölögni" - mondta a válogatottal 1990 után második vébéjén résztvevő szakember.

Forrás: AFP

A Ghánát irányító Milovan Rajevac is a sajtótájékoztatón hallott először az állítólagos bírócseréről, de nem tulajdonított neki nagy jelentőséget, mint elmondta, meccsek után se foglalkozik a játékvezetőkkel, úgyhogy ezt a pletykát sem szeretné kommentálni. A szerb edző két éve vette át a válogatottat, és örül, hogy a mind a játékot, mind a hozzáállást tekintve sikerült elérnie, amit eltervezett. A fejlődés valóban látványos és töretlen, Ghána Rajevaccal Afrikából elsőként jutott ki a vébére, döntőt játszott az Afrika-kupán, most pedig arra készül, hogy első afrikai országként legyen vb-elődöntős.

Az optimista és felfokozott hangulat ellenére nincs minden rendben Ghánánál, Ayew és Jonathan Mensah sárga lapok miatt nem játszhat, és további négy-öt játékos, köztük az USA ellen gólt szerző Kevin-Prince Boateng bajlódik sérülésekkel.

Forrás: AFP

A Ghána eddigi négy góljából hármat szerző Asamoah Gyan elismerésre méltó lazasággal válaszolt a kérdésekre: elmondta, nem érzi tehernek, hogy az egész kontinens tőlük várja a nagy sikert, sőt, ez még inkább ösztönzi, hogy olyan felejthetetlen pillanat részese legyen, amelyre Afrika olyan nagyon vágyott. A 24 éves csatár, aki két vébén eddig összesen négy gólt szerzett, a legfontosabbnak azt tartja, hogy higgyen magában, és mivel tudta, mire képes, nem lepte meg, hogy ilyen jól megy neki Dél-Afrikában.

Hogy Asamoah Gyan folytatja-e a gólgyártást, az pénteken este kiderül, a ghánai sajtófőnök mindenesetre úgy búcsúzott el a sajtótájékoztatón, hogy találkozunk az elődöntő előtt.

A ghánaiak Afrikáért játszanak

Egy teljes kontinens szorít a ghánaiaknak az Uruguay elleni negyeddöntőben, és a Fekete Csillagok továbbjutása sporttörténelmi tett lenne. Afrikai válogatott ugyanis még sohasem jutott a legjobb négy közé világbajnokságon, de Ghána előtt most adott a lehetőség, hiszen nem valamelyik esélyessel került szembe. Az uruguayiak ugyan sokáig nagyhatalomnak számítottak a labdarúgásban, azonban 1970 óta ők sem játszottak elődöntőt, vagyis bármelyik csapat megy tovább, az előzetes esélylatolgatásokhoz képest mindenképpen meglepetés lesz a szereplése.

A várható kezdőcsapatok:
Uruguay: Muslera - M. Pereira, Victorino, Diego Lugano, Fucile, D. Pérez, Arevalo Ríos, A. Fernández, Cavani, Suárez, Forlán. Szövetségi kapitány: Tabárez.
Ghána: Kingson - Paintsil, John Mensah, Vorsah, Sarpei, Inkoom, Annan, Muntari, K. Boateng, Asamoah Gyan, Tagoe. Szövetségi kapitány: Rajevac.