Texasban nézők előtt kezdődhet el a profi baseball-liga

Texas Rangers v Oakland Athletics GettyImageRank2 SPORT BASEBALL american league national league
OAKLAND, CA - SEPTEMBER 22: Lance Lynn #35 of the Texas Rangers delivers a pitch during the first inning against the Oakland Athletics at Ring Central Coliseum on September 22, 2019 in Oakland, California. Stephen Lam/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Távol állnak a megegyezéstől egymással az észak-amerikai profi baseball-liga (MLB) játékosai és tulajdonosai, így egyelőre kérdéses, mikor indulhat el, és mennyi mérkőzést rendezhetnek meg a 2020-as bajnokságban. Abban viszont egyezség mutatkozik, hogy nem feltétlenül zárnák ki a nézőket a stadionokból.

Az egyeztetések során a problémát a fizetések kérdése okozza, ugyanis a játékosok nem akarnak a márciusinál nagyobb engedményt tenni, így ragaszkodnának ahhoz, hogy az alapszakaszt 162-ről 114 mérkőzésre szűkítsék és a baseballozók éves fizetésükből arányosan részesüljenek, s 70 százalékot megkapjanak.

A tulajdonosok ezzel szemben 82 meccses szezonra tettek javaslatot, illetve további fizetéscsökkentést irányoztak elő, ami alapján az 563 500 dolláros minimumbért keresők ennek a 47 százalékát kapnák meg, míg a legjobban fizetett sztárok, az eredeti szerződése alapján egyaránt 36 millió dollárt kapó Mike Trout és Gerrit Cole kevesebb mint 22 százalékhoz jutna csak hozzá.

A Texas Rangers lehet a szezonkezdet egyik első nagy nyertese Forrás: AFP/2019 Getty Images/Stephen Lam

A csapatok vezetői az ellenállását látva azt közölték, hogy nem látnak esélyt a megállapodásra a 82 meccses alapszakaszról, így a játéknapokat szűkíthetik tovább és csapatonként 50 mérkőzésnél is kevesebből állhat majd az idény, ha a másik fél nem fogadja el a fizetéscsökkentést.

A bajnokság a koronavírus-járvány miatt nem indult el március végén, majd hosszas egyeztetések kezdődtek a folytatásról. Május elejére egy konkrét terv is született, július eleji kezdéssel és 82 alapszakaszmeccsel, illetve a szokásos 10 helyett 14 rájátszásba jutó együttessel. Mindez a tulajdonosoknak és a játékosoknak is megfelelt volna, ám már akkor tudható volt, hogy nehezen jutnak majd dűlőre az érdekeltek. A tulajdonosok ugyanis jelezték, nem tudnak arányosan fizetni, csak a tényleges bevételük felét fordítanák a bérekre.

Abban viszont egyetértés mutatkozik, hogy azokban az államokban, ahol a kormányzók már enyhítették vagy éppen feloldották a szigorú egészségügyi szabályokat,

ha korlátozott számban is, de visszatérhessenek a szurkolók a lelátókra.

Az első ilyen állam Texas lehet, ahol Greg Abott szenátor 25-ről 50 százalékra emelte a közösségi létesítmények – beleértve a stadionokat is – által fogadható látogatók arányát. Ez azt jelenti, hogy a Texas Rangers és a Houston Astros már szurkolók előtt játszhatná a hazai meccseit, ami nem csak a játékosok számára lenne nagy segítség, de a csapatokat üzemeltető vállalkozások bevételkiesését is enyhítené.