Vágólapra másolva!
Justin Gatlin, a doppingoláson ért olimpiai és világbajnok sprinter a tengerentúli profi amerikaifutball-ligában (NFL) szereplő Houston Texans csapatánál edzett. Az athéni játékokon 100 méteren, a tavalyi atlétikai világbajnokságon pedig a klasszikus sprintszám mellett 200-on is győztes vágtázó kedden tréningezett együtt a houstoni együttessel, amelynek szakemberei szerint meggyőző teljesítményt nyújtott szélsőelkapó poszton.

"Nem akarjuk szerződtetni, itt most nem erről van szó. Úgy gondolom, ez a lehetőség sokat segít neki abban, hogy fel tudjon állni a padlóról. Komoly lépés ez a számára" - nyilatkozta Gary Kubiak, a Texans vezetőedzője, aki egyben értékelte Gatlin edzésen mutatott produkcióját: "Nagyon jó munkát végzett. Az oldalvonal mellől többen figyelték, és mindenkit lenyűgözött a gyorsasága. Azt nem tudom, hogy elérte-e egyszer is a csúcssebességét, de a labdákat remekül kapta el."

A 24 éves atléta egy áprilisi verseny doppingvizsgálatán akadt fenn, mintájában tesztoszteron nyomaira bukkantak. Versenyzési jogát augusztusban az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) felfüggesztette, ám ítéletet csak jövőre hoznak az ügyében.

Gatlinnak ez volt pályafutása második pozitív tesztje, ennek ellenére biztos, hogy nem kap - az ilyenkor szokásos - örökös eltiltást, "csak" maximum nyolc éves büntetést. Április után elért eredményeit ugyanakkor törölték, köztük a májusban Dohában futott 9.77 mp-es 100-as világcsúcsát.