Vágólapra másolva!
Az NHL címvédője, a Colorado Avalanche nem mindennapi módon esett ki ebben a szezonban. A Seattle ellen vívott harmadik playoff-mérkőzés előtt a csapat egyik játékosa, az orosz Valerij Nyicsuskin eltűnt a szállodából. Szobájában egy teljesen elkábított orosz nőt találtak, aki semmit nem tudott mondani a történtekről. A bűnügyi történet pedig már sok volt a Coloradónak, amely nyom nélkül tűnt el az NHL idei rájátszásából. Ahova az alapszakasz legjobbja be sem jutott.

Olyan csillaghullás ritkán van áprilisban, amilyen idén Amerikában volt. Ám senki ne egy különleges csillagászati jelenségre gondoljon, hanem az NHL-re, ahol már a rájátszás előtt is kiestek a legnagyobb sztárok csapatai, aztán eljött április utolsó napja, mely bevonul a sportág történetébe: egyszerre esett ki a címvédő, és az alapszakasz egyeduralkodója.

Még el sem kezdődött az észak-amerikai jégkorongliga, az NHL rájátszása, és máris egy óriási szenzáció részesei lehettünk: nem került ide a Pittsburgh.

A Penguins 2006 óta mindig ott volt a szezon legfontosabb szakaszában,

és ez idő alatt háromszor el is hódította a világ egyik legpatinásabb trófeáját. Annak érzékeltetésére, hogy ez mekkora szenzáció: nemcsak jégkorongban, hanem a másik három nagy amerikai sportot tekintve (kosárlabda, baseball, amerikai foci) sincs egyetlen gárda sem, mely 2006 óta mindig ott volt az alapszakasz utáni csatározásokban. Az NHL-ben csak a Boston és a Toronto az, amelyik a legutóbbi hat playoffban szerepelhetett, ezt figyelembe véve a Pittsburgh 16-os szériája utolérhetetlennek tűnik. Nem véletlenül nevezték a kiesésüket az évszázad sporttragédiájának az NHL-ben.

Sidney Crosby (C betűvel) és Jevgenyij Malkin (71-esben) 16 év után nem játszhatott a rájátszásban idén Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Gregory Shamus

Nemcsak az elmúlt 15 év legjobbjai közé sorolható két varázsló, Sidney Crosby és Jevgenyij Malkin által húzott pingvinek nem jutottak a legjobb 16 közé, de a korszak harmadik nagy egyéniségének, Alekszander Ovecskinnek a társulata, a Washington sem.

Így aztán a nagy nevek, és sztárcsapatok kedvelőinek már a rájátszás kezdetekor is komoly hiányérzetük volt, majd ez az érzés fokozódott az első kör után.

Alekszander Ovecskinnek hamar véget ért a szezon Amerikában, viszont a vb-n nem szerepelhet, mert az orosz válogatottat kizárták Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Patrick Smith

Erre persze lehet mondani, hogy ez a kiszámíthatatlanság adja a sport igazi szépségét, de legyünk őszinték: ha egy foci világbajnokságon már a rajtvonalnál sincs ott Olaszország, a csoportkörben kiesik Németország, majd Brazília sem jut a legjobb négy közé, akkor a sportág sok rajongója joggal kesereg egy kicsit.

Így vagyunk az NHL idei rájátszásával.

Sokan szeretik ezt a rendszert, amikor mindent törölnek, ami hét hónap és csapatonként 82 találkozó alatt történt, és bő egyhetes párharcokkal döntik el: ki a jobb, Ám aki megpróbálja beleélni magát a bostoni játékosok és szurkolók lelkivilágába, azok minimum a pokolba kívánja ezt a lebonyolítást.

Hónapokon keresztül minden nagyon szép és minden nagyon jó volt Bostonban Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Maddie Meyer

A Boston Bruins ugyanis olyan teljesítménnyel nyerte meg a 32 csapatos alapszakaszt, melyre még soha nem volt példa: a 82 meccsből 65-öt megnyert és 135 pontot szerzett.

Mind a kettő történelmi csúcs.

