Csak így juthatna az NBA-be egy magyar kosárlabdázó

Houston Rockets off shelves in Beijing NBA flagship store 2019 Beijing China Chinese flagship Hong Kong Houston Rockets Morey NBA poster sales sell store tweet Horizontal
View of the NBA logo outside the NBA flagship store in Beijing, China, 9 October 2019. Houston Rockets ietms are off the shelf in Beijing NBA flagship store due to Morey's tweet on Hong Kong in Beijing, China, 9 October 2019. (Photo by Song Jiaru / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
Vágólapra másolva!
Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) legutóbb bő húsz évvel ezelőtt szerepelt magyar játékos Dávid Kornél személyében. A jelenleg a Milwaukee Bucks játékosmegfigyelőjőként dolgozó volt válogatott játékos mellett a Real Madrid Euroliga-győztes kosaras Hanga Ádám is beszélt arról, hogy mi lehetne a kulcs ahhoz, hogy a tengerentúli profiligában magyar kosaras sikereiért szoríthassunk.

Pénteken hajnalban lezajlott az NBA 2023-as játékosbörzéjének első köre. Idén is 58 játékost választottak ki a drafton, és az első helyen egy francia kosárlabdázó kelt el. A 220 centis Victor Wembanyama a Boulogne-Levallois Metropolitans 92 csapatából érkezik az NBA-be,

akit LeBron James óta a legnagyobb ígéretnek tartanak világszerte.

A San Antonio Spurs történetének harmadik 1/1-ét húzta ki ma, David Robinson (1987) és Tim Duncan (1997) után ismét egy magasemberrel erősödtek az első helyen.

Victor Wembanyama az NBA első emberével, Adam Silverrel Forrás: AFP/Timothy A. Clary

A 19 éves játékos minden idők hatodik legmagasabb játékosa lesz az NBA-nek, első választásként pedig csak Yao Ming volt magasabb nála.

Ami a magyar játékosokat illeti, két évvel ezelőtt Maronka Zsombor próbálkozott, de nem sikerült bekerülni az észak-amerikai profiligába. A Sopron KC bedobója Valerio-Bodon Vincent részt vett az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) amatőrbörze előtti felmérőjén Chicagóban a nyár elején, ahol nagyon jó benyomást tett a játékosmegfigyelőkre, így a draft második körében lehet esélye a magyar játékosnak. Juhász Dorkát az áprilisi drafton a 16. választással szerezte meg az észak-amerikai női kosárlabda-bajnokságban szereplő Minnesota Lynx.

A WNBA vezetője, Cathy Engelbert és Juhász Dorka, aki a Minnesota Lynx játékosa lett Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Sarah Stier

Eddig egyszer fordult elő, hogy egy amatőrbörzére jelentkezett magyar kosaras játékjogát lefoglalta egy NBA-klub, Hanga Ádámot 2011-ben a San Antonio Spurs választotta ki, ám végül nem ajánlott neki szerződést.

Az amerikai kosárlabdával foglalkozó youtuber, Tőrös Balázs a legutóbbi videójában arra kereste a választ, hogy mikor lehet olyan játékosa a magyar kosárlabdázásnak, akit már az első körben elvihet egy NBA csapat, és milyen feltételeknek kell teljesülnie, hogy egy fiatal magyar játékos eljuthasson a világ legszínvonalasabb bajnokságába.

Jósolni a legnehezebb

Az eddig egyetlen magyar játékosként az NBA-ben szereplő Dávid Kornél és az Euroliga-győztes Real Madrid játékosa Hanga Ádám szerint nincs egyértelmű recept arra, hogyan lehet Európából eljutni az NBA-be. A játékosfejlesztéssel foglalkozó magyar szakember Magyar Tamás szerint a magyar bajnokság utánpótláskorú versenysorozatai nem annyira színvonalasak, mint mondjuk egy spanyol bajnokságé. Ez pedig nehezíti a fiatal játékosok dolgát, mivel a spanyoloknál rengeteg játékosmegfigyelő keresi a csiszolatlan gyémántokat.

