Vágólapra másolva!
Az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) szereplő európai játékosok javarészben hazájukban folytatják pályafutásukat azután, hogy az NHL-es klubtulajdonosok és a hokisok érdekvédelmi szervezete pénzügyi okok miatt nem tudott megállapodni az új kollektív szerződésről.

Egyezség hiányában biztosra vehető, hogy késni fog a tengerentúli bajnokság október 13-ára kiírt rajtja vagy akár a teljes szezon elmarad. Az ok: az NHL az utóbbi tíz évben 1,8 milliárd dollár adósságot halmozott fel főleg a hokisok magas fizetései miatt. Ezért aztán az öreg földrész játékosai inkább otthon vészelik át a kényszerszünetet.

Az biztos, hogy a 73 cseh NHL-es közül több mint harmincan hazatérnek, például a világsztár Jaromir Jagr nevelőegyüttesében, Kladnóban folytatja. A döntésben az is szerepet játszott, hogy a klubelnök az édesapja.

"Nagy nyereség ez a cseh hokinak, a bajnokság még vonzóbb lesz" - jegyezte meg a liga vezetője, Pavel Barta.

A finn élvonal már csütörtök este rajtolt, mi több, a Calgary Flamesszel a Stanley Kupa-döntőig menetelő Ville Peltonen gólt ütött, az eddig a Los Angeles Kingsben szerepelő Esa Pirnes pedig három gólpasszt adott a nyitófordulóban.

A svédek két szupersztárja, Peter Forsberg és Mats Sundin ugyancsak hazakészül. A kanadai és amerikai hokisok szintén kacsingatnak Európa felé. A Flames-es Steve Montador például a francia élvonalbeli Mulhouse-hoz írt alá.

A tengerentúlon két kisebb - egy hat-, illetve egy nyolccsapatos - bajnokság indul, oda is lehet csatlakozni, korlátozott számban. Az NHL egyetlen magyarja, Szuper Levente a német Eisbären Berlinnel tárgyal.