Fogynak Kassai Viktor riválisai?

Vágólapra másolva!
Nagy vihart kavartak a vasárnapi téves játékvezetői döntések a világbajnokságon, miközben Kassai Viktor és csapata eddig hibátlanul végezte a feladatát. Felvetődött a kérdés, az olasz és az uruguayi hármas betlizése megnyitja-e kaput a magyar trió előtt a még komolyabb feladatok előtt, Vágner László nemzetközi ellenőr szerint azonban nem árt a földön maradni.  
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a torna végső fázisában kik vezetik majd a meccseket. A legutóbbi vébén a FIFA játékvezetői bizottsága a nyolcaddöntőket követően 11 bírót küldött haza, és 12-t választott ki a világbajnokság utolsó nyolc mérkőzésére, 2002-ben pedig az utolsó 16 mérkőzésen 15 játékvezető fújta a sípot, az egyedüli duplázó Pierluigi Collina volt, aki a finálé előtt az egyik nyolcaddöntőben is szerepet kapott. Vágner László úgy tudja, a FIFA ezúttal ennél is tágabb mozgásteret hagy magának, és valószínűleg az összes játékvezetőt kint tartja Dél-Afrikában a világbajnokság végéig.

A FIFA két szempont, az addigi teljesítmény és a semlegesség alapján jelöli ki a mérkőzések játékvezetőit, és mivel a Németország-Anglia és az Argentína-Mexikó meccsen is alapvetően a partjelző hibázott, az eddigi gyakorlat alapján még az is elképzelhető, hogy Jorge Larriondát és Roberto Rosettit egy másik stábbal még viszontlátjuk a vb-n.

Szintén ronthatja Kassai esélyeit, hogy Anglia kiesésével ismét szabadon számításba vehető a jónevű Webb Howard, valamint többek között ott van még a kalapban a belga Frank De Bleeckere, a svájci Massimo Busacca, és ha Spanyolország netán kiesne, úgy Mallenco Alberto Undiano is előnyt élvezhet a játékvezető bizottság spanyol elökénél, nem beszélve az eddig többnyire szintén jó teljesítményt nyújtó dél-amerikai bírókról.

"Ne feledjük el, hogy Kassai Viktor a játékvezetői mezőny legfiatalabb tagja" - mondta az [origo]-nak Vágner László. "Legyünk rá büszkék, hogy a magyar csapat eddig három mérkőzésen remekül teljesített, de azért maradjunk a földön."

Mindennek ellenére könnyen elképzelhető, hogy nem a Ghána-USA volt Kassaiék utolsó meccse a vb-n, a legjobb nyolc közé ugyanis csak három európai válogatott jut be, és a FIFA előszeretettel küld semleges konföderációból érkező bírókat a meccsekre. 2006-ban a legjobb négy közé csak európai országok jutottak be, így aztán az elődöntőben, a bronzmeccsen és a fináléban is Európán kívüli játékvezető tevékenykedett.

A legjobb nyolc közé jutott országok bíróinak szintén kevés az esélyük a negyeddöntőre, vagyis várhatóan az argentin Héctor Baldassi, az uruguayi Martín Vázquez, a német Wolfgang Stark sem kap majd meccset a nyolc között, míg a brazil Carlos Simón, a chilei Pablo Pozo, a japán Nisimura Juicsi, a portugál Olegário Benquerenca és a spanyol Mallenco sorsa nagyban függ honfitársai teljesítményétől.

Vágner László elmondta, a FIFA próbálja elejét venni, hogy egy játékvezető többször is kapcsolatba kerüljön egy csapattal, így aki negyeddöntőt vezet, az valószínűleg nem lesz ott eldődöntőben, elődöntős bíró pedig nem kaphatja meg a döntőt vagy a bronzmeccset.

Vágner szerint jellemző a FIFA-ra, hogy a fináléra kiválasztott játékvezetőjét "eldugják a nyolcadönntők után", hogy minél kevesebb külső befolyás érje, lehetőleg ne találkozzon a futballistákkal, és csak a felkészülésre tudjon koncentrálni.