Ilyen még nem volt: Egy rádióműsorban jelentette be az NFL sztárja, hogy elege van csapatából

New York Giants v Green Bay Packers AMERICAN FOOTBALL NFL GettyImageRank2
GREEN BAY, WI - DECEMBER 26: Aaron Rodgers #12 of the Green Bay Packers rolls out of the pocket against the New York Giants at Lambeau Field on December 26, 2010 in Green Bay, Wisconsin. Matthew Stockman/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Ugyan a szezon rajtja még meglehetősen messze van az amerikai profi amerikaifoci-ligában, az NFL-ben, de már márciusban is fontos dolgok történtek, ugyanis elkezdődött a játékosok csapatváltása, szerződéshosszabbítása. Március közepétől van lehetőségük a lejáró szerződésű játékosoknak új csapatot szerezniük, illetve a csapatvezetőknek arra, hogy egy-egy jó igazolással megerősítsék a kereteket. A klubváltások persze sokszor veszekedésekkel járnak. Amelyek vagy kiderülnek, vagy nem. Most megnézzük, melyek azok a nagy nevek, akik máris csapatot váltottak.

Az NFL-ben, a többi profi amerikai ligához hasonlóan kollektív szerződés védi a csapatok és a játékosok jogait. Ez a majdnem 500 oldalas dokumentum szabályoz mindent, többek között azt is, hogy ki, mikor és hogyan válthat klubot. Az NFL 2023-as évének érdemi része március 15-én kezdődött, amikor a klubok elkezdhettek lejáró szerződésű játékosokat igazolni. Ezt megelőzően két nap állt rendelkezésükre a hivatalos tárgyalásokra. Ez a szakasz egészen április 21-ig tart, de a legnagyobb neveket természetesen már jó korán elviszik, de könnyen lehet, hogy a játékos aktuális csapata hosszabbít vele.

Ebben a cikkben most azzal foglalkozunk, kik azok, akik a legnagyobb nevekként váltottak máris csapatot.

Új irányító New Orleansban, Rodgers is távozni készül

Az NFL-ben természetesen az irányítók a legnagyobb sztárok, nem véletlen, hogy az ő csapatváltásaik okozzák a legnagyobb felfordulást. A négyszeres MVP, azaz az egész iga legértékesebb játékosának választott Aaron Rodgers már március 15-én kijelentette, hogy a New York Jetsben szeretné folytatni pályafutását. A 39 éves irányító erről egy rádióműsorban beszélt. Rodgers esetében nem annyira egyszerű a váltás, mert érvényes szerződés köti a Green Bay Packershöz, amellyel 2011-ben Super Bowlt nyert, így az ő esetében még folynak az egyeztetések. A legfrissebb hírek szerint a Packers megvárja a draftot, ahol nyilvánavalóan új irányítót szeretne igazolni, és utána dönt majd a veterán játékosról.

Aaron Rodgers eddig csak a Green Bayben szerepelt Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Christian Petersen

Rodgershez hasonlóan távozni akar csapatától Lamar Jackson is. A Baltimore Ravens irányítójára viszont egyelőre meglepően alacsony a kereslet. A hírek szerint a Patriotsban akart szerepelni, de a New England nem érdeklődik iránta. Detroitban és a Colts-nál is jelezték, hogy nem kérik a kissé problémás irányítót, aki így könnyen lehet, hogy marad a Ravensnél.

A Washington Commanders egy évre megszerezte az irányító Jacoby Brissettet, aki a Cleveland csapatától érkezett. A Commandersnek mindenképp kellett egy irányító, már csak az a kérdés, hogy a megfelelő embert sikerült-e megszerezniük. Brissettet a New England Patriots draftolta, majd az Indianapolis Colts játékosa lett, de később Miamiban és Clevelandben is csak egy évet töltött.

A Tampa Bay Buccaneers új életet kezd Tom Brady után és Baker Mayfieldet igazolták le, aki az előző szezonban a Los Angeles Ramsben szerepelt. A mutatók alapján alapos visszalépés lesz Bradyhez képest. Kérdés, a továbbiakban mit tesz majd a Bucs, mert a drafton messze vannak a rangsorban egy jó irányító megszerzésétől, így könnyen lehet, hogy több értékétől is megválik majd a csapat, és építkezni kezd.

Baker Mayfield a Los Angeles Ramstől érkezik Tom Brady helyére Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Steph Chambers

A Las Vegas Raiders három évre 67,5 millió dolláros szerződést kötött Jimmy Garoppolóval, aki a Saintshez távozó Derek Carr helyére érkezett. Garoppolo újra együtt dolgozhat azzal a Josh McDanielsszel, aki a New England Patriots támadó koordinátora volt. Garoppolo a San Francisco 49erstől érkezett és a legnagyobb kérdés vele kapcsolatban az, hogy meddig marad egészséges. A szakértők azt sem tartják kizártnak, hogy a Raiders a drafton irányítót igazol majd és akkor Garoppolo csak amolyan átmeneti megoldás lesz. Garoppolo viszonylag jó pénzért érkezett, a Las Vegas Raiders még jól is járhat ezzel az üzlettel.

