Téveztől a szalonnaimádóig - magyar focisták vb-n szereplő klubtársaikról

Vágólapra másolva!
Szuper srác, nagyon profi csávó, vicces alak - többek között így jellemezték a foci-vb-n résztvevő csapatársaikat külföldön játszó magyarok. Dárdaiék csapatkapitánya rajong a szalonnáért, Kádár argentin csapattársa mindenhol a "zenebódéját" hallgatja, Fülöp klubtársának pedig edzéseken is olyan belemenései vannak, amiktől a magyar kapus elfordítja a fejét.
Vágólapra másolva!

Carlos Tévez, Jonás Gutiérrez, Teofanisz Gekasz, Clint Dempsey, Ibrahim Afellay, Neven Szubotics, Kolo Touré, Danny - csak néhány név a közül a harminchat, labdarúgó-világbajnokságra készülő játékos közül, akik az elmúlt idényben egy csapatban szerepeltek magyar futballistákkal. Az [origo] több magyar játékost is megkeresett, hogy vb-re készülő klubtársaikról meséljenek.

A mindenhol zenét hallgató Pókember

"Korábban azt mondtam, hogy a csapatom Mascheranóból, Messiből és kilenc másik játékosból áll, a mai meccs után már azt mondom, hogy a csapatomat Mascherano, Messi, Gutiérrez és nyolc másik ember alkotja" - jelentette ki Diego Maradona, miután csapata idegenben legyőzte Oroszországot 3-2-re 2009 augusztusában. Az argentin szövetségi kapitány hízelgésének címzettje az a Jonás Gutiérrez volt, aki az angol másodosztályú Newcastle Unitedban focizva többek között a Bajnokok Ligája-győztes Esteban Cambiassót szorította ki a vb-keretből.

"Nagyon sokat fut, jól tartja a labdát, összességében nagyon jó játékosnak tartom, bár kicsit jobban kellene koncentrálnia a beadások előtt" - jellemezte Gutiérrezt angliai klubtársa, Kádár Tamás. A fiatal hátvéd szerint Gutiérrez kifejezettem szeret edzeni, gyakran többet is szokott maradni, és latinos játékelemei miatt a közönség is nagyon megkedvelte.

"Nagyon szeret énekelni, mindig hozza az öltözőbe a zenebódéját és hallgatja a gyors, pörgős latin zenéket" - mesélte Kádár az argentinról. Szerinte a csapattársak többször is szóvá teszik viccesen, hogy kapcsolja ki magnóját, de ez sosem szokott megtörténni. Gutíerrez beceneve Pókember, mert góljai után rendszeren felvesz egy Pókember-maszkot. Az, hogy a másodosztályban is ragaszkodott a Newcastle-höz, jól bizonyítja, hogy egy 2009 novemberi gólja után azért nem vette fel maszkját, mert így akart tiltakozni a távozásáról szóló pletykák ellen.

Fülöp és a City klasszisai

Fülöp Márton az elmúlt idényt a Sunderlandnél töltötte, de a szezon végén kölcsönadták a Manchester Citynek, ahol kéthetes kölcsönjátéka alatt világsztárokkal szerepelhetett egy csapatban. Érkezésekor az elefántcsontparti Kolo Touré kalauzolta körbe a stadionban. "Kolo emlékezett rám korábbról, mert azt mondta, hogy azokra a kapusokra emlékszik, akik nem kapnak gólt az Emiratesben"- utalt Fülöp arra, hogy a Sunderland kapusaként 2009 februárjában 0-0-át játszottak Touré korábbi klubja, az Arsenal otthonában. A körbevezetés alatt Touré azt is mondta neki, hogy "örül, hogy vele, nem pedig ellene van".

A magyar kapus határozottan cáfolta azokat a pletykákat, amelyek szerint Carlos Tévez nem hajtja ki magát az edzéseken. "Teljesen odarakja magát a tréningeken is, különben nem is lehetne a világ tíz legjobb játékosa között" - vélekedett Fülöp. Nagyon csendes, tisztelettudó, tisztességes embernek ismerte meg az argentin csatárt, aki a spanyolajkúakon kívül nem igazán szokott mással beszélgetni, mert az angol nyelv nem tartozik az erősségei közé a négy éve Angliában élő Téveznek.

Az Arnold Scwarzenegger-hasonmás

A Sunderland két középhátvédjét is láthatjuk majd a vb-n, John Mensah a ghánai, Paulo da Silva a paraguayi válogatottat erősíti. "Adottságai alapján világklasszis lehetne, gyors, jól fejel és hihetetlen erős, de az egyik legnagyobb hátránya, hogy nagyon sérülékeny" - mondta Fülöp Márton a védőről, aki testalkata alapján "ugyanúgy néz ki, mint Arnold Schwarzenegger".

"Ezt persze ő is tudja magáról, amikor jön ki a kondiból, szereti mutogatni az izmait"- mesélte Fülöp nevetve. A ghánait rendkívül kemény védőnek tartja, az "edzéseken voltak olyan belemenései, amikor elfordítottam a fejem."

Forrás: EPA
Fülöp Márton (középen) Kolo Touré csapattársaként

Fülöp szerint Mensah és Paulo da Silva nagyon jól kiegészítik egymást, ugyanis a paraguayi a technikás focit kedveli, sokkal letisztultabb a játéka csapattársánál és remekül olvassa a játékot. A 30 éves védő hazája csapatkapitánya, és 2009 nyarán igazolt Angliába. "Paulo szuper srác. Angolul nem beszéli annyira, de a szavakat kézmozdulatokkal kiegészítve megértjük egymást" - mondta a kapus.

