Vágólapra másolva!
Kilenc évet kellett rá várni, de végre megvan: a Sacramento Monarchs, a WNBA egyik alapító csapata megszerezte a bajnoki címet. A három győzelemig tartó finálé negyedik meccsén, csütörtökre virradóra, a sacramentói ARCO Arenában a Monarchs 62-59-re legyőzte a Connecticut Sun együttesét, s ezzel 3-1-re megnyerte a döntőt. A sorozat legjobbjának, az MVP-nek az átlagban 18,5 pontot és 9,8 lepattanót teljesítő 35 éves veterán centert, Yolanda Griffith-t választották.

eredmény, WNBA-döntő, 4. mérkőzés
Sacramento Monarchs-Connecticut Sun 62-59 (25-31)
ARCO Arena, 15 002 néző.
Monarchs: Penicheiro 5, Newton 0, Powell 13, Brunson 12, Griffith 14. csere: Lawson 5, Walker 9, Haynie 0, Maiga 2, Scott-Richardson 2.
Sun: Douglas 15, Whalen 3, McWilliams-Franklin 10, Sales 10, Dydek 0. csere: Jones 21, Carey 0, Wyckoff 0, Derevjanik 0, Willingham 0, Summerton 0.
A párharcot a Sacramento Monarchs 3-1-re nyerte.

A döntő negyedik mérkőzése afféle libikóka volt: az első félidőben 11 ponttal megugrottak a vendégek, hogy aztán a másodikban tízpontos hazai vezetésnél már minden eldőlni látsszon. Csakhogy 2 perc 57 másodperccel a vége előtt 57-56-ra feljött a Sun, s még 62-59-nél is megvolt a lehetőség a hosszabbítás kiharcolására. 9,9 másodperc állt rendelkezésre az utolsó támadáshoz, természetesen tripla kellett volna, ám a Monarchs játékosai remekül védekeztek, s Nykesha Salesnek csak egy elkeseredett dobásra volt lehetőségre, ami elkerülte a gyűrűt.

Ezután már jöhetett az ünneplés, Gavin Maloof, a franchise-t tulajdonló Maloof-testvérek egyike az időmérő asztalán ugrált örömében (a két Maloof, Joe és Gavin egyébként a helyi férficsapat, a Sacramento Kings tulajdonosa is).

Az MVP-címet tehát Griffith - az 1999-es idény MVP-je, a sydneyi és az athéni olimpia bajnokcsapatának tagja - érdemelte ki. Ő és a portugál Ticha Penicheiro számít a csapat alappillérének, az amerikai center hét, az európai irányító nyolc éve szolgálja a gárdát, utóbbi adta a legtöbb gólpasszt a WNBA történetében.

"Annyira akartam ezt a bajnoki címet!" - mondta Griffith, a csapatkapitány pezsgőtől és könnyektől ázottan. "35 évesen még ezért vállaltam ezt a szezont, hogy végre megszerezzem életem első bajnoki aranyérmét."

Griffith és Penicheiro egyébként régóta átruccan Európába az WNBA holt idényében, a 2003-2004-es szezonban például együtt erősítették a Jekatyerinburg csapatát.

A Monarchs győzelmében az is közre játszott, hogy Lindsay Whalen, a Sun All-Star hátvédje sérülten játszott, Margo Dydek, a 213 centis vendégcenter pedig igen gyenge teljesítményt nyújtott a döntőben: a négy meccsen mindössze 16 percet játszott meccsenként, 2,7 pont és 31 százalékos dobóteljesítmény volt az átlaga.

Ch. Gáll András