Jimmy Garoppolo Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Ethan Miller

A már előbb említett Derek Carr tehát a Saintshez igazolt a Raiderstől, ahol négy év alatt 150 millió dollárt kereshet. Carr az előző évben átlag alatt teljesített, pedig nem volt rossz védelem előtte. A Saints a fizetési sapkával sem áll jól, variálniuk kell majd a szezon rajtjáig, hogy minden rendben legyen. A 31 éves Carrnak a két éve visszavonult Drew Brees által hagyott űrt kellene valahogy betöltenie.

A New York Giants új szerződést adott irányítójának, Daniel Jonesnak, aki négy évre írt alá. A 2019-ben a ligába érkezett Jones remekül kezdett a Giantsben, de az előző szezonban átlagosan ő adta a legrövidebb passzokat. Új szerződést kapott a Seahawkstól Geno Smith is, aki 32 éves korára még mindig kissé kiismerhetetlen. Az előző szezonban a rájátszásba vitte a csapatát, ami nem kis szó Russell Wilson távozása után.

További érdekességek

A Seahawks visszaszerezte Bobby Wagnert, aki egy Los Angeles Ramsnél töltött idény után tér vissza. Seattle-ben abban reménykednek, hogy a csapat korábbi játékosa most a Seahawksnál hozza azt amit az előző idényben a Ramsnél. Wagner az egyik legjobb linebacker volt, a futás elleni védekezésben kiemelkedőt nyújtott. Kérdés, újra megteszi-e ezt 33 évesen.

Bobby Wagner rövid kitértő után tér vissza Seattle-be Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Mike Christy

A Browns egy második körös draftjogért elhozta Elijah Moore-t és egy harmadik körös választást a New York Jets-től. Az elkapó remekül kezdett újoncként, de a második szezonjában kissé visszaestek a számai. Korábban kérte, hogy távozhasson, így nem meglepő, hogy csapatot váltott. A Browns sokat áldozott arra, hogy a védelembe megszerezze Dalvin Tomlinsont. Négy évre 57 milliós szerződést kapott. Tomlinson a maga posztján közepes teljesítményt nyújtott tavaly, de így is jobb volt, mint bárki a Brownsnál. Tomlinson mellé érkezik még Ogbonnia Okoronkwo is, aki három évre ír alá. A Texanstól érkező védekező játékosnak mindössze öt sackje volt az előző idényben, de nem számított alapembernek.

A Detroit Lions alaposan megerősítette a keretét, egy évre megszerezte C.J. Gardner-Johnsont, aki korábban az Eagles csapatával Super Bowlt is nyert. A detroiti csapatra alaposan ráfér az erősítés a védelemben, ami az egyik legrosszabb volt tavaly az egész ligában. Gardner-Johnson több poszton is bevethető a védelemben, labdaszerzésben is kiváló, az viszont nem a legjobb előjel, hogy zsinórban két éve csapatot vált. Philadelphia, Saints, majd a Lions volt az útvonala. Detroitban folytatja Cameron Sutton is, aki három évre írt alá. A cornerback pozícióba érkező Sutton nagy erősítés lehet, top 10-es volt az előző idényben a posztján, Gardner-Johnsonnal pedig nagyot lendíthet a Lions secondaryjén. A Lions megszerezte a runningback David Montgomeryt is, aki három évre írt alá. A statisztikák alapján egy átlagos futó, de ha magára talál, ő is erősítés lehet.

A New England Patriots elkapó oldalon erősített. A tight end Mike Gesicki a Miamitól érkezett, és Mac Jones egyik preferált célpontja lehet 2023-ban. Gesicki 2022-ben látványosan szenvedett, de ennél csak jobb lehet, és még mindig csak 27 éves. A New England kisebb kockázatot vállal JuJu Smith-Schuster megszerzésével, akiért három évre 33 milliót fizet, de az is igaz, hogy Meyers távozásával gyengébb képességű elkapó érkezett. JuJu Super Bowlt nyert a Chiefsszel legutóbb, a tapasztalata sokat érhet.

JuJu Smith-Schuster bajnoki címmel a zsebébenérkezik a New Englandhez Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Rob Carr

A Raiders csapatánál folytatja a pályafutását a már említett Jakobi Meyers, aki a piacon a legmagasabban jegyzett elkapóként szerepelt. A Patriots pont ugyanannyiért szerezhette volna vissza, mint amennyit Smith-Schusterre áldozott, de Meyers a Raiders csapatában villoghat majd.

