Horrorsérülések, hatalmas bunyók és döbbenetes rekordok Észak-Amerika legnépszerűbb bajnokságában

Boston Bruins v Montreal Canadiens GettyImageRank2 Color Image national hockey league 2022 people sports league nhl professional sport match-sport Horizontal ICE HOCKEY SPORT
MONTREAL, QC - APRIL 24: The Boston Bruins celebrate their 5-3 victory over the Montreal Canadiens at Centre Bell on April 24, 2022 in Montreal, Canada. Minas Panagiotakis/Getty Images/AFP (Photo by Minas Panagiotakis / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Az októberi, prágai nyitány óta küzdöttek a csapatok azért, hogy kialakítsák az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) 106. kiírásában a rájátszás mezőnyét, a szurkolókat pedig ez idő alatt meg is ajándékozták minden idők legeseménydúsabb alapszakaszával. Elképesztő mérföldkövek, történelmi rekordok, kiélezett mérkőzések, súlyos sérülések, brutális verekedések – avagy megmutatjuk azokat az érdekességeket, amelyeket az elmúlt 1312 mérkőzés hozott.

Évtizedes átkot törne meg a szenzációs Bruins

Az összeállításunkat nem lehet nem a Boston Bruins csapatával kezdeni. A massachusettsiek Jim Montgomery személyében új vezetőedzővel vágtak neki a szezonnak azok után, hogy tavaly sorozatban harmadszor is lemaradtak a főcsoportdöntőről. Ez a váltás pedig olyan lendületet adott a gárdának, hogy az NHL történetének legjobb mutatójával zárták az alapszakaszt.

A csapatkapitány, Patrice Bergeron mellett a zseniális évet futó David Pastrnak és Linus Ullmark is klublegendává érett:

a cseh csatár 26 évesen 61 góllal és 52 assziszttal járult hozzá a Bruins szezonjához, a svéd kapusnak (aki a Vancouver Canucksnak gólt is lőtt) pedig 85 éve nem látott lett a kapott gólok száma (meccsenként átlagosan 1,89). De igazából nehéz találni olyan játékost, aki lefelé lógott volna ki a mezőnyből.

Az 1995/96-os szezonban a Detroit Red Wings, a 2018/19-es kiírásban pedig a Tampa Bay Lightning jutott el 62 sikerig – a Bruins most 82 meccsen szerzett 65 sikerrel mindkettőt túlszárnyalta. Ahogy a pontrekordot is, hiszen azt eddig az 1976/77-es Montreal Canadiens tartotta 132-vel, a Boston viszont az 5 hosszabbításos vagy szétlövéses vereségével együtt végül 135 pontot szerzett. Ráadásul a hazai statisztika is páratlan:

a TD Gardenben először a 23. meccsen, január 12-én maradtak pont nélkül, végül 41 találkozón 34 győzelem, 3 szétlövéses- és 4 rendes játékidős vereség lett a mérleg – márpedig a pályaelőny végig meglesz a rájátszás során.

A Bruinsnál volt ok az örömre az alapszakasz során Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Minas Panagiotakis

Ugyanakkor az alapszakasz-győzelem még úgy sem garancia a végső sikerre, hogy a Bruins 22 ponttal többet szerzett, mint bármely más csapat.

A 2012/13-as szezon óta ugyanis senki nem volt képes arra, hogy az alapszakasz legjobbjaként emelje a magasba a Stanley-kupát

– pedig ebben az időszakban kétszer a Boston is megpróbálkozott ezzel a küldetéssel. Mindenesetre ennél nagyobb esélye azóta még senkinek sem volt, így komoly merészség lenne a Bruins hetedik NHL-címe ellen fogadni.

Az életveszélyes Oilers-támadósor

Az Edmonton Oilers játékstílusáról elég annyit mondani, hogy a 32 fős NHL-mezőny fele kevesebb gólt kapott a csapatnál (260), de a kanadai klub hússzal több szerzett góllal zárt (325), mint a ligában bárki más. Ez átlagosan azt jelenti, hogy ugyan egy meccsen 3-szor az ellenfél örülhetett, de 4-szer az Oilers közönsége. Utóbbi elsősorban két embernek köszönhető. A 2015-ben elsőként draftolt Connor McDavid idén minden korábbi szezonjánál kimagaslóbb teljesítményt nyújtott, és

a 64 góljával és 89 gólpasszával mindkét rangsorban az alapszakasz élén zárt. Ráadásul McDavid 153 pontja 27 éve nem látott nagyságú, ennél csak két honfitársa, Wayne Gretzky és Mario Lemieux tudott valaha is többet.

A kanadai táblázaton mögötte pedig éppen csapattársa, a német Leon Draisaitl zárt (52+76), aki szintén karrierje legjobb idényét futja.

Minden esély megvan tehát arra, hogy az Oilers felülmúlja a tavalyi főcsoportdöntős szereplését, és 17 év szünet után ismét a Stanley-kupáért küzdjön – a Bruinsszal itt csaphat össze, és az Edmonton éppen az egyik csapat abból a négyből, amely nyerni tudott idén a TD Gardenben. Ám addig még hosszú út vezet, hiszen McDavidék az alapszakaszban még a saját (csendes-óceáni) divíziójukat sem tudták megnyerni, így sok idegenbeli győzelemre lesz szükség ahhoz, hogy meglegyen a bajnoki cím.

