Vágólapra másolva!
Pénteken (ma) ünnepli 50. születésnapját Dávid Kornél 127-szeres válogatott kosárlabdázó, aki eddig egyedüli magyarként játszott az észak-amerikai profi bajnokságban (NBA).

A jelenleg a bajnok Milwaukee Bucks játékosmegfigyelőjeként dolgozó korábbi kosaras a kerek évforduló kapcsán az M1 aktuális csatornának azt mondta, nehezére esik összeszedni, mennyi minden történt vele az elmúlt 50 évben, amely nagyon gyorsan eltelt.

- utalt családjára a volt válogatott játékos. Dávid Kornél elmondta, élete első NBA-mérkőzését sose fogja elfelejteni: a Chicago Bulls azzal Utah Jazzel játszott, amely ellen júniusban még a bajnoki finálét vívta.

- emlékezett vissza debütálására Dávid Kornél, aki a Karl Malone és John Stockton fémjelezte Jazz elleni nyitányon 12 perc alatt 11 pontot és négy lepattanót szerzett.

- utalt a Bucks nyári sikerére Dávid Kornél, aki négy együttesnél összesen 109 NBA-mérkőzésen lépett pályára.

Chicago Bulls erőcsatáraként sok nagy meccset játszott a magyar játékos Forrás: AFP/Tannen Maury

Ezzel kapcsolatban megjegyezte, egész karrierje során mindent megtett azért, hogy bemutatkozhasson a legjobbak között, de tudja, ehhez szerencsére is szüksége volt.

- mondta az egykori erőcsatár.

Megjegyezte, arra nem gondolt, hogy az ő bemutatkozása után ennyi időnek kell majd eltelnie ahhoz, hogy egy honfitársa bemutatkozhasson az NBA-ben, de nagyon szurkol az utódjainak.

A Utah Jazz ellen is pályára lépett Dávid Kornél Forrás: AFP/-

Meglátása szerint a magyar kosárlabda minden évben próbál előre lépni, amiben fontos, hogy a válogatott folyamatosan versenyben van az Európa-bajnoki szereplésért.

- fogalmazott Dávid Kornél.

A spanyol Tau Ceramica Basconia játékosaként is remekül játszott a magyar bedobó Forrás: AFP/Janek Skarzynski

A nagykanizsai születésű kosaras az NBA-ben

a Bulls után a Cleveland Cavaliersben, a Toronto Raptorsban és a Detroit Pistonsban szerepelt, öt pontot és 2,8 lepattanót átlagolt 1999 és 2001 között.

A tengerentúli liga mellett a francia Strasbourgban, a litván Zalgirisban és az egyaránt spanyol TAU Cerámicában és Gran Canariában játszott, idehaza pedig az Albacomp mellett a Budapest Honvédot és a Malév SC-t erősítette.

Magyar bajnokságot háromszor, Magyar Kupát egyszer nyert, emellett kétszeres Spanyol Kupa- és spanyol Szuperkupa-győztesnek, valamint egyszeres litván bajnoknak is mondhatja magát.

Az Euroligában négy szezonban szerepelt, ezalatt 11,6 pontot és 5,5 lepattanót átlagolt.