Vágólapra másolva!
Ahhoz képest, hogy 2001-ben játszotta ott utolsó mérkőzését, a Pittsburgh Penguins csak ezen a hétvégén vonultatta vissza a klubtörténelem egyik legnagyobb hokisának, Jaromír Jágrnak a legendás 68-as mezét.

Nem kapkodták el, igaz nem csak rajtuk múlt. Az észak-amerikai profi hokiligában szereplő Pittsburgh Penguins alighanem már réges-régen visszavonultatta volna ikonikus cseh szupersztárja, Jaromír Jágr mezét, ha az elnyűhetetlen hokis végre méltóztatott volna szögre akasztani a korcsolyáit. Erre azonban csak tavaly nyáron került, amikor Jágr végrel lezárt közel 40 éven át tartó karrierjét első csapata, a Kladno színeiben.

Így aztán biztossá vált, hogy a 68 mez örökös gazdáját többet nem látjuk a jégen, első NHL-csapatánál, a Pittsburgh Pegnuinsnél pedig meg is kezdték az ünneplés előkészítését. A megható ceremóniára pedig most került sor, és a 40 perces ünnepségen természetesen maga Jágr is jelen volt, aki élete legszebb éveinek nevezte a pennsylvaniai csapatnál töltött időszakot.

Jágr 1990-ben, alig 18 évesen lett a Penguins játékosa, amellyel első két szezonjában rögtön Stanley-kupát nyert, és amelyet tíz éven át, egészen 2001-ig szolgált. A ceremóniára a Los Angeles Kings ellen végül 2-1-re elveszített bajnoki meccsen került sor. A bemelegítésre a Pens minden játékosa Jágr sokáig viselt jellegzetes frizuráját imitáló parókában érkezett a jégre. Érdemes meghallgatni azt az ovációt, ahogy a közönség a cseh legendát fogadta, amikor kikorizott a jégre.

Számtalan klub- és NHL-rekordot tart, de külön is említésre méltó, hogy 1921 pontjánál csak Wayne Gretzky szerzett többet (2857) a liga történelmében.

Pittsburghben egyébként nem vonnak vissza túl sűrűn mezeket: Michel Briere 21-es és Mario Lemieux 66-os meze után Jágr 68-asa mindössze a harmadik, ami felkerült a PPG Paints Aréna mennyezetére.