Jutalmul megkapták a rájátszásba befutóra becsúszó Floridát Pantherst. Az örökké napfényes Miami csapata az utolsó előtti napon biztosította a helyét a legjobb 16 között, 19 meccsel nyert kevesebbet, és 37 ponttal csipegetett kevesebbet, mint a Boston. Ha a pittsburghiek nem bohóckodják el a végjátékot, akkor Crosbyék folytathatták volna helyettük. Így is mindenki legyintett, és elkönyvelte, hogy a Párducok egy meccset sem nyernek, nemhogy négyet! Ennyi kell ugyanis egy párharcban a továbbjutáshoz.

A Florida Panthers csak nagy szerencsével jutott a rájátszásba Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Maddie Meyer

A Bostonnak tulajdonképpen csak egy kötelező bemelegítő hétnek tűnt ez a párharc a nagyobb feladatok előtt. Két kedélyes teadélutánnak, és két beach-partynak. Mert számára az idei év olyan „most, vagy soha"! Ugyanis jövőre szinte teljesen új csapatot kell építeni. Tizenegy hokisnak jár le a szerződése a nyáron, köztük a két 37 éves klasszisnak, Patrice Bergeronnak és Dacid Krejcinek, továbbá a fiatalabb zsenik közül Dimitrij Orlovnak, Tyler Bertuzzinak és Jeremy Swaymannek.

Egy nem éppen szerencsés „nagyvad" utolsó nekirugaszkodása volt ez a Stanley-kupáért.

Mert az utóbbi bő évtizedben hiába volt folyamatosan az élmezőnyben, szinte mindig üldözte a balszerencse. A 2004-05-ös, törölt szezon óta a Bruins 14-szer jutott a rájátszásba, háromszor döntőt játszott, de bajnoki címet csak egyet szerzett, 2011-ben. Olyan kétes értékű történelmi tettet is végre hajtott, hogy 2010-ben

3-0-ra vezett egy párharcban, és mégis kikapott

a Philadelphia Flyerstől a második fordulóban. Ez volt annak a négy esetnek az egyike a liga történetében, amikor egy csapat az első három meccs megnyerése után sorozatot veszített. A „nagy csapat" nem biztos, hogy kihozta magából azt, ami benne volt!

Boston Bruins: vert sereg Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Maddie Meyer

A mostani bukása is bekerül a történelembe. Az első négy találkozóból ugyanis hármat megnyert, az ötödiken Brad Marchand az utolsó másodpercekben döntetlennél egyedül tört kapura, de nem tudta megnyerni a meccset és a szériát a csapatának. A hosszabbításban (ahogy arrafelé mondják: a hirtelen halálban)

Linus Ullmark kapus óriási hibája után kikapott.

A hatodik találkozón 4-3-ra és 5-4-re vezetett a harmadik harmadban , mégis 7-5-re veszített. Odalett két „meccslabda". Aztán a hetedik összecsapáson, hazai jégen még az eddigi balszerencsét is sikerült megfejelni! Ott, ahol az alapszakaszban 41 meccsből 34-et megnyert.

Döbbenet Bostonban: csak két hétig tartott a rájátszás a Bruinsnak Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Maddie Meyer

Most még az utolsó percben is vezetett, ám a kapusa helyett is mezőnyjátékost pályára küldő Panthers védője, Brandon Montour gólt szerzett, és megint jött a ráadás, és megint (ezúttal már végleg)

„hirtelen haltak" a bostoniak.

A csapat sok sztárjának egyik, Brad Marchand a következőket mondta a történelmi tragédia után:

Brad Marchand nem érti mi történt a csapattal a rájátszás első körében Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Maddie Meyer

Aznap, amikor az alapszakasz királya kiesett, elbúcsúzott a címvédő is.

Ilyen csoda sem esett meg még soha egy napon!

