Vágólapra másolva!
Nem olyan rég még a Los Angeles Lakers volt az NBA közepe. Csupa nagyszerűség, játékban, szórakoztatásban, egyéniségekben. Mindezekből mára csak Kobe Bryant maradt, és az ő szupersztársága, és az eredmény: totális kudarc. A Lakers 30 év alatt mindössze harmadszor, de szinte biztosan lemarad a rájátszásról.

Shaquille O'Neal, Kobe Bryant és Phil Jackson ütőképes, látványos, eredményes csapatot formált a filmvárosban, uralta az NBA-t és az észak-amerikai profikosárlabda-bajnokság köré épült showbusinesst. Még a civakodásaik is hasznot hoztak, biztosították, hogy az NBA végső soron sose legyen unalmas. Aztán júniusban Jackson lemondott, a hangzatos "Diesel" becenevet magának kitaláló behemót center pedig a Miami Heatbe operálta át magát. A húzás Shaqnek és a Miaminak nagyon bejött, Kobe pedig boldognak látszott, hogy átveheti a Lakers teljes irányítását. Bryant sokak szemében a LAL tulaja, igazgatója, edzője és csapatkapitánya lett egy személyben. (Jellemző, hogy a nyáron igazolt sztáredző, Rudy Tomjanovich februárban egészségügyi problémákra hivatkozva lemondott.) Az eredmények ismeretében úgy tűnik, jobb lenne, ha Kobe legalább az első három tisztséget merné kiengedni a kezéből.

A Lakers lemaradása ugyanis a nyugati 7. és 8. Memphis és Denver mögött ugyanis gyakorlatilag ledolgozhatatlan: 11 meccs alatt héttel kellene többet nyernie, mint ellenfeleinek. Ha például most sorban hetet nyernének Bryanték, és mind a Grizzlies, mind a Nuggets hétmeccses pechszériába kerülne - aminek a matematikai valószínűsége is elég kicsi, és akkor még nem beszéltünk a sportdinamika törvényeiről -, még mindig csak egyenlően állnának, ráadásul a Lakers sorsolása szinte lehetetlenné teszi most a hetes győzelmi sorozatot, mert szinte csak playoffcsapatokkal találkoznak a hátralévő 11 meccsen.

Csütörtökön a Minnesota Timberwolves verte meg őket saját csarnokukban, és a vereség csak két nappal jött az után, hogy 11 év óta leghosszabb vesztes szériájukat (nyolcszor kaptak ki, a legutóbbi ilyen a tízes sor volt 1993/94-ben) megszakították. Ma este pedig San Antonióban lépnek fel, és a Spurs az idei három találkozásukon mindig nyert.

A Délnyugati-csoportot vezető San Antonio ott van, ahol ilyenkor általában lenni szokott: a tabella legfölső felében. Pénteken ugyan veszítettek (épp a Denver Nuggets ellen), de továbbra is csak két győzelem a hátrányuk a ligaelső Phoenix Suns mögött. A második kiemelésre esélyes tehát a playoffban a Spurs, amely szupersztár csatára nélkül játszott már hat meccset (mérleg: 3-3), és még két hét hátravan Tim Duncan felépüléséből, aki tehát csak öt meccsel a rájátszás kezdete előtt lesz újra bevethető.

A San Antonio arról híres, hogy két bajnoki címe (1999 és 2003) közé három Lakers-győzelem ékelődött, aztán tavaly újra döntőt játszott, de ezúttal vesztett a Detroit Pistonsszal szemben. A Lakers tehát, amely tíz évig megkérdőjelezhetetlen tagja volt playoffnak (és 1994 előtt utoljára 1976-ban nem jutottak be), és 2000 és 2002 között Phil Jackson irányításával sorban háromszor bajnok lett (abból a csapatból Bryant mellett csak Devean George maradt), idén minden valószínűség szerint kimarad a nagy buliból.

Mert nézzük csak a további meccseket: április 3-án Memphisben ki-ki tusa, 5-én Phoenixben találkozó az év legjobbjával, 7-én jön a Houston, rájátszó csapat, 8-án Seattle-ben a nyugati 3. az ellenfél, 10-én Sacramentóban, majd 15-én LA-ben az ősi rivális Kings az ellen, közte 11-én jön a Suns (jaj!), aztán 17-én a 4. helyezett Dallas - pfffhhh. A végére két könnyebb csapat, de mindkettő idegenben: 18-án Golden State, 20-án Portland. Vége. És kezdődhet a töprengés, hogyan lesz a középszerűvé silányult Lakersből megint jó csapat.