"Szóvá teszi, ha valaki nem dolgozik keményen"

A berlini Hertha BSC magyar középpályása, Dárdai Pál klubjával a 18. helyen végzett a legutóbbi idényben a német élvonalban, így kiestek a másodosztályba. Az elmúlt idényben Dárdai négy játékossal focizott együtt, akiket viszontláthatunk a vb-n: a szerb Gojko Kacar, a görög Teofanisz Gekasz, a német Arne Friedriech és a svájci Steve von Bergen is ott van hazája keretében.

"Nehezen ér vissza, de ha ezen változtatni tudna, igazi sztárcsapatban játszhatna" - jelentette ki Kacarról Dárdai, aki gyakori sérüléseinek tudja be csapattársának ezt a hiányosságát. Szerinte nagyon jó a szerb középpályás fejjátéka és "bármikor benne van a gól", ami ritka és értékes tulajdonság. "Nem az a hangadó típus, de amikor edzésen valaki nem dolgozik keményen, azt szóvá teszi, ami a legegészségesebb dolog a világon" - mesélte Dárdai. Szerinte nagyon jó, igazi szerbes mentalitása van, utál veszíteni.

Forrás: AFP
Voronyin (jobbra) idén nem lesz ott a vb-n, de Dárdai négy csapattára így is pályára léphet

Gekasz a Leverkusentől érkezett kölcsönbe a tavaszi szezonra, mert ott kevés játéklehetőséget kapott. "Nem jött neki össze ez a szezon, rengeteg helyzetet kihagyott" - mondta a görög támadóról Dárdai. Szerinte ez amiatt lehetett, mert mellőzöttsége miatt sokat hagyott ki, de biztos abban, hogy a következő csapatában sok gólt fog rúgni, mert most játékba lendült. "Nem egy nagy villogó, de edzésen lehet érezni, hogy nagyon gólérzékeny" - vélekedett a magyar labdarúgó. "Nagyon jó srác, vicces, társasági alak. Mindig elsőnek érkezünk és elsőnek rohanunk haza az edzésekről a családunk miatt" - mesélte.

A német védő rajong a magyar szalonnáért

A Hertha csapatkapitánya, Arne Friedrichre valószínűleg kezdőként fog számítani a vb-n Joachim Löw szövetségi kapitány. "Nagyon jó képességű védő, ha elkapja a fonalat tízből tízszer szereli le a csatárokat. Mindene megvan, ami egy jó hátvédnek kell" - jellemezte Friedrichet Dárdai. Andrij Voronyint és Friedrichet többször is vendégül látta berlini házában, a német védő nagyon szereti a magyar ízeket, mindig magasztalja Dárdai magyar borait, szalonnáját. "Nagyon jó karakter, lehet vele viccelni, de nem az az éjszakázós típus" - mondta róla a magyar.

Németh Norbert az orosz Tom Tomszkban szerepel együtt a kilencvenszeres dél-koreai válogatott Kim Nam Illel. A 33 éves védekező középpályás stabil kezdő az orosz csapatban, annak ellenére, hogy Németh szerint a szakvezetőjük a fiatalokat favorizálja. "Nagyon jó kis játékos, nagyon profi a csávó, mindig tudja, mit kell csinálnia" - jellemezte Németh Kimet. Szerinte megkérdőjelezhetetlen szerepe van a csapatban, de mivel csak tolmács segítségével tud kommunikálni, nem nagyon szokott beszélni csapattársaival.

Világbajnokságra készülő játékosok, akinek az elmúlt szezonban volt magyar csapattársa

Gera Zoltán (Fulham): Kagisho Dikgacoi (dél-afrikai), Dickson Etuhu (nigériai), Clint Dempsey (amerikai), Mark Schwarzer (ausztrál), John Paintsil (ghánai)
Dzsudzsák Balázs (PSV Eindhoven): Carlos Salcido (mexikói), Francisco Rodríguez (mexikói), Andre Ooijer (holland), Ibrahim Afellay (holland)
Hajnal Tamás (Borussia Dortmund): Nelson Valdez (paraguayi), Lucas Barrios (paraguayi), Neven Szubotics (szerb)
Fülöp Márton (Sunderland/Manchester City): John Mensah (ghánai), Paulo da Silva (paraguayi)/ Kolo Touré (elefántcsontparti), Carlos Tévez (argentin), Gareth Barry (angol), Shaun Wright-Phillips (angol), Nigel de Jong (holland), Roque Santa Cruz (paraguayi)
Löw Zsolt és Szalai Ádám (Mainz): Radoslav Zabavník (Szlovákia)
Dárdai Pál (Hertha BSC): Teofanisz Gekasz (görög), Arne Friedrich (német), Gojko Kacsar (szerb), Steve von Bergen (svájci)
Fehér Csaba (NAC Breda): Matthew Amoah (ghánai)
Leandro (Omonia Nicosia): Hrisztosz Pacacoglu (görög)
Koman Vladimir és Gosztonyi András (Bari): Leonardo Bonucci (olasz), Edgar Álvarez (hondurasi)
Huszti Szabolcs (Zenit): Danko Lazovics (szerb), Danny (portugál)
Juhász Roland (Anderlecht): Víctor Bernárdez (hondurasi)
Kádár Tamás (Newcastle United): Jonás Gutiérrez (argentin)
Tőzsér Dániel, Köteles László és Tóth Balázs (Genk): Anele Ngcongca (dél-afrikai)
Németh Norbert (Tom Tomszk): Kim Nam Il (dél-koreai)
Tímár Krisztián (Plymouth): Rory Fallon (új-zélandi)