Egész Amerika és a világ is zokog, visszavonult minden idők egyik legnagyobb sportolója

GettyImageRank2 People American Football - Sport Crowd of People Waving - Gesture USA Massachusetts Winning Four People American Football Field Photography Foxborough - Massachusetts Tampa Bay Buccaneers New England Patriots Tom Brady - American Football
(FILES) In this file photo taken on October 03, 2021, Tom Brady, #12 of the Tampa Bay Buccaneers, waves to the crowd as he runs off the field after defeating the New England Patriots in the game at Gillette Stadium in Foxborough, Massachusetts. - Seven-time Super Bowl champion quarterback Tom Brady will retire after 22 NFL seasons, according to multiple US media reports on January 29, 2022. (Photo by Maddie Meyer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)
Vágólapra másolva!
Hétvégén futótűzként terjedt a hír, hogy az NFL legismertebb játékosa, minden idők (egyik) legjobb irányítója, Tom Brady visszavonul. A Tampa Bay Buccaneers játékosa február elsején erősítette meg a hírt, hogy 22 év után valóban nem folytatja profi pályafutását. Tom Brady olyasmi volt az NFL-nek, mint Michael Jordan az NBA-nek, vagy éppen Wayne Gretzky az NHL-nek. Szurkolók milliói, talán milliárdjai azonosították vele szeretett sportágát, bajnokságát. Egy igazi legendával lett szegényebb az amerikai futball mezőnye, akinek visszavonulása után felelevenítjük pályafutása mérföldköveit és legszebb megmozdulásait. Jöjjön egy szubjektív Tom Brady top 10.

„Mindig is hittem, hogy ha nincs meg a százszázalékos elkötelezettség, akkor nem lehet sikeresnek lenni. A pályán vagy az életben nincs rövid út a sikerhez, márpedig a siker az, amit annyira szeretek a mi játékunkban. Minden nap fizikai, mentális és érzelmi kihívás előtt álltam, amely lehetővé tette számomra, hogy kihozzam magamból a maximumot.

Imádtam az NFL-es karrieremet, de most eljött az ideje, hogy időmet és energiámat más dolgokra fordítsam" - áll Brady búcsúbejegyzésében.

Hogy érzékeltessük, mekkora formátumú játékos távozik, először lássuk Brady rekordjait. Mutatjuk, melyik mutatókban az övé minden idők legjobb eredménye az NFL-ben:

  • 243 győzelem
  • 15 Pro Bowl szereplés
  • 5 Super Bowl MVP-díj
  • 316 meccs kezdő irányítóként
  • 7 263 sikeres passz
  • 11 317 passzkísérlet
  • 84 520 passzolt yard
  • 624 touchdown-passz
  • 101 meccs minimum három passzolt td-vel
  • 39 meccs minimum négy passzolt td-vel

Rekordok a rájátszásban:

  • 19 részvétel (szezon)
  • 47 meccs kezdőként
  • 35 győzelem
  • 10 Super Bowl szereplés
  • 7 Super Bowl-győzelem
  • 1 165 sikeres pasz
  • 13 049 passzolt yard
  • 86 passzolt td
  • 14 meccsnyerő akció
  • 9 negyedik negyedes fordítás

1. Vézna gyerek volt, alig kelt el a drafton

Thomas Edward Patrick Brady Jr. 1977 augusztusában született Kaliforniában, három lány után a család legkisebb gyerekeként. A nyolcvanas években Brady is kijárt a San Francisco 49ers meccseire, ahol személyesen láthatta példaképét, Joe Montanát. Brady baseballozott is és annyira tehetséges volt, hogy 1995-ben a Montreal draftolta is. Bradyt viszont jobban érdekelte a foci, a Michigan Egyetemen 1995-ben lett a csapat játékosa, de első két évében csak csereirányító volt. Utolsó két évében lett kezdő az egyetemi csapatban, itt 20 győzelem mellett öt vereség volt a mérlege.

Az egyetem után Brady iránt nem volt túl nagy a kereslet, végül a 199. helyen kelt el, az irányítók közül pedig csak a hetedik helyen, ez nagyban annak is volt köszönhető, hogy a combine-on nem volt túl meggyőző a teljesítménye. „Gyenge felépítésű, vékony, nem elég mozgékony, nem elég erős a karja, nem dobja elég jól a labdát, túl könnyen földre lehet vinni" – írták a róla szóló értékelésben.

Ehhez képest Brady az első öt évében három bajnoki címet szerzett, 22 éves pályafutása során pedig összesen hetet. 43 évesen még a csúcsra ért és 44 évesen is a rájátszásban szerepelt.

