Három év után visszatér a ketrecbe a UFC legbalhésabb sztárja

UFC 239 Jones v  Santos GettyImageRank3 SPORT MARTIAL ARTS
LAS VEGAS, NEVADA - JULY 06: Jon Jones of the United States Kicks Thiago Santos of Brazil during their UFC Light Heavyweight Title bout at T-Mobile Arena on July 06, 2019 in Las Vegas, Nevada. Sean M. Haffey/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Három év kihagyás után visszatér a ketrecbe a kevert harcművészetek vezető promóciójának sztárja, Jon Jones, aki mindjárt címmecset kap nehézsúlyban.

A 35 éves amerikai legenda, akit sokan minden idők legjobb MMA harcosának tartanak, utoljára 2020 februárjában, Dominic Reyes legyőzése alkamával lépett az oktagonba.

Jones március 4-én, a Las Vegas-i UFC 285 jelű gálán tér vissza, de nem régi súlycsoportjában, félnehézsúlyban, hanem nehézsúlyban debütál majd. A UFC számára rendkívül fontos, de ugyanennyire szegényes súlycsoport állapotát jól jelzi, hogy Jones mindjárt címmecset kap Cyril Gane ellen. Ez azért történhet meg, mert a súlycsoport legjobbja, az eddigi címvédő Francis Ngannou távozik a UFC-től, miután nem tudott megegyezni új szerződéséről a promócióval.

Jon Jones (balra) akcióban a brazil Thiago Santos ellen a 2019-es UFC 239 gálán Forrás: AFP/2019 Getty Images/Sean M. Haffey

Jones 23 éves volt, amikor a UFC történetének máig legfiatalabb harcosaként bajnoki övet szerzett félnehézsúlyban, amit összesen 11 alkalommal védett meg, ami holtversenyben ugyancsak rekordnak számít a szervezetnél. Jelenleg 26 győzelme mellett hivatalosan 1 veresége van, de azt is úgy "szenvedte el", hogy szabálytalan technika alkalmazása miatt leléptették még 2009-ben.

2017-ben elvesztette a bajnoki övét, de nem ellenfél vette el tőle, hanem a UFC, miután pozitív lett a doppingtesztje. De volt bunyója sajtótájékoztatón az ugyancsak legendás Daniel Cormier-vel, volt cserbenhagyásos gázolása, és családon belüli erőszak miatt is felelnie kellett, ahogy kokainhasználat miatt is felelősségre vonták már.

A UFC ugyanakkor egy jó formában lévő Jonesra még éveken át építhet gálákat és marketinget.