NHL: nincs kárpótlás? Nincs olimpia!

New York Islanders, New York Rangers, NHL, jégkorong
NEW YORK, NY - MARCH 22: Tanner Glass #15 of the New York Rangers is cecked by Nick Leddy #2 of the New York Islanders at Madison Square Garden on March 22, 2017 in New York City. The Islanders defeated the Rangers 3-2. Bruce Bennett/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az NHL-játékosok két évtized után hagynak ki egy olimpiát, a távolmaradás hátterében természetesen üzleti megfontolások is állnak. De hogy ezen túl még mi, illetve hogy a gyűlölt NHL-komisszárius, Gary Bettman mennyire hibás, az a csütörtök este a Sport1-en adásba kerülő Trash Talkból kiderül.

„Izgi, hogy Bettmannek az IOC-vel kell hadakoznia, hogy az életben először mellé álljak" – írta Galuska, a Trash Talk szerkesztője a Twitterre azt követően, hogy bejelentették: a 2018-as téli olimpián nem vesznek részt az NHL-ben szereplő játékosok. Pedig aki ismeri a Sport TV első számú jégkorongfelelősét, tudja, nem szíveli az NHL komisszáriusát. De akkor vajon mi vezetett odáig, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal való vitában Bettman mellé álljon? Reményeink szerint ez is kiderül a csütörtöki adásból, amelyben Szaniszló Csaba műsorvezető mellett az S. Kovács Ádám, Szuper Levente, Tőrös Balázs szakértői hármas az Első vérig című rovatban körüljárja a témát.

Rangers–Islanders New York-i derbi a Madison Square Gardenben Forrás: AFP/2017 Getty Images/Bruce Bennett

Ami biztos: az NHL vezetői időben jelezték, hogy ha a NOB rájuk akarja hárítani a körülbelül 150 játékos olimpiával kapcsolatos költségeit, abból sok jó nem származik. Akkor a tulajdonosok nemet mondanak, és a pjongcsangi játékokkal egyidőben Észak-Amerikában is vidáman hokiznak majd. Az NHL-t alapvetően bántotta, hogy Thomas Bach, a NOB elnöke a 2013-as megválasztása óta nem foglalkozott az üggyel, amit igazából csak Rene Fasel, a Nemzetközi Jégkorong-szövetség elnöke hajtott.

A későbbi aranyérmes csehek legfontosabb naganói pillanatai:

Az NHL-esek az 1998-as naganói játékok óta szerepelnek az olimpián, az előző öt ciklusban a tulajdonosok a kieső bevétel miatt kaptak kompenzációt a NOB-tól és az IIHF-től (az utóbbi időben már csak utóbbitól), most viszont semmit sem várhatnak. Ráadásul a pjongcsangi torna alatt a négy major ligából csak az NBA nem szünetel, így az NHL viszonylag nagy piacon szerezhetne magának területet.

De vajon van-e visszaút? Mit gondol erről Levi, aki az NHL-ben és más tengerentúli ligákban éveket töltött el, így aztán test közelből van tapasztalata az elöljárók gondolkodásmódjáról? Vagy előfordulhat, hogy az NBA egyszer csak eltiltja a legjobbjait a nyári olimpiától, mondván, a srácok akkor végre pihenten jönnek a szezonra? Egyáltalán: a profi sportok ilyetén szellemisége összeegyeztethető az olimpizmus klasszikus eszményképével? Vélemények majd az esti Trash Talkban!

A Sport1-en csütörtökön 19.30-tól élőben sugározzuk a Trash Talk című műsort.