A Colorado Avalanche tavaly igazán szórakoztató játékot produkálva jutott a csúcsra. Idén alig valami emlékeztetett arra a gárdára, de a két éve létező, rájátszás-újonc Seattle ellen mindenki biztosra vette a továbbjutását. Még akkor is ha a rájátszásban több meghatározó játékosát is nélkülöznie kellett. A világ egyik legjobb támadótriója nem tudott együtt szerepelni Gabriel Landeskog térdsérülése miatt.
Aztán jött egy olyan eset, mely lehet, hogy bekerül majd egy tankönyvbe.

Ám nem a sport, hanem a bűnügyi témájúba.

Egyik sztárja, a második meccsen a csapatot góljával 3-2-es győzelemhez segítő Valerij Nyicsuskin a harmadik (idegenben játszott) találkozó előtt néhány órával ugyanis egyszerűen eltűnt a szállodából, így értelemszerűen nem is lépett jégre. Később sem.

Hová lett Valerij Nyicsuskin a szezon legfontosabb meccse előtt? Forrás: Getty Images via AFP/2019 Getty Images/Ethan Miller

A meccs délutánján egy orosz nőt találtak a szállodai szobájában, aki ismeretlen tudatmódosító szertől olyan állapotba került, hogy szinte nem is tudott magáról. Egyebek mellett

nekitámadt az Avalanche orvosának,

Bradley Changstromnak, aki kénytelen volt a segélyvonalat hívni, mert képtelenek volt társaival kulturált módon eltávolítani a nőt a hotelből. A nő később valami elvett útlevélről zagyvált a rendőröknek, meg mindenféle zavaros dolgokról a magánéletéről, de a klasszis hokis hollétéről semmit.

Grubauer kapus vigasztalja egykori társait: a címvédő az "elveszett" Nyicsuskin nélkül kiesett Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Matthew Stockman

Így a további meccseket a címvédő az „elveszett szélsője" nélkül játszotta le, és végül a Bostonhoz hasonlóan a hetedik meccsen, hazai pályán esett ki. Ennek a váratlan búcsúnak persze van köze Landeskoghoz, Nyicsuskinhoz, de még így is maradt elég klasszisa, akivel tovább menetelhetett volna. Nathan MacKinnon, Devon Toews, Cale Makar és Mikko Rantanen neve sokat mond a sportág szerelmeseinek. Ám ők sem tudtak mit kezdeni egykori kapusukkal, a most már a Seattle-ben védő Philipp Grubauerrel, aki az alapszakaszban csetlett-botlott, de a Lavinák ellen parádézott.

Ennek mi, magyarok azért örülhetünk, mert így

Philipp Grubauer tovább marad Amerikában, és (egyelőre) nem tud jönni a finnországi világbajnokságra.

Ő ugyanis német, és válogatottjával egy csoportba kerültek a mieink. Lehet, hogy éppen a német válogatott elleni találkozónk lesz sorsdöntő, és nem mindegy, hogy ő állja-e az útját a magyar próbálkozásoknak, vagy esetleg egy nála gyengébb (vagy legalábbis kisebb rutinnal rendelkező) kapus.

A német Philipp Grubauer egyelőre nem jön a tamperei hoki vb-re Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Tom Pennington

A világbajnokságot ugyanis akkor rendezik, amikor még tart a rájátszás Észak-Amerikában. Több csapat három-négy játékossal kevesebbet nevez a vb-re a lehetségesnél, és

az ország egy-egy rájátszást befejező sztárja azonnal repülőre ül, és utazik Európába.

A magyarokkal egy csoportban szereplő finnek legnagyobb sztárjai már jelezték, hogy ha rosszul állnak a csillagok számukra a tengeren túlon már repülnek is haza. Bár a már eddig az amerikai szezont befejezőkből is bombaerős gárdát lehet osszeállítani. Ausztriának is sokat jelent, hogy

a Minnesota Wild kiesett az első körben

a Dallas ellen, így számíthat az ott játszó Marco Rossira a vb-n. Az Egyesült Államok válogatottjának tagja lesz a pittsburgh-i kétszerers Stanley-kupa győztes, Nick Bonino, valamint a Buffalo Sabresben játszó Alex Tuch, aki 36 gólt szerzett az alapszakaszban.