- mondta el Hanga Ádám.

Dávid Kornél az NBA történetének egyetlen magyar játékosa Forrás: AFP/Tannen Maury

Az Octagon Europe nevű tehetségkutató ügynökség első embere Lóránt Péter szerint a korosztályos válogatott meccsek mellett nemzetközi tornákon is felfigyelhetnek a kiugró tehetségekre, és már tizenhat évesen felkerülhetnek a játékosügynökök listájára, mint lehetséges kiszemeltek.

- mondta el Dávid Kornél, a Milwaukee Bucks játékosmegfigyelője.

- mondta el Magyar Tamás. Az Octagon Europe nevű tehetségkutató ügynökség igazgatója szerint

Lóránt Péter, az Alba Fehérvár játékosa volt korábban, és most játékosok menedzselésével foglalkozik Forrás: fiba.com

Hanga Ádám szerint a tehetséges játékosok nagy nehézségekbe ütköznek akkor, mikor a következő lépcsőfokot meg kell lépniük a karrierjükben.

- tette hozzá Dávid Kornél. A hazai szabályok szerint egy 18 év alatti játékosnak nem lehet ügynöke, de ettől még fontos, hogy olyan személy álljon mögötte, aki hasznos tanácsokkal tudja ellátni.

- árulta el Lóránt Péter.

Alázat és morál a kulcs

- mondta el az NBA-ben egyetlen magyar kosarasként pályára lépő Dávid Kornél. A Bucks játékosmegfigyelője szerint a motiváció eltart egy fiatal kosarasnál 14-16 éves korig, de onnantól kezdve csökkeni szokott a közeg, a lehetőségek, a családi háttér, vagy a tanulmányok miatt. Az Alba Fehérvár egykori játékosa szerint szükség van akadémiákra, és a TAO-rendszer is számtalan lehetőséget nyújt ahhoz, hogy jó magyar kosárlabdázókat nevelhessenek ki.

- mondta el Dávid Kornél. Az NBA-ben dolgozó szakember szerint ehhez kellenek a jó edzők, akik az alapokat jól megtanítják a gyerekekeknek.

Hanga Ádám a spanyol bajnokságban találta meg a számításait Forrás: https://twitter.com/RMBaloncesto

Hanga Ádám is az alapokat emelte ki, és hogy a kisebb játékokat kell maximális szinten elsajátítani, és onnan lehet továbblépni.

- árulta el a Real Madrid bedobója.

- nyilatkozta Lóránt Péter. Hosszú a szezon, és utána egyből mennek az utánpótlás-válogatottba, ahol nem mindig van idő egyéni és taktikai edzésekre.

- mondta el Magyar Tamás, játékosfejlesztéssel foglalkozó szakember.

- tette hozzá Lóránt Péter.

Hanga szerint először a játék elméleti részét kell elsajátítania egy fiatal kosarasnak Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Hanga Ádám kiemelte, hogy fizikalitásban is gyengébbek a magyar játékosok a nemzetközi mezőnynél. Fontos lenne, hogy 13-15 éves korig többféle sportágat is űzzenek a gyerekek. Ez fejleszti a sokoldalúságukat, jobb atlétákká váltak később.

- árulta el Hanga Ádám. A MAFC erőnléti edzője Dian Dániel szerint 10-11 éves korig nem érdemes koncentráltan a fizikai tulajdonságok fejlesztését előtérbe tenni, ez ráér 12 éves kor felett.

- nyilatkozta a MAFC edzője.

- zárta le mondandóját Hanga Ádám. A legfontosabb kérdésre szinte minden megszólaló ugyanazt a választ adta.

- mondta el Lóránt Péter és Dávid Kornél. Magyar Tamás és Dian Dániel viszont tíz évet mondott.

- mondta el Hanga Ádám.