24 szezon után távozik Tom Brady legendás edzője

Amfoot Horizontal HEADSHOT
(FILES) New England Patriots' head coach Bill Belichick is pictured prior to the NFL American football match Indianapolis Colts vs New England Patriots at the Deutsche Bank Park in Frankfurt am Main, western Germany, on November 12, 2023. Belichick, the NFL mastermind who has guided the New England Patriots to a record six Super Bowl titles as head coach, is parting ways with the team after 24 seasons, according to multiple US media reports on January 11, 2024. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
Vágólapra másolva!
Bill Belichick, minden idők legeredményesebb edzője 24 szezon után elhagyja a New England Patriots csapatát.

Belichick és a Patriots kapcsolata összesen hat Super Bowl-sikert hozott a klubnak. A hírek szerint a csapat tulajdonosa, Robert Kraft hosszú napok óta egyeztetett a legendás szakemberrel, hogy milyen módon közöljék a távozását. A felek között nem volt semmilyen konfliktus vagy vita, közösen döntöttek az edző távozásáról.

Bill Belichick 24 szezon után távozik a New England Patriots éléről Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Belichick és Kraft kapcsolata egyedülálló az NFL történetében, ennek ellenére Belichick nem akar visszavonulni. A klub szabadon elengedi, annak ellenére, hogy egy évig még szerződés kötné a Pats-hez, a pletykák szerint pedig az Atlanta Falcons lehet a következő csapata.

Belichick utódja az a Jerod Mayo lehet, aki a linebackerek edzőjeként dolgozik a csapatnál, 2008 és 2014 között a csapat játékosa volt, 2019 óta pedig Belichick edzői stábjában dolgozott.

Belichick 296 győzelmet aratott a csapatával, ennél többet pedig csak George Halas ért el (324) a Chicago Bears élén, de a legtöbb playoff-siker az ő nevéhez fűződik (31).

Belichick vezetésével a Patriots kilencszer szerepelt a Super Bowlban, ebből hatot meg is nyert. Ebben a szezonban nem jött ki nekik a lépés, december 10-én első csapatként vált biztossá, hogy nem érhetik el a rájátszást.

Bill Belichick Tom Bradyvel érte el a legnagyobb sikereit Bostonban Forrás: AFP/Jeff Haynes

A csapat legendás irányítója, Tom Brady 2019-es távozása óta csak egy szezonban nem volt negatív mérlege a csapatnak, azóta nem is nyert meccset a rájátszásban a csapat.

A 71 éves edző 333 győztes meccsen van túl, ennél többet csak Don Shula (347) ért el, és mellette csak George Halasnak és Curly Lambeau-nak van hat bajnoki címe Belichick mellett.

Belichick 24 éve New Englandben az ötödik leghosszabb az NFL történetében, de a zsinórban 49 szezon edzőként az NFL-ben egyedülálló rekord a neve mellett.

Belichick egyéb rekordjai:

  • 17 divíziós bajnoki cím
  • 9 főcsoport bajnoki cím
  • 12 Super Bowl-részvétel (segédedzőként is)
  • Veretlen alapszakasz 2007-ből