Dán öröm, holland továbbjutás és kameruni búcsú a vb eddigi legjobb meccsén

Vágólapra másolva!
Megvan a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság első továbbjutója és kiesője, Dánia 2-1-re legyőzte Kamerunt, amivel kikaparta a gesztenyét Hollandiának, és hazaküldte Samuel Eto'óékat. Pedig a vébé eddigi legjobb meccsén Kamerun szerzett vezetést, de Nicklas Bendtner és Dennis Rommedahl góljaival a dánok olyat tettek, amire eddig egyetlen világbajnokságon sem voltak képesek. A fordítás azt jelenti, hogy a dánok a japánokkal ki-ki meccset vívnak a továbbjutásért.
Vágólapra másolva!

Eredmény, E csoport, 2. forduló:
Kamerun - Dánia 1-2 (1-1)
Pretoria, Loftus Versfeld Stadion
v.: Jorge Larrionda (urugayi)
Kamerun: Hamidou - Mbia, Bassong (Idrissou, 72.), Nkoulou, Assou-Ekotto, Geremi, Enoh (Makoun, 46.), A. Song, Emana, Eto'o, Webo (Aboubakar, 78.).
Dánia: Sörensen - L. Jacobsen, Agger, Kjaer, S. Poulsen, C. Poulsen, Jörgensen (D. Jensen, 46.), Grönkjaer (Kahlenberg, 67.), Rommedahl, Tomasson (J. Poulsen, 86.), Bendtner.
gól: Eto'o (10.), illetve Bendtner (33.), Rommedahl (61.)
sárga lap: Bassong (49.), Mbia (75.), Sörensen (86.), Kjaer (88.)

"Mikor nyerjünk, ha nem most?" - merülhetett fel dán és kameruni oldalon a két csapat egymás elleni mérkőzése előtt, az európaiak ugyanis utolsó három meccsüket rúgott gól nélkül bukták, míg az afrikaiak hasonlóan botrányos formát mutattak, hetes nyeretlenségi sorozatuk miatt legalábbis nem nagyon döngethették a mellkasukat.

A hollandok ellen bizarr öngólt összehozó dánok háza táján a legégetőbb probléma a csatárkérdés volt, de Tomassont sikerült összerakniuk az orvosoknak, így a szintén nem teljesen egészséges Bendtner mellett a csapatkapitányra várt a feladat, hogy életet leheljen az első meccsen erősen visszafogott támadójátékba.

Ami azt illeti, Kamerun Japán elleni futballjával sem lehetne új híveket szerezni a sportágnak, Paul Le Guen kapitány pedig, talán a kritikák hatására, változtatott a kezdőn, és harcba küldte az első meccsen hiányolt Emanát és Alexandre Songot, vagyis a szándék mindkét csapatban megvolt, hogy ne egy újabb szenvedős, látványos jelenetektől mentes meccset lássunk. A statisztikára hagyatkozók mindenesetre kedvező előjelnek foghatták fel, hogy a vébék történetében két jelentős esemény is kötődött június 19-hez: Olaszország 1938-ban Magyarország 4-2-es legyőzésével második világbajnoki címét, Pelé 1958-ban első vb-gólját szerezte meg ezen a napon.

A pretoriai stadion kilencven százaléka Kamerunért szorított, a tömeg már az első percben talpon volt, de Assou-Ekotto lövését blokkolták, Eto'o pedig csak riogatta Sörensent 20 méterről. A dánok a nyolcadik percben érték el az üzemi hőmérsékletet, a leshatárról induló dán Dombi, Rommedahl szokásos híven lefutotta emberét, de tíz méterről a bal felső mellé vágta a labdát. Hogy milyenek a két ország diplomáciai kapcsolatai, arról kevés az információm, de C. Poulsen bemutatta, hogy létezik dán-kameruni barátság, a saját kapuja előtt ugyanis elpasszolta a labdát, Webo átadásából pedig Eto'o vezetést szerzett Kamerunnak, ez volt az afrikaiak első olyan vb-gólja, amely az első félórában esett. Az Inter sztárja a negyedik olyan kameruni játékos, aki két vébén is eredményes volt (1-0).

A pretoriai stadionban nyomban olyan hangulat kerekedett, mintha Yaoundéban lenne a meccs, Kamerun pedig nem vette le a lábát a gázpedálról, Emana sunyi lapos lövése után meg is remegtek a sörösüvegek a dán kezekben. Az egyirányú forgalomnak aztán Grönkjaer vetett véget, aki kétszer is lehalkította a kameruni dobszót, majd Tomasson elöl szedte össze a labdát az utolsó pillanatban Hamidou kapus. A dán éledezés gólban csúcsosodott ki, a 33. percben Kjaer lőtte mellbe laza 50 méteres keresztlabdával Rommedahlt, akinek beadását a gatyaféken érkező Bendtner küldte a helyére (1-1).

Forrás: AFP

Lehet, be kéne vezetni, hogy a csapatok nulla ponttal kezdjék a második kört, mert végre igazi őszinte futballt láthattunk, a félidő végi másfél perces őrület elején Rommedahl lekészítése után Tomasson egy blokkoló védő miatt nem tudta üres kapus góllal megtörni 2008 óta tartó hallgatását, majd az ellenakcióból Eto'o lövése hagyott nyomot a jobb kapufán, végül Emana emelt Sörensen kezébe, miután rendesen megetetett két védőt.

A nagyon kellemes első félidő után a második ugyanúgy kezdődött, mint a meccs eleje, kameruni helyzettel, de Mbia a feje helyett a vállával küldte a kapu felé a labdát, de Sörensennek így is nagyon kellett védenie, hogy konzerválja a döntetlent. A szünet némileg megtörte a csapatok lendületét, amelyek közül Kamerun kapta el előbb a fonalat, de Webo előbb túl nagyot, majd túl kicsit rúgott a labdába nagy helyzetben. A másik oldalon Rommedahl viszont gyümölcsöző megoldást választott, a jobb oldalról indulva egy az egyben megverte Makount, majd ballal a jobb alsóba csavart (1-2).

Mivel az esetleges vereség a kiesést jelentette volna, Kamerunnak jönnie kellett előre, de odalett az első félidei sebesség és ötletesség, amihez az is hozzájárult, hogy a dánok sokkal szigorúbban felügyelték a kapujuk előtti területet. Sőt, Tomasson a reptérre küldhette volna az afrikaiakat, de hiába nézte ki magának a bal felsőt, a gondolatolvasó Hamidou odaért. Hasonlóan pazar mutatvány volt Sörensen nyújtózkodása, aki ezzel Emanát fosztotta meg egy életre szóló élménytől.

Forrás: AFP

A céllövöldében egypálcás találatnak számított volna, itt azonban mindkét fél fogta a fejét a 83. percben lezajlott jelenet után, Aboubakar azért, mert góllal kecsegtetett a lövése, C. Poulsen pedig azért, mert az ő kobakját súrolva ment fölé a labda. Az utolsó percekben hősiesen csúsztak-másztak a dánok, Kamerun egyre-másre vezette az akciókat, de semmire nem mentek vele, ami azt jelenti, hogy Hollandia továbjutott, Dánia Japánnal játszik ki-ki meccset, a kameruniak pedig kivehetik a nyári szabadságukat.

Osztályozza a mérkőzést, a játékvezetőt és a játékosokat!