Megdöbbentő szabálymódosítással kényszerítik pályára a sztárokat az NBA-ben

Houston Rockets off shelves in Beijing NBA flagship store 2019 Beijing China Chinese flagship Hong Kong Houston Rockets Morey NBA poster sales sell store tweet Horizontal
View of the NBA logo outside the NBA flagship store in Beijing, China, 9 October 2019. Houston Rockets ietms are off the shelf in Beijing NBA flagship store due to Morey's tweet on Hong Kong in Beijing, China, 9 October 2019. (Photo by Song Jiaru / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
Vágólapra másolva!
Sokkoló, a szurkolók számára viszont örvendetes szabályváltoztatással kényszerítik pályára a sztárjátékosokat az NBA-ben. Amelyik csapat nem tartja be az előírásokat, az több millió dolláros pénzbírságra is készülhet. 

Az új előírás értelmében ebben a szezonban a csapatok meccsenként csak egy sztárjátékost pihentetnek. Sztárjátékosnak az minősül a részvételi szabályzat meghatározása szerint, aki az előző három szezonban All-NBA Team vagy NBA All-Star csapatba választottak.

"Ha egészséges játékos vagy ebben a bajnokságban, akkor pályára kell lépned"

- indokolta lényegre törően Adam Silver NBA-biztos.

Az NBA szerint a sztároknak a pályán a helyük Forrás: Imaginechina via AFP/Song Jiaru - Imaginechina/Song Jiaru

Az amerikai kosárlabda bajnokságban ebben a szezonban október 24-től április 19-ig 82 alapszakasz mérkőzést játszanak. A csapatok figyelmét felhívták arra, hogy kezdjék el úgy összeállítani a csapatnévsort, hogy egynél több sztárjátékos ne legyen játékképtelen ugyanazon a meccsen.

Az első szabálysértésért 100 ezer, a másodikért 250 ezer dolláros büntetés jár, minden további jogsértés pedig egymillió dolláros pénzbüntetéssel jár.

Arra is oda kell figyelniük a csapatoknak, hogy ugyanaz a sztárjátékos egyenlő arányban hagyjon ki idegenbeli és hazai meccseket is, miközben a televíziós közvetítésű meccseken kivétel nélkül bevethetőnek kell lenniük.

Kivételt csak a sérülések, a személyes okok és az előre jóváhagyott korlátozások jelentenek.

Az NBA-ben idén is komoly tempó vár a csapatokra: 178 nap alatt 82 mérkőzést játszanak. További változás, hogy a liga csökkentette a lehetőségét annak, hogy a csapatok egymás utáni meccseket játszanak különböző városokban, így nőtt az egymás elleni idegenbeli meccsek száma ugyanazzal az ellenféllel.