NFL-rekordot hozott a betonvédelmek csatája Jacksonville-ben

Wild Card Round - Buffalo Bills v Jacksonville Jaguars GettyImageRank2 SPORT AMERICAN FOOTBALL NFL
JACKSONVILLE, FL - JANUARY 07: Running back Leonard Fournette #27 of the Jacksonville Jaguars is stopped short of the goal line by the Buffalo Bills defense in the third quarter of the AFC Wild Card Playoff game at EverBank Field on January 7, 2018 in Jacksonville, Florida. Mike Ehrmann/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
AFC-rangadóval folytatódott az NFL rájátszása, a 3. kiemelt Jacksonville Jaguars a 6. helyen bejutó Buffalo Billst fogadta. Nem ígért pontháborút a mérkőzés, kemény védelem, jó futó- és gyenge passzjáték jellemezte az alapszakaszban mindkét együttest. Akik erre számítottak, nem is csalódtak, mindössze egy touchdown és két mezőnygól született a meccsen, amely végül a hazai csapat győzelmét hozta. Ja, és egy NFL-rekord is összejött a két együttesnek.

Nem meglepő módon egy pont nélküli támadósorozattal kezdte a mérkőzést a Buffalo, valamint az sem sokkolt senkit, hogy a Jaguars egyszer földre is vitte az irányítót, Tyrod Taylort. A Jacksonville sem tudott élni a lehetőséggel, de körülbelül erre is lehetett számítani az összecsapás előtt. Főleg az a Marcell Dareus volt elemében, akit a szezon közepén cserélt el a Buffalo éppen a Jacksonville-hez. Nem is csoda, a védőfalember már a meccs előtt hangoztatta, mennyire motivált.

A pont nélküli első negyedet követően a Billsnél ütött be először a krach: no nemcsak azért, mert egy kezdő támadófalemberét és tight endjét is elveszítette, hanem mert Taylor is eladta a labdát, amit a Jax linebackere, Myles Jack szedett össze.

Tyrod Taylor sarkában szinte végig ott voltak a Jaguars védői Forrás: AFP/2018 Getty Images/Scott Halleran

A hazai csapat támadóinak képességeit (főleg az irányó Blake Bortlesét) kiválóan mutatja az is, hogy még ebből sem sikerült pontot szereznie Jaguarsnak, pedig kedvező pozícióból kezdhetett. A Buffalo ezt nem is hagyta büntetlenül, és bár Taylor passzai nem voltak az igaziak, az irányító ügyes futásokkal kompenzálta ezeket, ráadásul a fal is szépen védte. A Jax védelme az utolsó yardokon végül megállította a Bills támadóit és már épp mezőnygólhoz készülődött a vendégcsapat, amikor Telvin Smith buta szabálytalansága miatt ismét négy kísérlettel jöhetett a Buffalo.

Azonban megint állta a sarat a Jax hátsó alakzata, így ismét a speciális egység érkezett és Stephen Hauschka jóvoltából meg is született a mérkőzés első három pontja, vezetett a Bills.

A Jax félidei utolsó drive-jában Blake Bortles elkezdte másolni kollégáját: a passzai vállalhatatlanok voltak, így inkább elkezdett futni, ami sokkal jobban is ment neki, két futásból több yardot hozott össze, mint az egész félidő alatt a passzaival.

Az utolsó másodpercekben ennek köszönhetően egyenlített a Jaguars rúgója, Josh Lambo, 3-3-mal mentek szünetre a csapatok.

Stephen Hauschka egyetlen mezőnygólja jelentette a Bills összes pontját Forrás: AFP/2018 Getty Images/Mike Ehrmann

A második félidő elején maradt minden a régiben: 1-1 jó játék a támadóktól, de összeségében rendre a védelmek hagyták el győztesen a pályát, rengeteg akció ért véget punttal.

A Jaguars azonban hamarabb összeszedte magát a támadóoldalon, és egészen a fél yardos vonalig eljutott Bortles vezérletével, végül egy negyedik kísérletnél kockáztatott Doug Marrone vezetőedző és rúgás helyett ráment a touchdownra.

Ez be is jött neki, Bortles megtalálta Ben Koyacket, aki karrierje második hatpontosát szerezte.

A Bills gondjait tetézte, hogy agyrázkódás miatt kivált a söprögető Micah Hyde is, aki úton az öltöző felé mindent megtett azért, hogy néhány Jax-drukker a szívébe zárja.

Sőt, a kitűnő újonc cornerback, Tre'Davious White is kivált, egyre nehezebb helyzetbe került a Bills védelme az utolsó játékrész előtt.
Bortles továbbra is jól futott, passzai viszont életveszélyesek voltak saját csapatára nézve. Mondjuk néha a futásai is, egyszer egy operatőrt is letarolt.

A Bills becsülettel próbálkozott, egyszer LeSean McCoy el is szabadult, de egy felesleges szabálytalanság miatt a nagy játékából mégsem lett akkora és végül ismét el kellett rúgnia a labdát Colton Schmidtnek.

Ez a punt volt a mérkőzésen a 14., ami holtversenyben a legtöbb az NFL rájátszásának történetében. Majd mivel a következő Jaguars-támadás is hasonlóan ért véget, ezzel már ez a meccs számít az abszolút rekordernek.

Nagyjából másfél perccel a vége előtt a Bills támadott és egy harmadik kísérletnél Tyrod Taylor ijesztő sérülést szenvedett, percekig feküdt a gyepen, végül aztán szerencsére saját lábán hagyta el a pályát. Helyére Nate Peterman állt be, aki azonnal futott egy first downt, majd egyet passzolt is, de aztán eladta a labdát, ami le is zárta a mérkőzést.

10-3-ra győzött a Jacksonville Jaguars, a csapat a következő körben Pittsburghbe látogat, míg a Tennessee Titans a New England Patriotshoz megy vendégségbe.

Blake Bortlesnek nem ez volt élete meccse, de voltak fontos megoldásai Forrás: AFP/2018 Getty Images/Scott Halleran

Egy érdekesség a végére: Blake Bortles kevesebb passzolt yarddal fejezte be a mérkőzést (87), mint amennyit futott (88), mégis győzött.

NFL rájátszás, wild card, végeredmény:
Jacksonville Jaguars – Buffalo Bills 10-3