2. A Tuck Rule Game

A fenti néven vonult be az NFL történelmébe a New England Patriots és az akkor még Oakland Raiders összecsapása. „Ha a labdát elpasszolni igyekvő játékos a dobómozdulat során kezét előrehajlította, fumble nem állapítható meg akkor sem, ha közben egyértelműen kontakt hatására vesztette el a játékszert és került a labda a földre" – szólt akkor a tuck rule, amit 2013-ban eltöröltek az NFL-ben. Ez a szabály mentette meg Bradyt a 2002-es év elején, útban első Super Bowl-győzelme felé.

A Raiders elleni havas meccs volt Brady első meccse és győzelme a playoffban.

Az akkor 24 éves irányító 312 yardot passzolt a meccsen, td-passza nem volt, de egyet maga szerzett a negyedik negyedben. A meccset végül Adam Vinatieri field-goalja hozta döntetlenre és a győzelmet is a rugó szerezte meg.

3. Az első Super Bowl

Brady először csak sokadik irányító volt a Patriots-nál, majd második lett a rangsorban. Drew Bledsoe sérülése után kapta meg a lehetőséget, és innen nem is volt visszaút. Brady mindenek feletti győzni akarása, a legkisebb részletekig kiterjedő odafigyelése hamar utat tört magának és szép lassan mindenki megtanulta Tom Brady nevét. A Pats egészen a Super Bowlig jutott, ahol a St. Louis Rams várt rá a XXXVI. kiírásban.

Tom Brady első Super Bowlján 2002 február 2-án Forrás: AFP/Roberto Schmidt

A New England az esélytelenek nyugalmával várta a finálét, de az egyik legnagyobb meglepetés lett a vége. A Rams 14 pontot tett fel zsinórban a táblára, így egyenlített egy perccel a vége előtt. Brady nem bízta a hosszabbításra a dolgot, kényelmes field-goal távolságra vitte a csapatát, Adam Vinatieri berúgta a győzelmet érő találatot, ezzel Brady első bajnoki gyűrűjét szerezte meg.

4. A majdnem tökéletes szezon

4 806 passzolt yard, 50 td-passz volt a mérlege csak a 2007-es szezon tökéletes alapszakaszában. Azóta is csak a Patriots-nak sikerült a tökéletes, 16-0-s alapszakasz. A fenti adatok mind-mind rekordot jelentenek egy szezonon belül. Brady legjobb statisztikai mutatóit hozta az a szezon, de a Super Bowlban alulmaradt a Pats Eli Manning és a New York Giants ellen.

A tökéletes szezon miatt maradhat csak benne hiányérzet Forrás: Getty Images via AFP/2008 Getty Images/Streeter Lecka

És hogy mennyire volt fájó az a vereség? Brady 2021-ben a kérdésre, miszerint beáldozna-e két gyűrűt egy tökéletes szezonért, gondolkodás nélkül igennel válaszolt.

5. Öt touchdown egy negyedben

Tom Brady varázslatos meccset játszott 2009-ben az alapszakaszban a Tennessee Titans ellen. A havas Gillette Stadiumban a második negyedben dobott öt td-passzt, összesen hatot dobott a meccsen úgy, hogy Bil Belichick a harmadik negyed közepén lecserélte.

A Tennessee Titans ellen volt ok az örömre Forrás: Getty Images via AFP/2009 Getty Images/Elsa

A New England az első félidő után 45-0-ra vezetett, a vége 59-0 lett. Ötvenkilenc pontos különbségű siker az NFL és az Amerikai Football Liga (AFL) 1970-es összeolvadása óta ezt megelőzően csak egyszer fordult elő: 1976-ban a Los Angeles Rams verte 59-0-ra az Atlanta Falconst.

6. 10 év után újra Super Bowl-győzelem

2015-ben harmadik nekifutásra próbálkozhatott a Patriots és Brady a negyedik sikerével. Az ellenfél a kőkemény védekezéséről elhíresült Seattle Seahawks volt a XLIX. Super Bowlban. Brady az első félidőben két td-passzt dobott, 14-14 volt a félidőben. Brady két interceptiont dobott, a Seahawks pedig 24-14-re vezetett, amikor Brady a negyedik negyedben két egymást követő akcióban is touchdownig vitte a csapatát, majd Malcolm Butler biztosította a győzelmet egy gólvonalon bemutatott káprázatos interceptionnel.

A Pats a liga címvédőjét és legdominánsabb védelmét győzte le, ami a csapat és Brady második aranykorát jelentette, ráadásul negyedik SB-sikerével Brady beérte gyerekkori példaképét, Joe Montanát.

7. A lapos labda és a dicsőséges visszatérés

Tom Brady karrierjének egyik mélypontja volt az úgynevezett lapos labda botrány. 2008-ban sérülés miatt ki kellett hagynia szinte a teljes szezont, de ez a 2016-os időszak még nehezebb volt, mert csalás miatt el is tiltották a legendás játékost. A Patriots-nál a vádak szerint az AFC 2015-ös döntőjében kiengedték a levegőt a labdákból az Indianapolis Colts ellen, hogy az esős meccsen jobban tudjanak bánni a labdákkal. A Patriots végül megnyerte a Super Bowlt is, de később Brady eltiltást kapott, amit előbb felfüggesztettek, majd a 2016-os alapszakaszban mégis ki kellett hagynia négy meccset.

