Vágólapra másolva!
Három mérkőzéssel megkezdődött az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) előidénye. A másfél évig hoki nélkül maradt szurkolók most találkozhattak először az új szabályokkal, a játékosként legendás Wayne Gretzky győztes összecsapáson debütált a Phoenix Coyotes kispadján.

A gólátlag növelése és a teljes szezont felemésztő bérvita miatt elpártolt nézők visszacsábítása érdekében új szabályokat vezettek be.

Például az Európában bevált kétvonalas les nélküli játék - amikor is saját kapu elől lehet félpályán túlra indítani - az eddiginél több ziccert eredményezhet, a kapusok felszerelése átlagban 11 százalékkal kisebb lett, a korong nélküli játékosok feltartását szigorúbban büntetik, és döntetlen esetén ötperces hosszabbítás után - ha szükséges - büntetők következnek, és nem osztoznak a pontokon a csapatok.

A négyszeres Stanley-kupa-győztes Gretzky - aki a régi szabályok idejében is gond nélkül túljárt a védők és kapusok eszén - most edzőként mutatkozott be az amúgy részben az ő tulajdonában álló Phoenixnél. A Coyotes végül nagy csatában, három emberelőnyös góllal nyert a vendég Minnesota Wild ellen.

A 2004-ben döntős Calgary Flames büntetőkkel kapott ki az Alberta tartománybeli rivális Edmonton Oilers otthonában, míg a 2002-ben finalista Carolina Hurricanes féltucat góllal terhelte meg a tartalékos Washington Capitals hálóját.

A liga egyetlen magyar játékosát, Vas Jánost kötelékében tudó Dallas Stars magyar idő szerint hétfőn hajnalban kezdi meg a nyolc felkészülési mérkőzésből álló sorozatát Edmontonban.

Eredmények, előidény, 1. játéknap:
Carolina Hurricanes - Washington Capitals 6-0
Edmonton Oilers - Calgary Flames 2-1, büntetők után
Phoenix Coyotes - Minnesota Wild 3-2