Szlovák hokitörténelem íródott az NHL játékosbörzéjén

2022 Upper Deck NHL Draft - Round One GettyImageRank1 national hockey league bestof topix Horizontal SPORT ICE HOCKEY
MONTREAL, QUEBEC - JULY 07: (L-R) Simon Nemec of the New Jersey Devils, Juraj Slafkovsky of the Montreal Canadiens, and Filip Mesar of the Montreal Canadiens pose for a picture during Round One of the 2022 Upper Deck NHL Draft at Bell Centre on July 07, 2022 in Montreal, Quebec, Canada. Bruce Bennett/Getty Images/AFP (Photo by BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Az olimpiai bronzérmes szlovák válogatott két tinédzser klasszisát, Juraj Slafkovskyt és Simon Nemecet választották ki az első két helyen az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) amatőr játékosbörzéjén.

A draft csütörtökön este rendezett első körében a Montreal Canadiensé volt az első választás joga, és a kanadai csapat előzetesen semmit sem árult el arról, miként dönt majd, végül kisebb meglepetésre a mindössze 18 esztendős Slafkovskyt vitte el, aki a pekingi téli játékokon - Szlovákia történetének első jégkorongérme mellett - a torna legértékesebb jégkorongozójának járó díjat is megkapta, még 17 évesen.

A Canadians-drukkerek örömmel fogadták:

A Canadienst a New Jersey Devils követte sorban, mely a 18 esztendős Nemecet választotta.

Slafkovsky az első szlovák jégkorongozó, aki első választott lett az NHL-drafton, Nemec pedig az első, aki második helyen kelt el. Eddig Marian Gaborik volt a csúcstartó: a 2014-ben Stanley Kupát nyert sztárjátékost 2000-ben a Minnesota Wild a harmadik választási joggal szerezte meg.

Az idei draft előtt a szakemberek többsége Shane Wrightot várta az első helyre, a 18 éves kanadai center azonban az első háromból is kicsúszott, miután a harmadik helyen az Arizona Coyotes Logan Cooley-t szerezte meg.

Wright végül a negyedik lett a sorban és a játékjogát a Seattle Kraken foglalta le.