A Nuggets újonca olyat csinált, amire eddig csak négyen voltak képesek az NBA-ben

2023 NBA Finals - Game Five GettyImageRank2 Zero Success Basketball - Sport USA Colorado Denver Winning NBA Finals Photography Miami Heat - Basketball Team NBA NBA Pro Basketball Denver Nuggets Playoffs Game Five 2023 PersonalityInQueue Ball Arena Christi
DENVER, COLORADO - JUNE 12: Christian Braun #0 of the Denver Nuggets celebrates after a 94-89 victory against the Miami Heat in Game Five of the 2023 NBA Finals to win the NBA Championship at Ball Arena on June 12, 2023 in Denver, Colorado. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Justin Edmonds/Getty Images/AFP (Photo by Justin Edmonds / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
A Denver Nuggets friss NBA-bajnok kosárlabdázója, Christian Braun a liga egyik legszűkebb elit társaságához csatlakozott hétfő éjszaka.

A Denver Nuggets héfőn éjjel 94-89-re legyőzte a Miami Heat csapatát, így 4-1-es összesítéssel megszerezte a franchise történetének első bajnoki címét. A Nuggets keretében ott volt a Kansasi Egyetemről érkezett újonc, Christian Braun is, aki a döntő öt meccsén 81,6 percet játszott, átlagban pedig 5,8 pontot, 2 lepattanót és 1,2 asszisztot tett hozzá a bajnoki cím megszerzéséhez.

Braun természetesen koránt sem az első kosaras, aki újonc évében NBA-bajnok lett, olyanból viszont, aki az előző évben még egyetemi (NCAA) bajnoki címet ünnepelt, majd rögtön NBA-bajnoki gyűrűre váltott már sokkal kevesebb. A 22 éves hátvéddel együtt most már pontosan öt, ami 77 év alatt bizony nem sok.

Az első, akinek sikerült a bravúr a tavaly elhunyt legenda, minden idők egyik legjobb és legnagyobb hatású kosárlabdázója, Bill Russell volt, aki 1956-ban a San Francisco-i Egyetemen, majd a következő évben a Boston Celticsszel nyert bajnoki címet. Russell 11-szeres bajnokként, 12-szeres All-Star-válogatottként és ötszörös MVP-ként vonult vissza.

A következő dupla bajnokra 15 évet kellett várni. Akkor Henry Bibby (UCLA, New York Knicks, 1972-73) volt soron, aki csak a draft 58. választottjaként került az NBA-be. A ligában töltött tíz éve során megfordult még a Philadelphia 76ers, a New Orleans Jazz (ma Utah Jazz) és a San Diego (ma Los Angeles) Clippers csapatában.

1979-ben a Michigan Egyetem csapata nyerte az NCAA döntőjét, a csapat vezére pedig egy Ervin Johnson nevű 206 centis irányító volt, aki a következő idényben már a Los Angeles Lakerst vezette 1972-t követően első bajnoki címére. Magic 1996-ban ötszörös bajnokként és 3-3 alapszakasz és döntő MVP-díj birtokosaként vonult vissza.

Earvin "Magic" Johnson, a legendás 32-es Forrás: AFP/Kim Kulish

Utoljára pedig 36 éve volt példa a ritka ismétlésre, amikor Billy Thompson 1986-ban a Louisville, majd egy évvel később a Lakers mezében nyert bajnoki címet. Amit a következő évben meg is védett, de akkor egy súlyos sérülés miatt csupán 8 meccset tudott játszani.