Vágólapra másolva!
Amit pénteken és szombaton láthattunk, az gyenge vidéki hakni volt ahhoz képest, amit vasárnap dobtak be a rendezők az 54. NBA All-Star mérkőzésen. Fellépett - többek között - a Destiny's Child, Magic Johnsontól David Robinsonon, Julius Ervingen és a körülbelül 170 kilósra hízott Charles Barkley-n keresztül Bill Russellig mindenki itt volt, aki csak számít a palánkok világában. Szerencsére a csapatok is kitettek magukért, így nem csak a külsőségek miatt marad emlékezetes a gála. Látványos volt a játék, s Kelet - némi meglepetésre - 125-115-ös győzelmet aratott, az MVP-nek megválasztott Allen Iverson vezérletével.

Ch. Gáll András helyszíni tudósítása Denverből

NBA All Star-gála
Kelet - Nyugat 125-115 (27-33, 34-26, 34-30, 30-26)
Pepsi Center, 18 227 néző
Kelet: Iverson 15, Carter 11, Sh. O'Neal 12, Hill 6, James 13. Csere: Arenas 7, Wade 14, Pierce 9, Jamison 5, B. Wallace 6, J. O'Neal 15, Ilgauskas 12.
Nyugat: Bryant 16, McGrady 8, Jao 11, Duncan 15, Garnett 10. Csere: Nash 2, Allen 17, Ginóbili 8, R. Lewis 2, Marion 10, Stoudemire 6, Nowitzki 8

Az ilyenkor szokásos forgatókönyv szerint elénekelték az NBA-t alkotó 30 csapat (ebből 29 amerikai, 1 kanadai) hazájának himnuszát. Az viszont már kuriózumnak számított, hogy a kanadai himnuszt a Grammy-díjas Tamia, a keleti All-Star csapatban játszó orlandói Grant Hill csodaszép felesége adta elő!

Miként az amerikai nemzeti imádság, a "Star Spangled Banner" eléneklésére sem egy szokványos műsorszám keretében került sor: az Egyesült Államok légierejének kórusa adta elő a himnuszt, David Robinson, a kétszeres bajnok, egyszeres MVP egykori San Antonió-i center vezetésével. (Az "Admirális" persze nem énekelt, csak felkonferálta a kórust...)

A feldobásnál a kékmezes keletiek centere, a 216 centis Shaquille O'Neal elütötte a labdát a 228 centis kínai Jao Ming, a fehérben játszó Nyugat középjátékosa elől, majd beindult a látványdömping. Vince Carter dobta az első kosarat - tripla volt -, Shaq' Jao felett zsákolt, James mutatta be az első alley-oopot, s még olyasmi is előfordult, ami talán korábban sohasem: a 213 centis Tim Duncan bedobott egy triplát!

A phoenixi "villámikrek", Nash, Marion és Stoudemire egyszerre voltak a parketten, s a "Matrix" becenevű "Mr. Marion" - ez olvasható a bal bicepszére tetoválva - zsákolt is két akkorát Nash passzából, hogy csaknem leszakadt a gyűrű. Az első negyed hatpontos nyugati vezetéssel zárult, a második pedig Jao zsákolásával indult. 42-29-nél időt kért Stan Van Gundy, Kelet edzője, mert nagyon elment az ellenfél.

Ám mindössze négy perc műve volt, hogy egy 23-3-as iramodással 52-45-re átvegye a vezetést az Allen Iverson vezérelte Kelet, sőt, 61-55-re is elhúzott.

Nagyszünet után állandósult a keleti fölény, s 110-99-nél, 7 perccel a vége előtt úgy tűnt, megtörik a három éve tartó nyugati uralom. Ám akkor Kobe kétszer is betalált triplával, majd adott egy légipasszt Stoudemire-nek, amit a zsákolóverseny második helyezettje szépségdíjas mozdulattal vágott a helyére - a kosárba. (112-107)

Jött a keleti időkérés, és egyik pillanatról a másikra playoff-intenzitású küzdelem alakult ki. Bryant matricaként tapadt Iversonra, aki el is adta a labdát, és a kontrából Allen zsákolt. Aztán McGrady is megtette ugyanazt, amit Carter, az unokatestvére: önmagának adott gólpasszt a palánk segítségével.

A hajrában Nyugat elhibázta lehetőségeit, Wade és Shaq, a két Heat-sztár viszont nem, s ez elég volt ahhoz, hogy Iversonék tízpontos győzelmet arassanak. Ezzel hároméves nyugati sikersorozat szakadt meg, összesítésben pedig 33:21-re növelte előnyét Kelet.

Az MVP-díjat Iverson kapta (15 pont, 10 gólpassz, 4 lepattanó, 5 labdaszerzés), 2001 után másodszor.

"A világ legkönnyebb dolga egy ilyen nagyszerű csapatban játszani, csupa sztár a társam, nem tudok hibázni, amikor átadásra szánom el magam. Az, hogy Shaq átjött Keletre, s ekként a mi csapatunkban játszhatott, rengeteget jelentett, lekötötte az ellenfél figyelmét", mondta a Philadelphia 76ers 29 éves irányítója, miután átvette David J. Stern ligaigazgató kezéből a trófeát.