Vágólapra másolva!
Az NBA valaha volt legjobb másodhegedűse úgy döntött, befejezi pályafutását. Scottie Pippen a legnagyszerűbb kosárlabdázót segítve hat bajnoki címet szerzett a Chicago Bullsszal 1991-1998 között, és 17 profiév után távozik.

Sokan és sokat dícsértük Pippent, de a humorérzéke miatt ritkán. A keddi sajtótájékoztató első mondata azonban általános derültséget váltott ki. "Ahogy itt állok, és visszanézek, nem hiszem, hogy Michael egy bajnoki trófeát is begyűjtött volna nélkülöm" - mondta a hat trófeát tartalmazó vitrin előtt állva a Bulls egykori legendás másodhegedűse.

Jordan már sztár volt, mikor Pip 1987-ben megérkezett: a mindkettejük által egyformán utált akkori igazgató, Jerry Krause valószínűleg a franchise történetének legjobb cseréjét hajtotta végre, amikor Pippen draftjogáért átengedte Olden Polynice-ot. Négy évvel később a Bulls bajnok lett, aztán megint, és aztán megint. Pippen az elsőben rögtön nagyot alkotott, Magic Johnson ellen ő védekezett, és a Lakerst 4-1-re verték. Aztán Jordan egy kicsit baseballozott, és Pippentől hiába várták, hogy vezér legyen, ez nem az ő szerepe volt. A Levegő Királya visszatért (és érkezett Dennis Rodman), és a Bulls 72-10-zel zárta az alapszakaszt - ezt a győzelmi rekordot talán sosem fogják megdönteni az NBA-ben.

A 39 éves Pippen - aki már 1996-ban bekerült a liga valaha volt legjobb 50 játékosa közé - mindig is az önzetlen támadójátékáról és a legponterősebb dobók elleni bámulatos védekezéséről volt híres, továbbá a Bullsban kialakított híres, Phil Jackson-féle háromszög-szisztéma alapköveként, hiszen a labdát kezelni hozzá hasonlóan kevesen tudják. Pippen és Jordan tökéletesen egészítette ki egymást: az egyik szupersztár-alkat volt, és kérte a labdát, a másik háttérember-alkat, és adta a labdát.

A rajongók körében Pippen is éppolyan emblematikus alakja a Bullsnak, mint MJ (sorok írója pl. 1991-ben róla nevezte el a macskáját), és ezt csak két rossz emlék rontja el kicsit. Az egyik az összekülönbözés Krauséval, de ezt inkább a másik bánhatja, hiszen egy nyár alatt elvesztette négy legjobb játékosát (ti. Jordant, Pippent, Rodmant és Steve Kerrt). A másik az 1994-es rájátszásban történt, amikor a keleti elődöntőben a Chicago a New Yorkkal játszott. A harmadik meccsen, 1,8 másodperccel a vége előtt, egyenlő állásnál Jackson időt kért, és közölte, Toni Kukocra játsszák az utolsó figurát. Pippen azonnal felkapta a vizet, mert a) Kukoc már az előző helyzetet is elrontotta, b) Jordan távollétében ő lett volna a helyi szupersztár, és közölte, akkor ő be sem megy a pályára. Jackson magához híven megrántotta a vállát, Kukoc pedig bedobta, és szegény Pippennek szégyenkezve kellett tűrnie, hogy önzőnek mondják. Őt. A Bulls végül kiesett egyébként, de ez más tészta.

A 1997/98-as szezon és a második triplázás után Pippen, Jordanhez hasonlóan összekülönbözve a csapat vezetésével, 11 éves Bulls-múlttal a Houstonba került, ahonnan hat (!) játékosért cserébe ment át a Portlandhez. Négy évig játszott ott, majd tavaly visszatért a teljesen megfiatalított Bullshoz kvázi játékos-edzőnek. Decemberi térdműtétje után azonban már nem tudott segíteni a csapatnak, amely ismét csalódást keltett 23-59-es eredményével, Pippen pedig pályafutása során először kihagyni kényszerült a playoffot (csak Kareem Abdul-Jabbar játszott nála több utószezon-meccset: 237-et Pippen 208-ával szemben).

Összesítésben 16,1-es pont-, 6,4-es lepattanó- és 5,2-es gólpasszátlagot ért el karrierje során, és állítása szerint a legjobban arra büszke, hogy a "Dream Team", az 1992-es, barcelonai olimpián aranyérmes csapat tagja lehetett. A Bulls a visszavonulása ellenére kifizeti neki a szerződéséből hátralévő ötmillió dollárt. "17 év alatt minden kosárlabdát, amit tudtam, kiadtam magamból. A szurkolókra bízom, hogy eldöntsék, ez elég volt-e ahhoz, jó játékosnak és jó embernek tartsanak" - búcsúzptt Pip, aki Jordannel szemben nem tervez egyetlen visszatérést sem, viszont Chicagóban marad a fiatalabb játékosokat segítő edzőként.