Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint szerdáról csütörtökre virradó éjszaka rendezik meg az észak-amerikai profi női kosárlabdabajnokság (WNBA) játékoskiválasztását, ahol a legtöbben 19 éves finn lányt várnak az első választásnak.

A 195 centi magasra Awak Kuier egy dél-szudáni menekült családba született méghozzá az egyiptomi fővárosban, Kairóban. A család két évvel később egy finnországi kisvárosba, Kotkába költözött, ahol gyerekek (Kuiernek négy fiú testvére van) megismerkedtek a kosárlabdával. Amikor a fővárosba költöztek a tehetséges lányt felvették a Helsinki Kosárlabda Akadémiára, ahol 2017 és 2020 között tanulta a sportág fogásait, írja a róla szóló portréban az ESPN amerikai sportlap.

A már tízévesen három nyelven – anyanyelve, az arab mellett finnül és angolul – beszélő Awak Kuier nem csak magas (195 centiméter) és atletikus, de a pályán gyors, jól cselez, tud labdát vezetni és passzolni, sőt még zsákolni is – 14 éves kora óta.

Számos játékelemet nagy kedvence, a kétszeres olimpiai bajnok, kétszeres WNBA MVP, Candace Parker videóiból lesett el, és elég jól megtanulta őket.

Kuier jelenleg az olasz élvonalban szereplő Ragusában játszik, ahol az eddigi 24 mérkőzésén 8,9 pontot, 6,8 lepattanót és 1,5 blokkot átlagolt. Amennyiben egy WNBA-csapat valóban lefoglalja a játékjogát (amit tulajdonképpen biztosra vehetünk), akkor sem egyből a profi ligába kerül, hanem várhatóan a legerősebb egyetemi csapatok egyikében folytathatja. Ő maga két állami rivális, az Oregon State és az Oregon Universyti közül választana.

Ha pedig valóban ő lesz az első választott, akkor egyrészt nem csupán a liga 25 éves történetének első finn játékosa lehet, de a lengyel Margo Dydek, a belga Ann Wauters, az ausztrál Lauren Jackson és a brit Liz Cambage után mindössze az ötödik nem amerikai kosaras, akinek először hangzik el a neve a drafton

Mindent egy helyen az Eb-ről