Vágólapra másolva!
A Super Bowl évtizedek óta Amerika és a világ egyik legnézettebb tévés eseménye, amelyen egy dolog ritkán fordul elő: az unalom. Az NFL idei bajnoki címét eldöntő mérkőzést, vagyis az 57. Super Bowlt vasárnap éjszaka rendezik majd a Kansas City Chiefs és a Philadelphia Eagles főszereplésével. Az elmúlt években rendre tanúi lehettünk olyan fináléknak, amelyek hihetetlen izgalmakat és drámai végjátékokat hoztak, de számos botrányos pillanat is akadt világ egyik legnépszerűbb sporteseményének történetében. Igyekeztünk ezek közül összegyűjteni a legemlékezetesebbeket, de természetesen a lista teljesen szubjektív.

A profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) évek óta a világ egyik legtöbb pénzt termelő sportága, emellett több szempontból is kiemelt esemény, egyfelől popkúltúrális látványosság és több milliárd dolláros üzlet. A Super Bowl körüli hírverés már-már majdnem olyan fontos, mint maga a döntő és a pályán zajló események. Persze, ki ne emlékezne, amikor Joe Namath sokkolta a világot a 1969-ben, de ugyancsak emlékezetes pillanat John Elway „helikopterezése" 1998-ból, vagy amikor Tom Brady megszerezte a hetedik bajnoki aranygyűrűjét 2021-ben. Azonban nem mindig a pályán történtek kerülnek reflektorfénybe, hanem a Super Bowlt övező botrányok, amikre mindenki odafigyel egy ilyen hatalmas sportesemény kapcsán.

A világ leghíresebb villantása

A halftime show az elmúlt évek során szorosan összefonódott a Super Bowl történetével. A 2004-es SB félidei műsora több szempontból is emlékezetes maradt, ugyanis Justin Timberlake „véletlenül" élő adásban tette láthatóvá Janet Jackson mellének egy részét.

Ebből természetesen lett is nagy botrány, ami örökre megváltoztatta a közvetítéseket. A CBS 550 ezer dolláros bírságot kapott az állampolgárok erkölcsi állapota fölött őrködő televíziós hatóságtól, azóta pedig már néhány másodperces késleltetéssel vetítik az élő adást.

Szexuálisan túlfűtött gitárszóló

A 2016-ban elhunyt Oscar-, Golden Globe- és hétszeres Grammy-díjas amerikai zenész, Prince 2007-ben léphetett fel a Super Bowl-on, a vélemények azonban megosztóak. Vannak, akik szerint a halftime show-k történetének egyik legjobb műsora volt, míg az érzékenyebbek szörnyülködtek a színpadon látott túlfűtött szexualitás miatt.

Prince az egyik leghíresebb száma,

a Purple Rain alatt egy gitárszóló erejéig erotikus árnyjátékot rögtönzött, ám egyesek szerint a gitárt fallikus szimbólumként használta.

Ettől pedig a prűd amerikai nép teljesen megbotránkozott. A kérdés csak, hogy miért?! Hiszen Prince mindig is erőteljes szexuális utalásokat, célzásokat tett a dalszövegeiben, a koncertjein, ezért nem éppen volt meglepő a produkciója.

Prince árnyjátéka sokaknak nem tetszett Forrás: Getty Images via AFP/2007 Getty Images/Jonathan Daniel

Polgárpukkasztás rapsztárok módjára

A tavalyi döntőt is némiképp elhalványította a félidőben fellépő hiphop legendák negyedórás produkciója. Snoop Dogg, Eminem, Kendrick Lamar, Dr. Dre, 50 Cent és Mary J. Blige fantasztikus koncerttel szórakoztatta a Los Angeles-i SoFi Stadium közönségét, de természetesen ez a pár perc sem maradhatott el kisebb botrány nélkül. Történt ugyanis, hogy Eminem a műsor egy pontján letérdelt, látszólag Colin Kaepernick NFL-játékos előtt tisztelegve, aki 2016-ban úgy hívta fel a figyelmet a rasszizmusra és a rendőri brutalitásra, hogy az amerikai himnusz alatt térdre ereszkedett. Ez aztán később világméretű mozgalmat indított be, ami gyakorlatilag az állásába került. A polgárpukkasztásból Dr. Dre is kivette a részét, a Still Dre című számában

a figyelmeztetések ellenére is kiénekelte azt a szövegrészletet, hogy „still not lovin' police", vagyis „még mindig nem bírom a rendőröket".

Eminem térdelése után azonnal beindultak a pletykák, hogy az NFL kifejezetten megtiltotta a rappernek, hogy térdre ereszkedjen.

