Történelmet írt az egyetemi szupertehetség

NFL Draft GettyImageRank1 AMERICAN FOOTBALL bestof topix
Kyler Murray, a 2019-es NFL-draft első választottja
Vágólapra másolva!
A 2019-es NFL újonbörzéjének (draft) első körét tartották magyar idő szerint péntek hajnalban. Az első választás jogával az Arizona Cardinals a mindössze 178 centis irányítót, Kyler Murrayt vitte el, aki ezzel történelmet írt.

Az Oklahoma Egyetemen Murray egyszerre volt az amerikaifoci- és a baseballcsapat sztárja, ráadásul mindkettőben kiemelkedően teljesített. A 2018-as júniusi MLB-drafton az Oakland Athletics kilencedikként választotta ki, arra viszont nem számított, hogy Murray elképesztő futballévet fog produkálni ezután.

Megnyerte a legjobb egyetemi amerikaifoci-játékosnak járó Heisman-trófeát, mindezt úgy, hogy a tavalyi draftelső Baker Mayfield helyét kellett átvennie, és először volt kezdő egy teljes szezonban.

Egyre többet lehetett hallani arról, hogy nemcsak az MLB-ben, de az NFL-ben is fényes jövő áll előtte. Hiába írta alá újoncszerződését az Oaklanddel, és ígérte meg, hogy megjelenik a 2019-es edzőtáborban, végül lemondott a baseballkarrierről, és bejelentette, hogy jelentkezik az NFL-draftra.

Kyler Murray, a 2019-es NFL-draft első választottja Forrás: AFP/2019 Getty Images/Andy Lyons

Időközben az Arizona Cardinal élére Kliff Kingsburyt nevezték ki, aki Murray edzője volt középiskolában. A tréner elmondta, szíve szerint Murrayt választaná az első helyen, hiába volt már ekkor a csapatnak tehetséges irányítója Josh Rosen személyében.

Kingsbury, valamint Murray teljesítménye a draftfelmérőn meggyőzték a Cardinals vezetőségét, így a csapat - nem meglepetésre - őt választotta ki az első helyen.

Ezzel Murray lett az első játékos a világon, akit az első körben választottak ki az NFL- és az MLB-drafton is.

Alacsony termete miatt sokan féltették az amerikaifocitól, viszont az Arizona abban bízik, hogy ő lehet a következő Russell Wilson, akivel pontosan egymagas.

A második helyen a passzsiettető Nick Bosa kelt el, neki a bátyja, Joey a Los Angeles Chargersben játszik ugyanezen a poszton, édesapjuk John Bosa pedig - ugyancsak első körösként - 1987 és 1989 között a Miami Dolphins játékosaként szerepelt a ligában.
Harmadikként a New York Jets Quinnen Williams személyében az egyetemi bajnokság legjobb védőfalemberét szerezte meg.
Nashville-ben több mint kétezer lelkes szurkoló előtt az első körben 32 játékost választottak ki, közülük 18 védő volt.
A címvédő New England Patriots zárta a sort, a bajnok az elkapó N'Keal Harry játékjogát foglalta el, érdekesség, hogy Bill Belichick vezetőedző 2000-es munkába állása óta először választott erre a posztra az első körben.