Brady 12 alapszakasz meccséből végül 11-et megnyert és újra Super Bowlig vezette a csapatot, sőt, ott az Atlanta Falcons ellen minden idők legnagyobb fordítását mutatta be.

Minden idők legnagyobb fordítását hozta a 2017-es döntő, végül 34-28-ra nyert a Patriots Forrás: Getty Images via AFP/2017 Getty Images/Tom Pennington

A Falcons az LI. Super Bowlban 25 ponttal, már 28-3-ra is vezetett, Brady két és fél negyeden át szenvedett, majd a negyedik negyed végére már 28-28 volt a kijelzőn, végül a hosszabbításban Brady győzelemre vezette a csapatát.

8. 40 évesen is MVP

Sokan csak álmodoznak, hogy 40 évesen még profi szinten sportolnak, de Tom Brady 40 évesen is a liga legjobbja volt. Pályafutása során harmadszor és egyben utoljára lett MVP az NFL-ben. 2017-ben a liga legidősebb irányítója lett, aki az NFL-ben MVP-címet nyert. Vezette a ligát passzolt yardok számában, végül 4 577-tel zárt és 13 győzelemmel az alapszakaszban, így az AFC első kiemelt csapataként a New England újra a Super Bowlba jutott, de a Philadelphia Eagles ezúttal jobbnak bizonyult.

9. Az utolsó nagy dobás a New England mezében

Az alapszakaszban 11-5-ös mérleggel végzett a Patriots és ugyan nem a bostoni csapat volt a legerősebb a ligában, Tom Bradyújra megrázta magát. A rájátszásban a Chargers nem jelentett gondot, de az AFC döntőjében az új generáció legtehetségesebbjének tartott Patrick Mahomes vezette Kansas City Chiefs várt idegenben a csapatra.

A meccsből egy igazi klasszikus kerekedett. A Patriots 14-0-ra vezetett a félidőben, de a Chiefs utána megrázta magát, 21-17-re fordított. A hajrában mindkét irányító parádézott, végül hosszabbításban dőlt el a meccs. A Patriots nyerte a sorsolást, a kezdés joga pedig sokat ért, Brady győzelemre vezette a csapatát, amely később meg sem állt a Los Angeles Rams elleni Super Bowl-győzelemig.

10. Az utolsó tánc

Brady még egy szezont lehúzott a New Englandben, majd szerződése lejárta után a Tampa Bay Buccaneershez igazolt. A 2020-as szezon meseszerűen alakult, 11-5-ös alapszakasz után szinte még meg sem szokhattuk új szerelésében a legendát, aki kétséget sem hagyott, hogy még mindig ő a legnagyobb. A rájátszásban csapata előbb kiütötte a Washingtont, majd a két nagy rivális által irányított New Orleans Saints (Drew Brees) és a Green Bay Packers (Aaron Rodgers) csapatát, ráadásul mindhárom meccset idegenben kellett lejátszani.

A Super Bowlban aztán összejött az, amire mindenki várt: GOAT versus Future GOAT

– azaz minden idők legnagyobbja a cím leendő várományosa ellen. Buccaneers-Chiefs meccset hozott a döntő, azaz újra összecsapott Brady és Mahomes és megint előbbi került ki győztesen.

Tom Brady és Patrick Mahomes Forrás: AFP/2021 Getty Images/Mike Ehrmann

Brady 10. Super Bowlján játszott és a hetediket nyerte meg, ezzel már nincs csapat sem, amely több bajnokságot nyert volna nála. Brady a klubváltásával és azzal, hogy újra felért a csúcsra, bebizonyította, hogy ő minden idők legjobbja.

Brady még egy szezont maradt Tampában, a rájátszás ezúttal is összejött, de Los Angeles Rams 30-27-re nyert és kiejtette a Bucs csapatát. Tom Brady még pár napot gondolkodott, de a befejezés mellett döntött.

+1 A legnagyobb riválisa

Hosszú éveken és korszakokon átívelő pályafutása során legnagyobb riválisának talán Peyton Manning mondható. Brady szempontjából a legemlékezetesebb meccsüket 2013-ban játszották, amikor Manning a Denver Broncos csapatában volt, az NFL történetének legponterősebb támadósorát vezette.

Tom Brady és Peyton Manning Forrás: AFP

A New England otthonában 0-24-ről kezdte a harmadik negyedet a két csapat, Bradyék pedig zsinórban 31 pontot tettek a táblára. Manningék még egyenlítettek, de a hosszabbításban a New England 34-31-re nyert.