Vágólapra másolva!
Több rekordot is hozott az NHL 2005-2006-os idényének alapszakasza.

Mivel az előző szezon a klubtulajdonosok és a játékosok közötti bérvita miatt elmaradt, a vezetők a szurkolók visszacsalogatását tűzték ki egyik fő célként. Ez sikerült nekik, hiszen az 1230 mérkőzést összesen 20 854 169-en tekintették meg, ami átlagban 16 955 helyszíni drukkert jelent. Az eddigi rekord a 2001/02-es évadban született 20 614 613 össz- és 16 760 átlagnézővel. A csarnokokat 91,7 százalékban használták ki.

A Montreal Canadiens új klubcsúcsot döntött, a 41 hazai összecsapásra együttesen 872 193-an látogattak ki. A harmincból tizenhárom csapat legalább 98 százalékban töltötte meg csarnokát.

Az alapszakaszban a Detroit Red Wings volt a legjobb. A másodvirágzását élő cseh Jaromir Jagr az utolsó napokban nyújtott gyengébb teljesítménye miatt két fontos díjról is lemaradt: nem ő lett a pont- és gólkirály. Mindkét trófeát a San Jose Sharks csatárai: Joe Thornton, illetve Jonathan Cheechoo gyűjtötték be.

A rájátszás magyar idő szerint szombat hajnalban kezdődik. Az egyik gárda negyedik győzelméig tartó párharcok néhány kivételtől eltekintve nagy csatákat ígérnek. A keleten első és Dominik Hasek visszatérésére váró Ottawa Senators azzal a Tampa Bay Lightninggal találkozik, amelyet a reguláris részben mind a négy alkalommal legyőzött. Korántsem mellékes azonban, hogy a floridaiak a címvédők. A Carolina Hurricanes szintén négyszer nyert a Montreal Canadiens ellen. A két ősi rivális, a sorozatban 11 győzelemnél járó New Jersey Devils és a kicsit leeresztő Jagr-gárda, a New York Rangers a nyolc alapszakaszcsatában négyszer-négyszer diadalmaskodott, míg az idény meglepetés alakulata, a Buffalo Sabres 3-1-es összesítésben volt a rosszul hajrázó Philadelphia Flyersszel szemben.

Nyugaton az egyeduralkodó Detroitnak nem ment a playoff első fordulójában neki jutó Edmonton Oilers ellen (2-2), és másik két - a Calgary Flames-Anaheim Mighty Ducks, valamint a Nashville Predators-San Jose - párharcban is döntetlennel zártak egymás ellen a csapatok. A Dallas Stars-Colorado Avalanche rangadókon a texasiak háromszor, a denveriek pedig egyszer nyertek az alapszakaszban.

Az eddig gazdára talált díjak:
pontkirály (Art Ross-trófea): Joe Thornton (San Jose) 125 pont
gólkirály (Maurice Rocket Richard-trófea): Jonathan Cheechoo (San Jose) 56 gól
a legkevesebb gólt kapó csapat kapusa (William M. Jennings-trófea): Miikka Kiprusoff (Calgary)
legjobb védési hatékonyságú kapus (Roger Crozier-trófea): Cristobal Huet (Montreal) 92,9 százalék
legtöbb lőtt gólnál pályán lévő játékos (plusz-minusz mutató): Wade Redden (Ottawa) és Michal Rozsival (NY Rangers) plusz 35
legjobb alapszakasz-csapat (Elnök-kupa): Detroit 124 pont