Kiegyenlített mezőny

Ha már a divízóknál tartunk, a Bruins dominanciájának is köszönhetően az Atlanti Divízió volt a legkevésbé kiegyensúlyozott, de az All Star-gálát mégis ők nyerték. Mind a négy helyről 1-1 csapat szerzett szabadkártyát a rájátszásra, azaz a divíziókat egyaránt 4-4 együttes képviseli a playoffban. Ellentétben az elmúlt szezonokkal, idén nem lógott ki nagyon egyik csapat sem lefelé, amit az is mutat, hogy

ugyan a San Jose Sharks nyerte a legkevesebb meccset, de a sok hosszabbításos veresége miatt a Columbus Blue Jackets, a Chicago Blackhawks és az Anaheim Ducks is mögötte zárt.

A tavaly főcsoport-címvédőként legutolsó helyen záró Montréal Canadiens elsősorban nem az elsőként draftolt Juraj Slafkovskynak köszönhetően mászott ki a gödörből, de a sérüléssel is bajlódó 19 éves szlovák játékos bebizonyította, hogy ígéretes jövő előtt áll.

A mindössze a második idényében szereplő

Seattle Kraken jóvoltából egy újonc csapat is ott van a playoffban, amely a tavalyi 60 után idén 100 pontot szerzett.

Igaz, ez is csak egy wild card-helyhez volt elég, ami azt jelenti, hogy a címvédő Colorado Avalanche otthonában kell megkezdenie a rájátszást.

A Keleti Konferencia legutóbbi három kiírásának győztese, a Tampa Bay Lightning 2017 óta nem zárta olyan rosszul az alapszakaszt, mint idén, de ez is elég volt a playoffhoz.

Ott azonban a Toronto Maple Leafs után (várhatóan) a Bruinson is át kéne verekednie magát a csapatnak, hogy egyáltalán a főcsoportdöntőig eljusson, így kisebb csoda lenne a sorozatban negyedik nagydöntős szereplés.

Drámai mérkőzések

Nehezen lehet kiemelni néhányat az 1312 lejátszott összecsapásból, de vannak, amelyeket semmiképpen nem lehet kihagyni. A Blackhawks és a Kraken januárban azután találkozott egymással, hogy a Seattle első csapatként tudott nyerni rendes játékidő alatt Bostonban. A Kraken lendülete pedig még tovább kitartott, és

Chicagóban sorozatban a hetedik meccsét is megnyerte az idegenbeli túrája alatt, amire korábban még senki nem volt képes az NHL történetében.

Méghozzá nem is akárhogyan lett meg ez a rekord:

a 8-5-re nyerő Seattle első hét lövéséből hat gól lett, ráadásul ebből ötöt mindössze 221 másodpercen belül.

A Kraken játszotta a szezon legtöbb gólját hozó meccset, ám az nem ez volt:

még november végén a Los Angeles Kings otthonában nyert hosszabbítás után 9-8-ra úgy, hogy a Kings 5 alkalommal is kiegyenlített a meccs során.

Két további mérkőzés szintén több gólt hozott a chicagói 13-nál: a Dallas Stars 10-4-re győzte le a Buffalo Sabres-t, míg a Florida Panthers a Montréal Canadiens ellen nyert 9-5-re. Utóbbi mérkőzésen

már az első harmadban 10 gólt lőttek a csapatok (7-3), ez korábban csak kétszer fordult elő a liga történetében,

ráadásul a Panthers azelőtt még sosem szerzett 7 gólt egy játékrészben.

Nincs hoki bunyó nélkül

Vétlen ütközések okozta komoly sérülésekből, aljas durvaságokból és a jégpályán jól megszokott verekedésekből sem volt hiány az idei alapszakasz során. Az első nagy felháborodást a floridai Matthew Tkachuk okozta, aki a Kings elleni mérkőzés utolsó percében szándékosan fejen ütötte a térdelő Jonathan Quick kapust a botjával, ám az esetet megúszta kétmeccses eltiltással. Tkachuk később is a vehemenciájával került középpontba, amikor a játékvezetők sem tudták megállítani, hogy bosszút álljon a New Jersey-i Nico Hischieren.

Horrortörténetbe illett az Oilers-játékos Evander Kane súlyos sérülése, miután a Lightning elleni meccsen Philippe Myersszel ütközött, majd miközben a jégen feküdt, Pat Maroon átkorcsolyázott a bal kezén. Véres jeleneteket a Minnesota Wild és a Detroit Red Wings meccse is hozott, amikor a hazai Ryan Reaves egy óriási ütéssel a földre vitte a Filip Hroneket, aki később a kezét az arcába temetve esett a földre és vért köpött a törülközőjébe.

