Vágólapra másolva!
Steve Yzermant ünnepelték Detroitban az NHL legutóbbi játéknapján, a Red Wings legendás csapatkapitánya 22 szezon után a nyáron akasztotta szögre a korcsolyát, és most végérvényesen bekerült a klub halhatatlanjai közé, hiszen visszavonultatták 19-es mezét. A michigani csapat tett arról, hogy a szurkolók az Anaheim elleni találkozó után is ünnepeljenek, mert 2-1-re legyőzte a ligaelső Anaheimet.

Az eféle ceremóniákon megszokott forgatókönyv szerint a köszöntő beszédek után maga az ünnepelt is pódiumra lépett, hogy szóljon a közönséghez, de a hatalmas tapsvihar miatt Yzerman percekig csak állt meghatottan, gyanúsan csillogtak a szemei, majd remegő kézzel ivott egy kortyot ásványvizéből.

Beszédében szerényen mindent megköszönt a Detroit vezetőinek, edzőinek, a játékostársaknak és a szurkolóknak, mert nélkülük nem lett volna része ennyi sikerben az NHL-ben 1983-ban, 18 évesen bemutatkozó centernek.

Háromszor hódította el a Red Wingsszel a Stanley-kupát (1997, 1998, 2002), elnyerte a játékosszervezet által az alapszakasz legjobbjának járó díjat (Lester B. Pearson-díj, 1989), a rájátszás legjobbja volt 1998-ban, a liga legjobban védekező csatára 2000-ben, és megkapta a a sportág iránti elkötelezettség díját is (Bill Masterton-díj, 2003), ami mindennél jobban mutatja, hogy miért imádja őt a Hokivárosnak becézett Detroit közönsége, és miért ismerték el őt maximálisan az ellenfelek.

Forrás: EPA

Öltönyre cserélte a hokiszerelést

Nem mellesleg az alapszakaszban szerzett 1755 pontjával a hatodik az örökranglistán, visszavonulása óta pedig alelnökként tölti napjait a Vörös Szárnyaknál, ahol ezentúl senki nem viselheti a legendás kapitány (22 szezonjából 20-at úgy töltött, hogy ott virított mezén a C betű, amivel a liga történetének leghosszabb ideig funkcionáló kapitányának számít) mezét, a hatodik játékos lett Gordie Howe, Ted Lindsay, Terry Sawchuk, Alex Delvecchio és Sid Abel után, akinek a dressze ott lóg a Joe Louis aréna mennyezetén (Larry Aurie és Vlagyimir Konsztantyinov 6-os, illetve 16-os mezszámát sem hordhatja már senki Detroitban, de nekik hivatalosan nem vonultatták vissza a mezüket).

Az ünnepség után rangadót láthatott a nézősereg, mert a liga legjobb mérlegével rendelkező Anaheim volt a vendég, és a mérkőzés mindhárom gólja a második harmadra esett, Mathieu Schneider szerezte meg a vezetést a hazaiaknak, amit Ryan Getzlaf kettős emberelőnyből gyorsan eltüntetett, majd Henrik Zetterberg a győztes találatot. A Detroit ezzel legutóbbi négy mérkőzésén veretlen maradt, az Anaheim viszont kisebb hullámvölgyben van, sorozatban harmadszor kapott ki a sérült Jean-Sebastien Giguere és Chris Pronger nélkül felálló kacsasereg.

eredmények:
Detroit Red Wings - Anaheim Ducks 2-1
Montreal Canadiens - Tampa Bay Lightning 5-2
New Jersey Devils - New York Rangers 2-3 - büntetőkkel
New York Islanders - Philadelphia Flyers 2-3
Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes 3-0
St. Louis Blues - Chicago Blackhawks 1-4
Minnesota Wild - Atlanta Thrashers 5-1
Calgary Flames - Vancouver Canucks 2-3
Edmonton Oilers - Florida Panthers 4-1

[origo]