Vágólapra másolva!
A Buffalo Bills játékosát, Damar Hamlint újra kellett éleszteni a Cincinnati Bengals elleni NFL-meccsen, mivel olyan súlyos sérülést szenvedett. A játékost kezelő orvosok szerint az amerikaifocista egy nagyon ritka sérülést szenvedett el, amelynek az esélye egy a 264 millióhoz.

A 24 éves Damar Hamlin a meccs első negyedében ütközött össze a a Cincinnati játékosával, Ten Higginssel. A helyszínen lévő sportriporter, Joe Danneman azt írta a Twitteren, hogy Hamlinnek "pulzusa van, de nem lélegzik magától".

A videón az is látszik, hogy az ütközés elsőre teljesen hétköznapi eseménynek tűnt, amelyből minden meccsen rengeteg van az NFL-ben. Hamlin fel is állt, s úgy tűnik, tudta folytatni a játékot, de néhány másodperc múlva magatehetetlenül rogyott össze a pályán. Az egészségügyi csapat fél órán át küzdött az életéért, mielőtt kórházba vitték, jelenleg altatásban tartják.

A játékos sérüléséről több orvos is beszélt, és szerintük a focista szívmozgató izmai sérültek meg, mikor ütést kapott a mellkasára. Ez pedig megzavarta a véráramlást a testében, ami érzékenyen érintette a játékos agyát is. A szakemberek úgy vélik, hogy a szív egyik olyan, elektromos ciklusáért felelős pontján történt a sérülés, ami az orvosi szaknyelven 'commotio cordisként' ismert állapotot váltotta ki a játékos testében - derült ki a sportbible oldaláról.

A játékosok sem hitték el a balesetet Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Kirk Irwin

Egy 2022-es tanulmány szerint évente 30-nál kevesebb hasonló esetet jelentenek a Földön. A világon 7,9 milliárd ember él,

és ilyen jellegű sérülés 264 millió emberből csupán csak eggyel történik meg, azaz hihetetlenül ritka.