Eminem térdre rogyott a 2022-es Super Bowl-on Forrás: AFP/Valerie Macon

Ezt azonban a liga szóvivője, Brian McCarthy cáfolta, méghozzá azzal, hogy tudták mire készül az 50 éves előadó, mivel többször is látták a próbák során. McCarthy szerint bárki térdelhetett volna, senkit nem ért volna megtorlás, utalva ezzel arra, hogy Kaepernick állítólag egy központi utasítás miatt nem talált munkát az NFL-ben.

Szabotázs volt az áramszünet?

Ha már szó esett Kaepernickről, az évek óta csapat nélküli irányító a 2012-es szezonban egészen a Super Bowlig vezette a San Francisco 49erst, ám ott 34-31-re kaptak ki a Baltimore Ravens ellen. A Ravens nagyon simán (22 ponttal) vezetett, amikor több mint félórás áramszünet miatt félbe kellett szakítani a meccset.

A három touchdownpasszt adó Joe Flacco vezérletével nyert a Ravens az áramszünet után Forrás: Getty Images via AFP/2013 Getty Images/Chris Graythen

A probléma állítólag egy olyan eszköz miatt adódott, amit két hónappal a New Orleans-i döntő előtt telepítettek, és aminek éppen az lett volna a célja, hogy a stadionon belül megakadályozza az elektromos meghibásodást. A 34 perces áramszünet egészen szürreális volt, ugyanis senki nem értette, hogy mi történhetett a Superdome-ban.

Noha kiderült a meghibásodás valós oka, a közvéleményt ez sem tántorította el attól, hogy összeesküvés elméleteket gyártson. A Ravens egykori védőlegendája, Ray Lewis és Terrel Suggs is finom utalást is tett arra, hogy nem véletlenül ment el a világítás a stadionban, mindketten szabotázzsal vádolták meg az NFL-t. Ez persze soha nem igazolódott be.

Colin Kaepernick, Frank Gore és a San Francisco 49ers edzője, Jim Harbaugh a sötétben Forrás: Getty Images via AFP/2013 Getty Images/Mike Ehrmann

Barret eltűnt a döntő előtt

2003-ban az Oakland Raiders és a Tampa Bay feszült egymásnak a döntőben, ahol a Buccaneers 48-21-re nyert. Máig érdekes, hogy két nagyjából azonos erősségű csapat meccse hogyan dőlhetett el ennyire simán. Vélhetően a Raiderst em segítette túlzottan, hogy kiváló centere, Barret Robbins a döntőt megelőző napon eltűnt. Köztudott volt, hogy a támadófal egyik alapembere depresszióval küzd, de később kiderült, hogy ennél komolyabb a probléma: nem csak depresszióban, hanem mentális problémákkal küzd, egész pontosan bipoláris zavarban szenved.

Barret Robbins (J) Mexikóban ünnepelte a Super Bowl győzelmet, miközben akkor még le sem játszották Forrás: AFP/John G. Mabanglo

Hat éven át nem magyarázták meg, miért hagyta ki Robbins „élete legnagyobb meccsét", aztán egy interjúban fény derült a titokra. Robbins a meccs előtti este nem vette be a gyógyszereit és egyszerűen elvesztette kapcsolatát a valósággal.

Iratok, pénztárca és telefon nélkül hagyta el San Diego-i szállodaszobáját, majd a mexikói Tijuanába utazott bulizni, ahol leitta magát.

Később azt mondta a feleségének, hogy a Raiders megnyerte a Super Bowlt, ő pedig azt ünnepelte meg. Végül Robbinst egy San Diego-i kórházban találták meg pár órával a meccs kezdése előtt. A következő szezon előtt pozitív doppingteszt miatt a Raiders elengedte Robbinst, akinek komoly alkohol és drogproblémái véget vetettek a pályafutásának.

Az a fránya fehér por

1989-ben a Cincinnati Bengals Miamiban játszotta a 23. Super Bowlt a San Francisco 49ers ellen, ami csak azért volt baj, mert a 80-as években Miami a világ drogfővárosaként vált ismertté, a Bengals egyik kulcsjátékosa, Stanley Wilson pedig súlyos kokainfüggő volt. A meccs előtti este Wilson azt mondta néhány csapattársának, hogy visszamegy a szállodába, mert ott felejtette a támadójátékot tartalmazó playbookot, de utána csatlakozik a csapathoz.

A szavát csak félig sikerült betartania, mivel a szállodából már nem ment vissza. Miután 1987-ben egy szezonra szóló eltiltást kapott kábítószer-fogyasztás miatt, Wilson függősége ismét úrrá lett rajta a döntő előtti este. Több mint 20 perc várakozás után Jim Anderson edző

visszament megnézni a szállodai szobájában a játékost, akire a fürdőszoba padlóján talált rá. Wilson arca tiszta kokain volt.

Ezt követően örökre eltiltották. Tíz évvel később ismét a címlapokra került, ugyanis 1999 márciusában börtönbüntetésre ítélték betörés miatt.

