Torontóban is lehetnek nézők az NHL legnagyobb rangadóján

Toronto Maple Leafs v Montreal Canadiens - Game Six GettyImageRank2 Color Image national hockey league 2021 people sports league nhl professional sport match-sport Horizontal ICE HOCKEY SPORT
MONTREAL, QC - MAY 29: Jason Spezza #19 of the Toronto Maple Leafs shoots near Jeff Petry #26 of the Montreal Canadiens during the third period in Game Six of the First Round of the 2021 Stanley Cup Playoffs at the Bell Centre on May 29, 2021 in Montreal, Canada. The Montreal Canadiens are the first NHL Canadian team to host 2,500 fans since the COVID-19 pandemic. Minas Panagiotakis/Getty Images/AFP (Photo by Minas Panagiotakis / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
A szigorú ontariói koronavírus-szabályok ellenére Doug Ford, a legnépesebb kanadai tartomány kormányfője hétfőn úgy rendelkezdett, hogy 550, két oltáson is átesett egészségügyi dolgozó a helyszínen nézheti meg a nagy érdeklődésre számot tartó Toronto Maple Leafs-Montreal Canadiens hetedik mérkőzést az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) rájátszásának első körében.

Kanadában a pandémia miatt eddig nem lehetett sportrendezvényekre járni, a párharc hatodik - magyar idő szerint vasárnap hajnali -, montreali (Québec tartomány) összecsapására 2500-an mehettek be (ez volt az első hokimeccs 444 nap után nézők előtt az országban), de a jegyárak csillagászati magasságokban voltak.

A legolcsóbb belépők 1400 kanadai dollárba (330 ezer forint), a legdrágábbak 12 300 kanadai dollárba (2,9 millió forint) kerültek.

A sportág szülőhazájában a Toronto-Montreal csatánál nincs nagyobb presztízsű összecsapás. Most a Leafs összesítésben már 3-1-re vezetett, de az utóbbi két felvonást a Canadiens nyerte hosszabbításban, így a hetedik csatában, magyar idő szerint kedd hajnalban az egyik patinás klub csapata továbbjut, és találkozik majd a Winnipeg Jetscel.

A torontói Scotiabank Arena 19 800 néző befogadására alkalmas.

A párharc utolsó meccsén már a fehér mezes Maple Leafs játékosait biztathatja pár száz saját szurkolója Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Minas Panagiotakis

A döntéssel egy időben a kanadai kormányzat kész megadni a karanténmentességet az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) legjobb négy közé jutó csapatainak, amikor azok átlépnek a kanadai-amerikai határon.

A liga a koronavírus-járvány miatt új csoportokat hozott létre a 2020/21-es idényre, így például a hét kanadai együttes egyszer sem utazott az Egyesült Államokba, és onnan sem érkeztek csapatok. Viszont ahogy halad előre a rájátszás, így lett egyre fontosabb a kérdés: a legjobb négy közé jutó kanadai klub fogadhat-e amerikai riválist vagy sem. A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint az Egyesült Államokból csak hét nap karanténkötelezettséggel lehetne beutazni Kanadába, és ez igaz a kanadai csapatra is, amikor hazatér az idegenbeli túráról.

Kanadai sajtóértesülés szerint a még állva maradt három kanadai együttes - Winnipeg Jets, Toronto Maple Leafs, Montreal Canadiens - tartománya, Manitoba, Ontario és Québec megállapodott, hogy úgy fogad amerikai klubot, ha a küldöttség tagjai kizárólag a csapatszálloda és a csarnok között közlekednek, illetve a kanadai gárda tagjai is így tesznek, amikor visszautaznak a déli szomszédból.

Az NHL-ben a legjobb négy mezőnye közel két hét múlva alakul ki.

A többi profiligában - NBA, MLB, MLS - a kanadai csapatok az Egyesült Államokban játsszák a mérkőzéseiket.