Óriási pofonok sem maradhattak el: a legnagyobbat talán a vancouveri Mihail Szergacsjov adta a sisak nélküli Lightning-játékosnak, Conor Garlandnak, de a Tampa Bay hokisait a New York Rangers otthonában sem kímélték. Utóbbi találkozón a rengeteg verekedésnek köszönhetően összesen 70 perc büntetést osztottak ki a játékvezetők. Corey Perry úgy letarolta Jacob Troubát, hogy a New York-i már nem bírt visszatérni a jégre, de a túloldalon Anthony Cirelli sem tudta végigjátszani a meccset, miután a szabálytalansága után Alex Killorn bosszúból leterítette őt.

Testvérbunyót is láthatott a közönség, méghozzá Pittsburgh-ben, ahol Pierre-Olivier Joseph és az Ottawában játszó bátyja, Mathieu a szüleik szeme láttára verekedtek össze, hogy aztán mindketten a kiállítás sorsára jussanak. Ennél is meghökkentőbb volt K'Andre Miller tette, akit azonnal kizártak a New York Rangers Los Angeles Kings elleni mérkőzéséről, miután – elmondása szerint véletlenül – arcon köpte Drew Doughty-t.

Nem egy olyan meccs volt, ahol nemcsak a jégen, de a lelátón is tömegverekedés tört ki. A Coyotes és a Bruins drukkerei között úgy elfajult a vita, hogy egy férfi leharapta egy másik ember ujjának egy részét. A Stars egyik vézna szurkolója szintén rosszul járt, miután egy testesebb Wild-drukkert addig szidalmazott, amíg az egy hatalmas jobb horoggal ki nem ütötte őt, hogy aztán a védelmére kelő barátnőjét is meglökje.

Óriási mérföldkövek

A Las Vegasba szerződött

Phil Kessel az alapszakasz utolsó meccsén megszakítás nélkül az 1064. találkozóján lépett pályára,

a rekordot azonban már októberben megdöntötte, amikor Keith Yandle 989-es csúcsát adta át a múltnak. Ehhez az elképesztő sorozathoz Kesselnek sok áldozatot kellett hoznia – tavaly márciusban a gyermeke születéséről is majdnem lemaradt –, de az immáron 13 és fél éve tartó szériát még idén is sokáig folytathatja.

A Washington Capitals játékosa, Alekszandr Ovecskin novemberben a 787. gólját lőtte a csapat színeiben, amellyel megdöntötte Gordie Howe NHL-rekordját az egy csapatban szerzett gólok tekintetében.

Az orosz hokisnak néhány játéknapot ki kellett hagynia édesapja halála miatt, így is 822 gólnál jár már az alapszakasz végeztével,

amit a rájátszásban ugyan nem tud tovább gyarapítani, de jövőre akár megelőzheti az összes gólt tartalmazó NHL-örökranglista élén 894 találattal álló Wayne Gretzkyt.

Az Avalanche 24 éves védője, Cale Makar mindössze a 195. meccsét játszotta az NHL-ben, amikor megszerezte a 200. pontját – korábban egyetlen védőnek sem sikerült ilyen kevés mérkőzés alatt elérnie ezt a mérföldkövet. Makar végül 17 góllal és 49 assziszttal zárta az alapszakaszt, így jelenleg 238 meccsen 246 pontnál jár.

A liga örökösnek hitt, ám a szezon végén visszavonult general managere,

David Poile két mérföldkövet is elért: túl van a 3000. alapszakaszmeccsén és az 1500. alapszakasz-győzelmén,

mindkettő listát természetesen vezeti ezzel. Poile 1982 és 1997 között a Capitalsnál volt, azóta a Nashville Predators vezetőjeként dolgozik, amely klub 2014 óta először nem jutott rájátszásba idén.

Ennél is régebbre, 2006-ba kell visszamenni, hogy a Pittsburgh Penguinst se lássuk a playoffban – mostanáig. A csapat háromszoros bajnok legendája,

Sidney Crosby ugyanakkor a szezon során megszerezte az 1500. pontját is, amelyet mindössze 15. játékosként ért el a liga történetében.

Végül pedig egy szervezői rekord: április 8-án 16 meccset rendeztek, amennyit még soha korábban egy napon – igaz, legfeljebb tavaly tudtak volna, hiszen akkor bővült 32 csapatosra a mezőny a Krakennel.

Ha ennyi meccset nem is láthatunk minden nap, a következő hetekben izgalmakban, drámákban és színvonalas összecsapásokban bizonyosan nem lesz hiány. Minden idők legélvezetesebb alapszakaszához ugyanis a történelem legjobb rájátszása passzol – márpedig akkor örökké emlékezhetünk az NHL 106. szezonjára.

A rájátszás első körének párosítása ágrajz szerint

Keleti Főcsoport:
Boston Bruins-Florida Panthers
Toronto Maple Leafs-Tampa Bay Lightning
Carolina Hurricanes-New York Islanders
New Jersey Devils-New York Rangers

Nyugati Főcsoport:
Colorado Avalanche-Seattle Kraken
Dallas Stars-Minnesota Wild
Vegas Golden Knights-Winnipeg Jets
Edmonton Oilers-Los Angeles Kings

A párharcok az egyik fél negyedik győzelméig tartanak.