Örömlánnyal akart hangolni a döntőre, börtön lett a vége

A 33. SB előestéjén az Atlanta Falcons védőjátékosa, Eugene Robinson úgy gondolta, kicsit lazít a meccs előtt, és felfedezni az éjszakát Miamiban. A játékosnak megtetszett egy nő, akit prostituáltnak nézett, ezért negyven dollárt ajánlott neki, ha orálisan kielégíti. Pechjére azonban a nő egy álruhás rendőr volt, aki azonnal letartóztatta Robinsont.

Eugene Robinson csak lazítani akart, a Falcons meg elbukta a döntőt Forrás: AFP/Jeff Haynes

A zaklatott lelkületű játékost ugyan óvadék ellenében felmentették, és ott lehetett a meccsen, de igazán sok hasznát nem vették. A Denver Broncos játékosai rendre kihasználták a figyelmetlenségeit, Rod Smith például egy 80 yardot touchdownt szerzett róla a 34-19-re megnyert meccsen. Robinson esete egyébként azért is érdekes, mert pár órával a letartóztatása előtt vehetett át a liga erkölcsi díját a példamutató magatartásáért és vezetői tulajdonságaiért.

Kemény bulizással elbukott döntők

A kilencvenes évek elején minden adva volt a Buffalo Bills játékosainak, hogy dicsőséges sikereket érjenek el és beírják a nevüket a történelemkönyvekbe. Utóbbi talán össze is jött, de csupán elrettentő példaként, ugyanis 1991 és 1994 között képesek voltak sorozatban négy döntőt elbukni.

Sorozatban négy SB-t bukott el a Buffalo Bills 1991 és 1994 között Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Olyannyira valószínűtlen ez a bravúr, hogy szinte semmi esélye nincs arra, hogy ezt a rekordot valaha is megismételjék vagy megdöntsék. Minden meccsnek megvolt a maga bűnbakja, az elsőn például Scott Norwood, aki kihagyta a 47 yardos mezőnygólt a végén. Azonban csak 2010-ben érkezett érdemi – és alighanem a botrányosabb – magyarázat a hihetetlen negatívsorozatra. A Dallas Cowboys egykori játékosa, Darren Woodson emlékezett vissza az 1993-as Los Angeles-i döntőre, ahol állítása szerint

a nagy meccs előtti héten mindennap a sárga földig leitták magukat a Bills sztárjai.

Ezt a Los Angeles-i döntőt egyébként 52-17-re nyerte a Cowboys.

Gyilkosság a döntő után

2000 januárjában a 34. Super Bowl-on a Ravens játékosa, Ray Lewis nézőként volt jelen a St. Louis Rams és a Tennessee Titans összecsapásán. Ugyan nem ő volt a döntő főszereplője, másnap mégis ő került a címlapokra. Az atlantai meccs utáni parti során egy vita késelésig fajult, amibe belekeveredett Lewis is, akit kettős gyilkossággal vádolták meg, mivel többen is látták amint

egy véres fehér öltönyben elmenekül a helyszínről.

Lewis vádalkut kötött, beismerte a hatóság félrevezetését, és tanúsította, hogy a vele lévő két férfit, Reginald Oakleyt és Joseph Sweeting a helyszínen tartózkodtak, cserébe ejtették a gyilkosság vádját. Az öltöny és egyéb bizonyítékok soha nem kerültek elő, az pedig a mai napig vita tárgya, hogy valójában mi történt azon az éjszakán. Lewis egy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, az NFL pedig 250 ezer dolláros pénzbüntetéssel sújtotta.

Snoop Dogg és Ray Lewis a 2023-as Pro Bowlon Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Ethan Miller

Oakleyt és Sweetinget is felmentette a bíróság a gyilkosság vádja alól. A következő évben a Ravens bejutott a SB-ba, ahol ízekre szedték a New York Giantset (34-7), Ray Lewis pedig a meccs legjobbja (MVP) lett – holott lehet, hogy börtönben kellett volna ülnie.

Csalással kiharcolt Super Bowl

New England Patriots csapatát sem kerülték el a botrányok. 2015-ben éppen egy jókora skandalum közepette vágott neki a Super Bowlnak, ami a labdaleeresztéses botrány (deflategate) néven híresült el. Az Indianapolis Colts elleni főcsoportdöntőben a Pats támadásainál használt labdák állítólag néhány tized barral puhábbak voltak a megengedettnél, és ez hozzájárult ahhoz, hogy 28-24-re nyerjen a New England. Az ügyről 246 oldalas jelentés készült, ebben a vizsgálók megállapítják, hogy a Pats két klubalkalmazott felelőssége vetődik fel, Bill Belichick vezetőedző viszont nem tudott a csalásról. A jelentés egyébként semmilyen konkrét bizonyítékkal nem szolgált arról, hogy a labdák légnyomásával szándékosan trükköztek volna.