Harminc éve nem látott ekkora győzelmet az NBA

Portland Trail Blazers v Boston Celtics GettyImageRank2 nba Horizontal SPORT BASKETBALL
BOSTON, MASSACHUSETTS - MARCH 08: Damian Lillard #0 of the Portland Trail Blazers dribbles against the Boston Celtics at TD Garden on March 08, 2023 in Boston, Massachusetts. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Maddie Meyer/Getty Images/AFP (Photo by Maddie Meyer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
A címvédő Golden State Warriors kikapott Denverben az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) vasárnapi játéknapján. LeBron James ismét jelentős mérföldkőhöz érkezett, a Portland pedig harminc éve nem látott meglepetés győzelmet aratott Minneapolisban.

A Portland Trail Blazer a liga egyik legrosszabb formában lévő csapata, amelyik a Timberwolves elleni meccsét megelőző 12 összecsapásából 11-et elveszített. Ezek után nem csoda, hogy a Wolves hazai pályá óriási favorit volt, a Blazers pedig nagyjából esélytelen. A bukmékerek szerint 19,5 pontos (azaz legalább 20 pontos) vereség lett volna a reális. Ehhez képest bár a Porltand a meccs második felében volt, hogy 12 pontos hátrányban volt, végül 107-105-re nyert. Ennyire esélytelen csapat utoljára az 1991-92-es szezonban tudott nyerni, amikor a -21-re adott Orlando Magic legyőzte a későbbi bajnok, Michael Jordan-féle Chicago Bullst.

A Portland legjobbja a sorozatan harmadik 25 pontos meccsét letudó, ezen az estén 27-tel záró Shaedon Sharpe volt. Újonc utoljára hasonlóra 1981-ben volt képes az oregoni csapatban, amelyik számára hamarosan így is véget ér az idény, mert már nincs esélyük bekerülni a rájátszásba.

A nyugati első Nuggets úgy győzte le a címvédő Golden State csapatát, hogy egymás után harmadszor nem számíthatott legjobbjára, a kétszer is az idény legjobbjává (MVP) választott, vádlisérüléssel küszködő szerb Nikola Jokicra.

Trae Young 1.8 másodperccel a hosszabbítás vége előtt bedobott két büntetőt, az Atlanta ezzel verte meg a Dallast, amelyben Kyrie Irving 41 ponttal zárt.

Egy héttel az alapszakasz lezárulta előtt a Hawks a nyolcadik keleten, a Dallas viszont csak 11. nyugaton. A playoffba közvetlenül főcsoportonként az első hat csapat kerül be, míg a 7-10. helyezettek rájátszást (play-in) vívnak a továbbjutásért.

A keleti éllovas Milwaukee simán verte a harmadik helyen álló Philadelphiát, és nagy lépést tett afelé, hogy az alapszakasz legjobbja legyen. A Bucksban a görög Jannisz Antetokunmpo 33 ponttal és 14 lepattanóval vitte a prímet, míg a túloldalon az idény legjobbja (MVP) címre pályázó Joel Embiid 28 pontig jutott.

A Washingtont legyőző New York az utóbbi három szezonból másodszor vívta ki a playoff-szereplést úgy, hogy az azt megelőző hét idényben rendre lemaradt a kieséses szakaszról.

Az elmúlt hét meccséből a hatodikat nyerő Los Angeles Lakers főként Anthony Davis 40 pontjával és LeBron James 18 pontjával, 11 gólpasszával és 10 lepattanójával verte a Houstont. Jamesnek ez volt a 107. tripla duplája, ezzel feljött az örökranglista negyedik helyére Jason Kidd mellé.

A Phoenix főként Kevin Durant 35 pontjának köszönheti sorozatban ötödik diadalát, a Chicago 23 pontos hátrányból fordított a Memphis ellen, a sereghajtó Detroit pedig az utóbbi 21 meccséből a 20-adikat vesztette el.

A Torontóban Fred VanVleet megdöntötte a franchise egy meccses asszisztrekordját, miután 20 pontja mellett 20 gólpasszal zárta a Charlotte elleni meccset.

Eredmények:
Charlotte Hornets-Toronto Raptors 108-128
Chicago Bulls-Memphis Grizzlies 128-107
Minnesota Timberwolves-Portland Trail Blazers 105-107
Brooklyn Nets-Utah Jazz 111-110
New York Knicks-Washington Wizards 118-109
Orlando Magic-Detroit Pistons 128-102
Atlanta Hawks-Dallas Maverticks 132-130 - hosszabbítás után
Sacramento Kings-San Antonio Spurs 134-142 - hosszabbítás után
Oklahoma City Thunder-Phoenix Suns 118-128
Houston Rockets-Los Angeles Lakers 109-134
Cleveland Cavaliers-Indiana Pacers 115-105
Milwaukee Bucks-Philadelphia 76ers 117-104
Denver Nuggets-Golden State Warriors 112-110