Rettenetes tragédia után kellett újjáépíteni csapatot, amelyik most bajnoki címet nyert

Baylor v Gonzaga GettyImageRank2 men's college basketball Horizontal SPORT BASKETBALL
INDIANAPOLIS, INDIANA - APRIL 05: Head coach Scott Drew of the Baylor Bears holds up the trophy after defeating the Gonzaga Bulldogs 86-70 in the National Championship game of the 2021 NCAA Men's Basketball Tournament at Lucas Oil Stadium on April 05, 2021 in Indianapolis, Indiana. Justin Casterline/Getty Images/AFP (Photo by Justin Casterline / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Az amerikai egyetemi kosárlabda-bajnokság férfi mezőnyének döntőjében hétfőn este a Baylor végig vezetve győzte le 86-70-re a jóval esélyesebb Gonzaga együttesét, megszerezve ezzel a texasi egyetem első NCAA-bajnoki címét.

A 64 csapattal induló "márciusi őrület" (March Madness) utolsó mérkőzését játszották hétfőn este Indinapolisban, és a férfiak döntőjével – amellett, hogy meglepetést hozott – egy igazi amerikai sztori íródott a pályán. Egyrészt a toronymagas esélyesnek számító Gonzaga úgy veszítette el a találkozót, hogy egyetlen másodpercig sem vezetett a mérkőzésen, így esélye sem volt arra, hogy 45 év után első csapatként védje meg a bajnoki címét.

Másrészt pedig a Baylor első országos bajnoki címét szerezte meg, amiben elévülhetetlen érdemeket szerzett Scott Drew edző, aki 2003-ban egy rettenetes tragédia után vette át a texasi egyetem kosárlabda-programjának irányítását.

Abban az évben ugyanis a csapat egyik játékosa, Carlton Dotson meggyilkolta csapattársát, Patrick Dennehyt.

A Bears akkori edzője, Dave Bliss pedig egy titokban készült felvétel szerint arra próbálta rávenni a játékosait, hogy Dennehyt drogdílernek és bűnözőnek állítsák be, elterelve ezzel a figyelmet a program körül sorra napvilágra kerülő pénzügyi visszaélésekről.

Az eset után Blisst kirúgták, a helyére érkező Drew pedig egy teljesen más, sokkal emberközelibb kultúrát honosított meg a csapatnál, aminek viszonylag gyorsan meg lett az eredménye, hiszen a csapat már 2011-ben bejutott az országos bajnokság legjobb nyolc együttese közé, és azóta is az NCAA elitjéhez tartozik.

A történelmi siker kovácsai, azaz a Baylor Egyetem csapata Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Justin Casterline

Hogy Scott Drew milyen ember, azt jól mutatja, hogy a győztes találkozót követő sajtótájékoztatón először az ellenfél edzőjét dicsérte.

"Mindenekelőtt köszönöm Istennek a lehetőséget, hogy ma itt lehettünk. Tudodm, hogy a srácok milyen keményen dolgoztak, úgyhogy nagyon boldog vagyok, hogy most ünnepelhetnek. Ugyanakkor sajnálom Mark Few edzőt és a csapatát, mert egy nagyszerű társaság. Nem kérdés, hogy Few edzőnek helye lesz a Hírességek Csarnokában, ráadásul hihetetlen egy fickó, még annál is jobb ember, mint, amilyen remek edző. Az meg soha nem jó érzés, ha egy barátod boldogtalan" – idézi Scott Drew-t az ESPN.