Egy beugró életmentő megnyerte a világ egyik leghíresebb szörfversenyét - videó

Horizontal
US surfer and songwriter Landon Mcnamara (L) and US surfer Luke Shepardson ride a wave at Waimea Bay on the north shore of Oahu, Hawaii, on January 11, 2022. (Photo by Brian Bielmann / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE
Vágólapra másolva!
A kétszeres világbajnok szörflegendát megelőzve, egy bugró életmentő, Luke Shepardson nyerte meg a sportág egyik, ha nem a legnagyobb presztízzsel bíró versenyét.

A hawaii Waimea Bay partszakaszon 1984 óta a tizedik alkalommal rendezték meg az Eddie Aikau Big Wave International szörfversenyt. Az itt elért győzelem nem csak a verseny ritkasága miatt nagyon értékes, hanem azért is, mert ez a hullámlovasok számára az egyik, ha nem a legnagyobb presztízzsel bíró viadal. A névadó, Eddie Aikau Hawaii első hivatásos életmentője volt, nem mellékesen pedig az óriáshullámokon való szörfözés "keresztapja".

A Waimea Bay ugyanis híres a hatalmas hullámairól, amelyek, ha nem is akkorák, mint a portugáliai Nazaré akár 25-28 métert is elérő monstrumai, a maguk 14-16 méterével azért éppen elég ijesztőek.

A versenyre idén benevezett a helyi Luke Shepardson is, aki végül csak azért tudott elindulni, mert főnöke megengedte, hogy kicsit rábővítsen a szünetekre a műszakja során. Shepardson pedig, ha már megkapta a lehetőséget, nem hozott szégyent hawaiira: a maximális 90 pontból 89,1-et elérve megnyerte a versenyt, megelőzve többek között a kétszeres világbajnok sportági legendát, John John Florence-t is.

Luke Shepardson a deszkán:

A verseny után nem sok ideje maradt ünnepelni a boldog győztesnek, aki így nyilatkozot:

"Egészen félelmetes volt, hatalmasak voltak a hullámok. De órisi élmény, egy álom valóra válása volt, hogy részt vehettem az Eddie-n. El sem hiszem, ez kib.szott őrület... most viszont húzok vissza a toronyba, hogy figyeljem a nap végéig, hogy mindenki rendben van-e" - mondta Shepardson.

A Sidney Morning Herald beszámolója szerint a nap folyamán bőven akadt dolga Shepardsonnak és a többi életmentőnek. A hatalmas hullámok miatt összesen 64 esetben kellett közbelépniük, volt, hogy kisgyereket sodort a víz az egyik part menti ház alá, de neki sem esett baja.