A címvédő Chiefs csapatában folytatja Charles Omenihu, aki San Franciscóból érkezik két évre. Omenihu a védelmet erősíti majd, korábban két szezont töltött a 49ers-nél, és nem mellékesen rendőrségi ügye is volt, miután a barátnőjét lökdöste egy vita során. A Chiefs a szakértők szerint nem csinált jó üzletet azzal, hogy elengedte Orlando Brown Jr-t a Bengalshoz és a helyére négy évre 80 millió dollárért hozta a támadófalba Jawaan Taylort. Taylor a Jacksonville-ben sem volt kimagasló tavaly, a számok szerint egyelőre messze nem elit játékos. A Chiefs számára kritikus, hogy Mahomes megfelelő védelmet kapjon, ehhez pedig lehetett volna jobb alapanyag is a piacon, pláne ennyiért.

A Bengals csapatában folytatja tehát Orlando Brown Jr., aki a Chiefs támadófalában Super Bowlt nyert. Négy évre írt alá 64 millió dollárért, ami jó üzletet jelent a Bengalsnak a jelen árak alapján, ráadásul hiányposztra érkezett.

A Panthers lecsapott az Eagles futójára, Miles Sandersre, aki négy évre 25 milliót kap. A 25 éves támadó tavaly 1269 yardot és 11 TD-t szerzett az Eaglesben. Futót igazolt a Saints is, a tavalyi szezon TD-királya, Jamaal Williams írt alá hozzájuk. A futó a Lions színeiben 1066 yardot és 17 TD-t szerzett, ő három éves szerződést kapott.

Miles Sanders idén a vesztes oldalon volt a Super Bowlban Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Rob Carr

A Minnesota Vikings csapatában folytatja Byron Murphy, aki az egyik legjobb egy egy elleni védő volt a piacon. Murphy még csak 25 éves, de az előző szezonban sérülés miatt csak kilenc meccse volt. Sérülése előtt a Cardinals első számú bekkje volt.

Sokak szerint az egész piac egyik legnagyobb fogása volt a 49ers számára Javon Hargrave, aki négy évre érkezett az Eaglestől. Hargrave óriási segítség lehet a passzsiettetésben, Nick Bosa és Arik Armstead mellett az ő játéka is tovább fejlődhet. Az előző szezonban karriercsúcsot jelentő 11 sackje volt, de már 30 éves.

A Jets ugyan még nem mondhatja teljesen magáénak Rodgerst, de egy célpontja már érkezett New Yorkba Allen Lazard személyében, aki négy évre írt alá. Rodgers állítólag átadott egy listát a New York Jets vezetőségének, hogy kiket szeretne maga mellé, Lazard pedig máris áttette a székhelyét New Yorkba, ahol komoly szerepe lehet a csapat fejlődésében az elkapónak.

Allen Lazard (balra) már New Yorkban várja Aaron Rodgerst Forrás: NurPhoto via AFP/Amy Lemus/NurPhoto/Amy Lemus

A Dallas Cowboys szerezte meg Stephon Gilmore-t, aki az amúgy sem gyenge védelmet hivatott tovább erősíteni. A cornerback 2019 legjobb védője volt, de az előző idényben Indianapolisban átlagos számokat hozott, így lesz hova fejlődnie.

Az Atlanta Falcons nagyot kockáztatott Jessie Bates III megszerzésével. A safety négy évre 64 milliós szerződést kapott, amit a 2022-es jó évének köszönhet, amit a Bengalsnál töltött. Sok pénz ez egy olyan játékosért, aki még nem volt Pro Bowlon, de lehet, hogy bejön majd a kockáztatás.

A Bearsnél folytatja Tremaine Edmunds, akiért 72 milliót tesz le négy évre a Chicago. Az inside linebackerrel azért kockázatot vállal a csapat, hiszen nem keveset áldoznak rá. Erre a posztra luxus ennyit költeni. A Bears viszont az egyik legjobb ár-érték arányú üzletet kötötte, amikor megszerezte három évre 19 millióért T.J. Edwardsot. Az Eaglestől érkező 26 éves linebacker pályafutása csúcsán van, nagy értéke lehet majd a chicagói védelemnek.

A Denver Broncos óriási pénzért, öt évre 87,5 millióért szerezte meg Mike McGlinchey-t, hogy Russell Wilson megfelelő védelmet kapjon. A pénz érte talán több, mint amennyire a játéka jogosítaná, ugyanis átlagos játékosról van szó, de Sean Payton valamiért nagyon bízik benne.

A Miami Dolphins megszerezte a Ramstől Jalen Ramsey-t, akiért Hunter Long és egy draftjog ment a túloldalra. A cornerback, aki a liga egyik legjobbja, két évre írt alá, ami azt mutatja, hogy Miamiban ütik a vasat, azaz rámennek a bajnoki címre.

Jalen Ramsey védekezik a 2022-es Super Bowlban Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Gregory Shamus

A Tennessee Titans három évre megszerezte a védelembe Arden Keyt és Azeez Al-Shaairt is. Előbbi a Jaguars, utóbbi a 49ers csapatától érkezett.