Vágólapra másolva!

Nézőcsalogatónak szánt szabálymódosítások az NHL-ben

Elsősorban kapusokra vonatkozó szabálymódosításokról tárgyalnak a bérvita miatt szünetelő észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) vezetői kétnapos, detroiti találkozójukon.

A kényszerleállás főleg azért következett be, mert a béreket már nem fedezték a bevételek, az elmaradt szurkolói érdeklődést pedig most változtatásokkal kívánják megoldani, természetesen úgy, hogy közben megállapodnak a hokisokkal is az NHL folytatásáról.

A legnagyobb gond - vélik a szakvezetők - a gólátlag drasztikus csökkenése. Ahhoz képest, hogy az 1980-as években, amikor a Wayne Gretzky vezette Edmonton Oilers öt szezonban is képes volt 400 gólt ütni, most a legtermékenyebb csapat az Ottawa Senators volt 262-vel. A 30-ból tizenegy klub nem érte el a 200 gólos határt.

Hogy ismét több találat essen, a tervek szerint növelnék a kapuk méretét. Két tervezet is van erre vonatkozóan. Az egyik, hogy a jelenleg 183x122 cm-es ketrecet 193x127-esre növelnék. A másik, hogy a vasakat ívben hajlítanák, és így a meglévő felület 17 százalékkal növekedne. Ezenkívül csökkentenék a kapusfelszerelések méretét, és a hálóőrök a jövőben nem játszhatnák meg a korongot az alapvonal mögött.

"Mindig a kapusokon csattan az ostor! Nem szeretem a változtatásokat, szerintem nem tesz jót a játéknak. Ezzel együtt persze elfogadom, hogy valamit tenni kell, mert elfogadhatatlan állapot, hogy szünetel a világ legerősebb bajnoksága" - mondta aa tengerentúlon is megfordult Szuper Levente.

Az elképzelések szerint - akárcsak Európában - eltörölnék a kétvonalas lest, vagyis lehetne a védekező harmadból a félpályán túlra indítani, s így több kiugrást láthatna a közönség. A középső, semleges zóna területe csökkenne, így a két másik - az egyik gárdának támadó-, a riválisnak védekező- - harmad területe pedig nőne. Az alapszakaszban a döntetlenek megszűnnének, és büntetőlövések következnének.

Amennyiben a liga vezetői elfogadják a módosításokat, a játékosok is megtárgyalják, a végső szó az NHL döntéshozó testületéé.

Nagyobb lehet az NHL-kapusportamerika20050330nagyobb.htmlNHL: nyáron nem lesz amatőr játékosbörzesportamerika20050325nhlnyaron.htmlNem költözik Európába az NHLsportamerika20050307nemkoltozik.htmlMegvennék mind a 30 NHL-csapatotsportamerika20050303megvennek.htmlSztrájktörőket alkalmaznának az NHL-bensportamerika20050302sztrajktoroket.html