Vágólapra másolva!
Két mérkőzés - a két, Uncasville-ben rendezett mérkőzés - után 1-1-re áll a női NBA döntője. Miután szerdán a Sacramento Monarchs elragadta a hazai pálya előnyét a Connecticut Sun együttesétől egy 69-65-ös idegenbeli győzelemmel, a New England-i gárda a hosszabbításban kicsikart 77-70-es sikerrel válaszolt, egy veterán harcos, a 35 éves Taj McWilliams lélegzetelállító játékának köszönhetően. A három nyerésig tartó finálé harmadik meccsét vasárnap - magyar idő szerint hétfőn hajnalban - rendezik Sacramentóban.

eredmény
Connecticut Sun - Sacramento Monarchs 77-70 (38-39, 70-70)
Uncasville, 8444 néző
Sun: Derevjanik 3, Douglas 16, Dydek 0, Sales 19, McWilliams-Franklin 24. Csere: Jones 3, Carey 3, Wyckoff 9.
Monarchs: Penicheiro 0, Newton 9, Griffith 16, Brunson 0, Powell 16. Csere: Lawson 11, Walker 14, Haynie 2 Maiga 0, Scott-Richardson 2, Buecher 0.

A találkozó már könnyen eldőlhetett volna a rendes játékidőben is, ha Brooke Wyckoff nem egyenlít ki egy triplával két másodperccel a befejezés előtt. De kiegyenlített, s jöhetett a hosszabbítás - amelyben viszont a vendégcsapat egyetlen pontot sem volt képes szerezni!

A mérkőzés a mezőny két legidősebb tagjának, az egyaránt 35 éves Taj McWilliams-Franklinnek és Yolanda Griffithnek a parádés párharcát hozta. A szerdai első összecsapáson Griffith 25 pontjával felülmúlta McWilliamst, most viszont az Euroliga-döntős Brno centere - aki ezúttal a 213 centis Margo Dydek mellett magas bedobót játszott - visszavágott: 24 pontot és 16 lepattanót jegyzett!

"Csapatunk lepattanó-edzője mindig azt mondja: menjek rá minden egyes, a palánkról vagy a gyűrűről lecsorgó labdára. Hát, rámentem, már csak azért is, mert néhány dobást rendesen elhibáztam" - magyarázta McWilliams, akinek 17 mezőnykísérletéből 8 volt jó.

Nagy csapás érte a hazaiakat a feldobás előtt: Lindsay Whalen, a csapat kezdő irányítója nem tudta vállalni a játékot. Whalen térdében eltörött egy csontocska még a főcsoport-döntőben, ennek ellenére a szerdai első összecsapáson hősiesen kifutott a pályára. Ám rásérült, s most Derevjanik helyettesítette a kezdőötösben - nem sok sikerrel, mindössze 3 pontig jutott.

Említést érdemel, hogy Dydek - aki nemrégiben Sopronban szerepelt a magyar válogatott ellen a lengyel nemzeti együttesben - ezúttal mind a három dobását elrontotta, mindössze 11 percet töltött a parketten, s nulla ponttal fejezte be a mérkőzést.

Ch. Gáll András