Négymillió dollárt csaltak ki az NBA-től hamis orvosi papírokkal korábbi játékosok, köztük két bajnok

Boston Celtics v Atlanta Hawks NBA GettyImageRank2 Horizontal BASKETBALL
ATLANTA, GA - APRIL 01: Glen Davis #11 of the Boston Celtics reacts after a missed basket against the Atlanta Hawks at Philips Arena on April 1, 2011 in Atlanta, Georgia. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and/or using this Photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Kevin C. Cox/Getty Images/AFP (Photo by Kevin C. Cox / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Összesen 18 korábbi NBA-játékost vádol New York Déli Kerületi Ügyészsége azzal, hogy mintegy 4 millió dollárt csaltak ki hamis orvosi számlákkal a profi kosárlabdaligától.

Az ügyészség vádja szerint a korábbi játékosok 2017-től kezdve három éven át rendszeresen adtak többezer dolláros számlákat olyan orvosi kezelésekről, melyek valójában soha nem történtek meg. A gyanúsítottak összen 4 millió dollárt csaltak így ki az NBA egészségbiztosítási alapjától, fejenként 65 és 420 ezer dollár (kb. 20,2 és 131 millió forint) közötti összegben. A biztosítási alapra azok jogosultak, akik legalább három évet eltöltöttek az NBA-ben.

A csalás értelmi szerzőjeként azt a Terrence Williamst jelölte meg az ügyészség, akit 2009-ben nagyon előkelő helyen, a draft első körének 11-dikjeként választott ki a New Jersey (azóta Brooklyn) Nets. Azon a drafton Blake Griffin volt az első, James Harden a harmadik, Stephen Curry a hetedik és DeMar DeRozan a kilencedik választott.

Terrence Williams (1) csak a Netsben tudott egyetlen értékelhető NBA-szezont felmutatni Forrás: AFP/Mike Clarke

Velük ellentétben azonban Williams nem futott be fényes NBA-karriert, első szezonjában még 78 alapszakaszmeccsen lépett pályára, a következő öt idényben azonban összesen 75 meccs jutott neki a Nets, a Houston Rockets, a Sacramento Kings és a Boston Celtics játékosaként, amelyikkel öt meccsen a rájátszásban is pályára léphetett. Az NBA után világjárásba kezdett, megfordult Kínában, Törökországban, a Fülöp-szigteken, Dominikán és Mexikóban is.

Az egyik gyanúsított, Greg Smith - a Houstonban, a Dallas Mavericksben és a Minnesota Timberwolvesban játszott összesen három és fél idényt - már annyira arcátlan volt, 2018-ban gyökérkezelésekről és fogkorona-készítésről adott le 47900 dolláros (kb. 15 millió Ft) számlát, amit egy Beverly Hills-i (Kalifornia) fogászaton állítottak ki.

Csakhogy a kezelés napján mérkőzés jegyzőkönyvekkel bizonyíthatóan Smith éppen meccset játszott Kaliforniától több ezer kilométerre, Tajvanon.

A 2004-ben a ligába ugyancsak óriási reményekkel (az év legjobb középiskolás játékosának választották az USA-ban, 2002-ben LeBron James mellett pózolt a Slam magazin címlapján) érkező, ott végül 9 közepes szezont letudó Sebastian Telfairt is megvádolták, őt azonban a napokban felmentették, miután nem tudták bizonyítani, hogy valóban indokolatlan lett volna az egy év alatt elvégzett 17 (tizenhét) gyökérkezelés. Telfairt jól ismeri az amerikai igazságszolgáltatás: sorozatosan gyűlt meg a baja a törvénnyel, mindannyiszor tiltott fegyverviselés miatt, egy ízben már börtönben is ület emiatt.

Sebastian Telfairből sem lett a liga állócsillaga Forrás: Getty Images via AFP/2006 Getty Images/Elsa

A vádlottak egyike sem számított szupersztárnak az NBA-ben, de azért Tony Allen és Glen Davis mégiscsak tagja volt a Celtics 2008-as bajnokcsapatának.

A kosarasokat bűnösnek találják bűnszervezetben elkövetett csalásban, akkor legrosszabb esetben fejenként akár 20 év börtönbüntetést is kaphatnak, írja a New York Times.