16 éve nem született ilyen gyors gól a Stanley Kupa-döntőben

2022 NHL Stanley Cup Final - Game Four GettyImageRank2 national hockey league Horizontal SPORT ICE HOCKEY
TAMPA, FLORIDA - JUNE 22: Andrei Vasilevskiy #88 of the Tampa Bay Lightning allows a goal during the third period against the Colorado Avalanche in Game Four of the 2022 NHL Stanley Cup Final at Amalie Arena on June 22, 2022 in Tampa, Florida. Colorado defeated Tampa Bay 3-2 in overtime. Julio Aguilar/Getty Images/AFP (Photo by Julio Aguilar / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
A Colorado Avalanche a kézműtétéből felgyógyult Nazem Kadri 73. percben ütött góljával hosszabbítás után 3-2-re nyert az elmúlt két idényben bajnok Tampa Bay Lightning otthonában az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) döntőjének negyedik mérkőzésén, és így már 3-1-re vezet az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharcban.

A Denverben játszott első két találkozón a trónkövetelő előbb hosszabbítás után 4-3-ra, majd 7-0-ra diadalmaskodott. A címvédő aztán két napja egy önbizalom növelő 6-2-es hazai sikerrel vágott vissza. Nekik az is jó hír volt, hogy Nyikita Kucserov - a liga történetének negyedik hokisa Wayne Gretzky, Bryan Trottier és Mike Bossy mellett, aki sorozatban három playoff-szezonban szerzett legalább 25 pontot - vállalta a játékot, miután a harmadik felvonás hajrájában Devon Toews leütközte. Kadri, a denveriek csatára a június 4-i sérülése és kézoperációja után ismét bevethető volt, viszont nem tért vissza a ponterős Brayden Point, a túloldalon pedig az első meccset eldöntő Andre Burakovsky.

Nazem Kadri szenzációsan tért vissza a jégre Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Mike Carlson

Az előző felvonáson öt kapott gól után a 32. percben lecserélt Darcy Kuempert ezúttal már a 36. másodpercben felavatta Athony Cirelli: a kapu előtti kavarodásnál egy lövéstől leesett a kapus maszkja, és a hazai csatár közelről nem hibázott.

  • 2006 óta ez volt a leggyorsabb gól fináléban, akkor az edmontoni Fernando Pisani a 16. másodpercben talált be a Carolina Hurricanes elleni ötödik meccsen.

Az első harmad nyomasztó Lightining-fölényt hozott, ám 17-4-es kapura lövési arányban nem nőtt a különbség. A szünetben megnyugodott a Colorado, és a kiváló hátvéd, Victor Hedman kiállítása alatt egyenlített. Az alapszakasz legjobb védőjének választott Cale Makar passzolt Mikko Rantanen elé, aki kapura tette a korongot, amely a berobbanó Nathan MacKinnon korcsolyájáról a gólvonal mögé pattant. A Tampa orosz kapusa, Andrej Vaszilevszkij csak beleérni tudott, védeni nem.

Rantanen sorozatban nyolcadik meccsén szerzett pontot, és a döntőben négy összecsapás alatt már a nyolcadik asszisztját jegyezte. Csak Gretzky volt ilyenre képes még 1988-ban.

A 31. percben Hedman egyedül szlalomozott végig, majd ártatlannak tűnő fonáklövése beakadt, Kuemper ezt elnézte.

Victor Hedman (balra) góljával még vezetett a Tampa Bay Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Bruce Bennett

A harmadik harmad elején megint egyenlítettek a vendégek a negyedik számú támadósoruk révén. Nico Sturm emelése Andrew Cogliano testéről pattant be. A folytatásban a kapusok remekeltek, olykor szerencséjük is volt, így jöhetett a hirtelen halál, amelyben a Colorado sokkal veszélyesebb volt. Előbb Logan O'Connor szólóját védte Vaszilevszkij, majd Toews megpattanó lövése csattant a kapuvason, míg Bowen Byram a keresztlécet találta el. Ráadásul Vaszilevszkij háromszor is bravúrral védett, ám a 73. percben tehetetlen volt. A kapus Kuemper jól vette észre, hogy indítani kell, mert több hazai játékos elment cserére. Artturi Lehkonen a lendületből érkező Kadri elé tálalt a leshatárra, a vendégek csatára lekorcsolyázta védőjét, szép csellel fonákról tenyeresre húzta a korongot, majd a hazai hálóőr jobb honalja alatt úgy emelt a léc alá, hogy a pakk beszorult a hátsó merevítő és a háló közé.

Eleinte sokan nem is vették észre, hogy gól született - még a játékvezetők sem -, majd amikor a Colorado hokisai elkezdtek ünnepelni, akkor döbbent rá a több mint 19 ezer hazai néző, hogy ezzel vége az összecsapásnak.

A Lightningnak ezzel megszakadt a klubcsúcsnak számító nyolc hazai győzelmi sorozatban, míg az Avalanche - amely az előző meccsen kapott ki először idegenben az idei playoffban - immár nyolcadszor diadalmaskodott vendégként.

  • Az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharc magyar idő szerint szombat hajnalban folytatódik Denverben, újabb győzelemmel a Colorado 1996 és 2001 után lehet ismét bajnok.

A döntők történetében 36 esetből csupán egyszer, 1942-ben fordult elő, hogy egy csapat 1-3-ról nyerni tudott: akkor a Toronto Maple Leafs 0-3-ról szerezte meg a Stanley Kupát a Detroit Red Wings ellen. A rájátszások történetében 329-ből csak 31-szer volt fordítás 1-3-ról (9,4 százalék).

Stanley Kupa, döntő, 4. mérkőzés:
Tampa Bay Lightning-Colorado Avalanche 2-3 (1-0, 1-1, 0-1, 0-1), hosszabbítás után
gólszerzők: Cirelli (1.), Hedman (31.), illetve MacKinnon (26.), Cogliano (43.), Kadri (73.)